用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 急!請教BAFS
go

急!請教BAFS

阿仔剛派選科,派了chem, Econ 和BAFS(他原先這科是揀physics可惜派不到)

請問BAFS是否可揀business management module 或 accounting module, 是中四已開始揀定還是怎樣?有common module要修讀嗎?

請問有冇人可分享下這科難讀嗎?阿仔數底可以,英文也不錯,但很粗心大意,這科適合他嗎?

我現在考慮需否向學校做覆核申請,頭痛中,希指點

BAFS 只要+-x/, 不用數學很好, 有心讀, 不難.

Mat_Dad 發表於 17-7-6 12:47
BAFS 只要+-x/, 不用數學很好, 有心讀, 不難.

謝謝

BAFS 真係單純加減乘除,但係粗心大意的話,會失好多分,因為一計錯其中一項,就會連帶下面總數錯,之後後面有關題目都可能會因為粒數錯左而冇分。

不過只要勤力、有心練習操數,攞 4 或以上應該唔難。

Accounting module 同 Management module 要視乎學校有冇得畀學生選。我學校就劃一 Accounting module。

我女校就文科班Mgt, 理科班Accounting.

1998Ruby1998 發表於 17-7-6 14:33
BAFS 真係單純加減乘除,但係粗心大意的話,會失好多分,因為一計錯其中一項,就會連帶下面總數錯,之後後 ...

thx

我要先問下學校是否可揀module

Yanamami 發表於 17-7-6 14:49
我女校就文科班Mgt, 理科班Accounting.

我要問下學校有冇business mgmt module揀,阿仔好粗心大意,吹水還可以,都是不要揀accounting module

thx

活出彩虹 發表於 17-7-6 16:01
我要問下學校有冇business mgmt module揀,阿仔好粗心大意,吹水還可以,都是不要揀accounting module

t ...
management module 取5+  少過 accounting module 有一段距離.

johnmamama 發表於 17-7-6 16:52
management module 取5+  少過 accounting module 有一段距離.

(emoji)吓!咁大獲

活出彩虹 發表於 17-7-6 16:54
(emoji)吓!咁大獲
2個module用中文作答嘅百分比都差好遠。

LingChiBaBa 發表於 17-7-6 17:32

即是無論中文或英文作答,兩個module的 lv 5或以上的百分比都相差很遠?

活出彩虹 發表於 17-7-6 17:47
即是無論中文或英文作答,兩個module的 lv 5或以上的百分比都相差很遠?

Account module多以英文作答,即係多英中學生考,成績理論上會比Management好。

王家爸爸    發表於 17-7-7 14:30

LingChiBaBa 發表於 17-7-6 17:54

Account module多以英文作答,即係多英中學生考,成績理 ...

明白,即英中學生多揀accounting module, 中中學生多揀BM module, 所以BM module並不一定是較難取高分?

活出彩虹 發表於 17-7-6 18:19
明白,即英中學生多揀accounting module, 中中學生多揀BM module, 所以BM module並不一定是較難取高分?
...

我都係客觀比較。

我女無揀BAFS,無特別去睇。

我女学校是英中啊~

LingChiBaBa 發表於 17-7-6 17:32

會計有中文卷?

hw1115 發表於 17-7-7 08:35
會計有中文卷?

每年發放的DSE成績報告都有公佈每科以中文作答的百分率。

LingChiBaBa 發表於 17-7-7 08:46

我真係out.

LingChiBaBa 發表於 17-7-7 08:46

大家focus 咗喺 5+成績,所以忽略咗啫(emoji)

讀大學year 1 , 讀BBA , 包括 Econ, accounting, management, 其實同中六讀內容差吾多, management 個部份 , 阿囡同學 BAFS mgt module DSE 取 5* 大學year 1 只得C, 我覺得management 難讀過 accounting module