用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學學位分配結果公布日,你地準備成點 ? ...
go

中學學位分配結果公布日,你地準備成點 ? [複製鏈接]

中學學位分配結果公布日,你地準備成點 ?

各位媽咪,

7月12日便是中學學位分配結果公布的大日子了,你們準備成點呀?心情緊張嗎 ?

有冇幫你地既囝囝囡囡影定証件相以備不時之需呢?
有冇整定一兩個folder以備叩門時用呢?
有冇準備定幾個回郵信封呀?

祝你們的囝囡都派到心儀的中學!    

Re: 中學學位分配結果公布日,你地準備成點 ?

MKma 寫道:
各位媽咪,

7月12日便是中學學位分配結果公布的大日子了,你們準備成點呀?心情緊張嗎 ?

有冇幫你地既囝囝囡囡影定証件相以備不時之需呢?
有冇整定一兩個folder以備叩門時用呢?
有冇準備定幾個回郵信封呀?

祝你們的囝囡都派到心儀的中學!    

仲有出細紙同副本呀.........成績表同副本.........紙筆.........問定幾節有得叩門/派申請表.......

希唔駛用到啦,祝成功

多謝提醒

請問叩門是係放榜個日開始?

我如何知各學校派表日期?thk

祝你們的囝囡都派到心儀的中學!  (大家咁話)

有些中學會在放榜前一兩日開始派申請表,有很多中學的申請表還可以從網上下戴,你可上你心儀的中學的網看看。我記得明報在上年放榜前一兩個星期的"教得樂" (馮星期二隨報附送)都會有有關的資料刊登,你可買來參考一下。至於叩門,便要預備定叩門的folder和一切有關的資料和影印本,萬一派位不如意時,便要馬上坐車去叩門了。

希望到時你們唯一的煩惱是唔知去邊間酒樓飲茶慶祝啦!

哎呀!死啦!我心裡準備了很久,可惜仍未行動.Floder都未做,可能潛意識希望7月12不要到來,不敢面對現實.若派得不理想,想第一時間衝刺,問題是:如果校長在7月12放榜後才肯寫信,會不會太遲.

真是要諸天神佛打救.開始胡思亂想,祖上有沒有積德....自己有無做壞事....祖墳風水如何?會不會像曾xx有風水護蔭?但為甚麼不想想仔仔實力?因為.....還是快些開工,做floder要緊.     

請問floder有什麼內容?

KWT 寫道:
哎呀!死啦!我心裡準備了很久,可惜仍未行動.Floder都未做,可能潛意識希望7月12不要到來,不敢面對現實.若派得不理想,想第一時間衝刺,問題是:如果校長在7月12放榜後才肯寫信,會不會太遲.

真是要諸天神佛打救.開始胡思亂想,祖上有沒有積德....自己有無做壞事....祖墳風水如何?會不會像曾xx有風水護蔭?但為甚麼不想想仔仔實力?因為.....還是快些開工,做floder要緊.     

你寫自薦信時咪話佢聽要幾時先有校長信

加油加油!!!

出世紙copy就不用的了
不過要id copy就真
因小朋友過左11歲...個個也係用id copy作準

folder入面

一)一份簡單的介紹profile,
二)5-6年級的成積表......(所有)
三)呢兩年(或4-6年級)入面所有得獎的獎狀
(校內外的活動也要)

註...除了帶copy版本...亦要帶一份靚靚的正本profile
萬一老師即場面試...可帶入去講解

祝各位唔洗用我的勸告

越嚟越接近, 但係我唔諗住會去叩門, 唯有希望佢個隨機編號又靚又正啦, 叩門? 我覺得如果成績冇全級頭10名內都唔駛唗時間.

你地會唔會叫埋老公一齊去架?我囝囝舊年放榜果日,我一早便叫老公告定假陪我地,因為我唔知如果派得唔好既話,我受不受得起打擊! 同埋如果佢係度既話,大家有商有量會心安些。

我亞女都係7月12日等中一放榜呀!

咁係唔係去返小學睇左心水ge中學...如果入唔到!

咁就要即日要去其他心水的中學填表及將其他相片等文件交上呢?

但之前我已經選左一間心水ge中學,而亦都填左統一派位ge順序選中學名單,咁7月12日仲可以再選ga咩?

CK鼠:

唔係再選,係萬一派唔到心水學校,可即去同一學校或其他學校叩門,申請後補.

希望大家都好好運,唔使煩

Wishing all of us Good Luck!!! :
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Zen

Busy year for you - girl and boy both in such exciting stages of their lives ......

My turn next year and the year after - 2 years of fear        

To all parents waiting for 12/7,

All the best and hope that the only need to run around, is to tell everyone about the good news.....

CCM

yes ah.    

zen :

唔該你呀!

咁到時帶定照片,成績表,出世紙....等以防去其他學校做後補..對嗎?

因我見尼個topic之前有人出post話可以預先下載表格,我以為係而家下載表格,到7月12日如果唔arm心水的話,就到時將表格交去有關中學做後補。

CK鼠,

間間學校政策唔同,妳最好打去學校問定申請後補手續.

妳1st choice係邊間呀?

zen :

好多謝你提點我呀!我尼方面真係初哥一名。

我 1st choice係衛理中學

我尼方面都係初哥一名,多謝各位!不過真係好緊張呀!

CK鼠 寫道:
zen :

好多謝你提點我呀!我尼方面真係初哥一名。

我 1st choice係衛理中學

衛理中學接受叩門, 你又無報名, 六月三十日截止了。
‹ 上一主題|下一主題