用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 2017 IB results
樓主: Activehealth
go

2017 IB results   [複製鏈接]

回覆樓主:

2017 IB result updates - as at Jul 17, 2017 (#237 view by apps)

No. of Students

Average Score

% 40+

% Pass

% Bilingual Dip

IB Only

SPCC

40.9

72.9%

N

DBS

40.5

67.3%

100%

88%

N

GSIS

39.9

61.0%

100%

Y

FIS

37.5

33.0%

100%

Y

SIS

32.0%

95%

32%

Y

Shatin C

36.9

38.0%

97%

9%

N

CKY

36.86

26.6%

100%

88%

Y

West IS

36.5

30.0%

100%

N

CDNIS

36.5

23.3%

11%

Y

VSA

36.25

24.0%

100%

Y

Island S

36.2

21.0%

98%

N

KGV

23.0%

99%

N

Logos

35.9

33.9%

N

ESF

35.8

24.0%

98%

15%

N

ISF

35.3

21%  (39+)

100%

74%

Y

PLK NPL

35.25

15.4%

N

South IS

19.0%

98%

N

RC

34.7

14.0%

99%

42%

Y

CSS

34.5

16.0%

100%

61%

N

LPCUWC

30.0%

Y

YCIS

25.9%

Y

回覆 meowloo 的帖子

十分感謝!好有用!

家長錫小朋友,愛屋及烏,所以會好努力維護學校,呢d都唔係唔能夠理解的。如果學校係好,只係一年無咁好,或者有網友惡意批評,呢d係嘈音,唔值得動氣,邊嬲得咁多呢。

如果人地言之成理,咁咪考慮轉校lor,最緊要自己仔女夠叻,要轉間好IS,唔係難,尤其係中學。

worriemama 發表於 17-7-11 17:07
唔該晒你。但我意思唔係指唔知道LPC的IB成績吖, 而係依呢度家長好似對唔同DSS或者IS的IB成績都有深入分析,  ...

我唔熟 LPC, 但它是 UWC, 似乎不用太高平均lB分也有很高比例入 Ivy.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Artie 發表於 17-7-8 14:01
ESF 的 BTEC 不是間間有,RC 學生要入 BTEC 要轉去 KGV。RC 是 IBCC 試點,得幾個學生,將會 extend 去其 ...

想請教前輩讀MYP上DP, 係咪比IGCSE 上DP好一些?有冇人知RC今年的情況?

tcbobo 發表於 17-7-12 08:20
想請教前輩讀MYP上DP, 係咪比IGCSE 上DP好一些?有冇人知RC今年的情況?
IBDP之前讀myp定igcse各有喜好,而且是學校決定為主,入了哪間就讀什麼吧!
RC成績可參考這link,今年較去年遜色。

http://www.rchk.edu.hk/wp-content/uploads/2017/07/RCHK-May-2017-DP-and-CP-Results.pdf

ICHK唔知考成點呢?

nintendo 發表於 17-7-8 12:07
IB 不適合每一個人,小兒同學當年轉 BTEC ,現在已在英國讀 fashion design ,下年畢業。
成績唔好,是錯 ...

"大家太抬舉 IB ,以為 IB 最好。"

我啲家長圈認為:-

"讀唔掂DSE, 先讀IB, 再用non-jupas 入神科, 故事當然未完結, 俾你IB 學生入到神科, 都讀唔掂, 第二年都轉科, 所以讀IB, 除咗易入U, 啲學生都唔係好叻啫!,  叻嘅讀DSE 入U 讀神科, 又平又正! "

唔知大家有冇依類家長朋友?

himching 發表於 17-7-12 10:18
"大家太抬舉 IB ,以為 IB 最好。"

我啲家長圈認為:-

總有一個係左近,近日facebook 名校secret話IB 咁多狀元,証明易考,中文也唔洗點讀.

poonseelai 發表於 17-7-12 10:28
總有一個係左近,近日facebook 名校secret話IB 咁多狀元,証明易考,中文也唔洗點讀
...

定同一學校內,D叻人選左IB? 看怎樣演釋

shadeslayer 發表於 17-7-11 20:09
我唔熟 LPC, 但它是 UWC, 似乎不用太高平均lB分也有很高比例入 Ivy.
對。UWC 學生能多進美國名牌大學有多方原因,UWC as a whole 過去的 track record 非常良好,係大學校內的 UWC 學生校內一直都保持成績良好,所以大學對 UWC 學生有信心。另一原因,美國大學收生睇學生並不是淨係睇分數,係睇埋成個 package。事實上UWC 和 IB 創辦人是同一人。所以大學相信 UWC 能夠忠實貫徹理 IB 課程嘅理念。並不是只是求學業上分數。當然有部份原因是 lagancy。再者,其實一直以來如果分返開國際生和本地生的 IB 成績,本地學生的平均分一直都是保持 39分左右。一啲都唔失禮,所以都有多本地生進入英國或本地前列大學。

回覆 himching 的帖子

有呀!
亦相信走後門入一條龍學校就可happy learning.
咁我無後門走,唯有俾錢買個happy and true learning

回覆 manning2014 的帖子

想問UWC現在是如何考入的?是否要校長推薦?

mandy_ng207 發表於 17-7-12 11:59
回覆 manning2014 的帖子

想問UWC現在是如何考入的?是否要校長推薦?
Student can start application when they are in F4 (for secondary school with only 6 years curriculum, like LS) or G11 (for IS like ESF which got G12 and G13 for their curriculum).

是否要校長推薦?Yes.

For detail, may read this link.

http://www.lpcuwc.edu.hk/how-to-be-involved/admissions/applications-to-lpcuwc-from-outside-of-hong-kong

Radiomama 發表於 17-7-12 09:18
IBDP之前讀myp定igcse各有喜好,而且是學校決定為主,入了哪間就讀什麼吧!
RC成績可參考這link,今年較去年 ...

謝謝。

manning2014 發表於 17-7-12 11:53
對。UWC 學生能多進美國名牌大學有多方原因,UWC as a whole 過去的 track record 非常良好,係大學校內的  ...

謝謝,UWC 當然係好學校,但也要其他學校提供優秀的F4/G10/year 11 學生。

美國入學記錄好,英國/歐洲好嗎?

亞洲學生,講平均分數,在那裡也一般比其他學生高,其他lS也一樣。

manning2014 發表於 17-7-12 12:10
Student can start application when they are in F4 (for secondary school with only 6 years curriculum ...

校長一般會推薦校內好學生入LPC?  唔會有私心咩?

CIS今年無公佈?

回覆 shadeslayer 的帖子

想入英國的牛劍,比較拼成績,相對簡單d。美國名U煩得多,見朋友為個仔,提早好多年搞好多嘢,又搵consultant又盛,使好多錢花好多精神都唔知得唔得。
‹ 上一主題|下一主題