用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學學位分配結果公布日,你地準備成點 ? ...
樓主: MKma
go

中學學位分配結果公布日,你地準備成點 ? [複製鏈接]

Re: 中學學位分配結果公布日,你地準備成點 ?

可唔可以教我點打個 profile, 要咩格式同資料.

真係好驚個仔派唔到第一自願, 呢個第一自願已經係佢間小學所屬既中學 (但又唔可以一條龍). 如果派唔到都唔知點算, 因為佢數學唔合格.  
:wink: cckcmama :wave:

CCKCmama 寫道:
可唔可以教我點打個 profile, 要咩格式同資料.

真係好驚個仔派唔到第一自願, 呢個第一自願已經係佢間小學所屬既中學 (但又唔可以一條龍). 如果派唔到都唔知點算, 因為佢數學唔合格.  

"數學唔合格" - 你指是今次或全學期平均數呀!!!!
叩門最低要求要中英數三科合格....     
不過你也可打電話問問學校收後補學生資格, 碰碰運氣。

點解我一d都唔緊張o既?....冇乜感覺...

死喇!亞女d成績...唉!英數都係(D)....唔合格!

叩門都好難LOR!

mable1124,

Of coz 全年唔合格, 真係好擔心.  
:wink: cckcmama :wave:

重有2日, 唔好擔心, 亦唔好在小朋友面要提邊間好與唔好, 免影響小朋友心情, 派到好的自然開心, 唔好都碰碰運氣叩門, 搜集好資料免浪費當日時間, 叩門唔成功要接收現實, 或許那間學校非我們想像中咁壞, 小心別影響小朋友心情為重。     

陪小朋友迎接新階段來臨, 小朋友升中是件可心事。   

順期自然啦, 最緊要啱個小朋友,同埋校風好。中文中學都未必唔好咖。

記得也要帶4年級成績表, 有些學校會要, copy幾份, 回郵信封幾個, 相片1打, 膠水, 原子筆, 大部份學校只需交表格及所需副本, 然後才遲些通知你面試時間, 要先去心儀的學校, 因有些學校首日會較多學位, 第二, 三日也要繼續找學校, 一於漁翁撒網, 不要放過任何機會, 直至有合適的學校收錄.

給小朋友手機, 當他一知道派位結果後, 即時通知你, 如不理想, 可立即跟老公商量如何步處, 例如你先去心儀學校取表格, 看看情況, 你老公則去學校接小朋友, 然後再聯絡在甚麼地方會合.

如果派位理想當然好, 否則這幾天一家人一定會忙到透不過氣來.

ABCD媽咪 寫道:
加油加油!!!

出世紙copy就不用的了
不過要id copy就真
因小朋友過左11歲...個個也係用id copy作準

folder入面

一)一份簡單的介紹profile,
二)5-6年級的成積表......(所有)
三)呢兩年(或4-6年級)入面所有得獎的獎狀
(校內外的活動也要)

註...除了帶copy版本...亦要帶一份靚靚的正本profile
萬一老師即場面試...可帶入去講解

祝各位唔洗用我的勸告

老公請假,全家進入最高狀態,預備明天跑奧運咁,一於出盡吃奶的力,分秒必爭,全力去馬...........

kwt

又或者預備一家幾口揾定位飲茶茶呢

kwt

需唔需要包一架的士?   

-

絕大部份英中只係今日派紙收叩門生,要怏手!不過收得嘅都係錯配學生,即係要有番咁上下,全級頭十至廾名,先會收!
‹ 上一主題|下一主題