用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 深水埗區英文小學
go

深水埗區英文小學 [複製鏈接]

見到有一間在長沙灣mtr落車的小學生,同同學仔溝通係講英文,校服係寶藍色polo恤,polo領口及手袖有紅白藍條綑邊,卡其色短褲,襪頭都有紅白藍條綑邊。請問有無人知係邊間學校?唔知係咪男校呢?見襯都是男學生咁。想認識下學校,看仔仔適不適合。謝謝。
   0    0    0    0

回覆 hazel555 的帖子

http://www.cs.edu.hk/
新會商會港青基信學校

新學校。質素如何,有待觀察。

我是呢間學校家長,有問題可以問我或者pm我!
學校是比較新,2013年開校!

hazel555 發表於 17-7-6 08:22
見到有一間在長沙灣mtr落車的小學生,同同學仔溝通係講英文,校服係寶藍色polo恤,polo領口及手袖有紅白藍 ...
通常讀呢一間小學既目標, 係升讀國際學校, 或者有關聯既直資中學 (係東涌).

不過, 間學校暫時未有學生經歷過升中
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

資料正確!因為學校本身跟國際學校分別不大(主要是英國老師或NETs教),所以家長選校會傾向國際學校或國際模式既中學(例如YMCA)!而YMCA中學已積極做緊課程銜接既工作!

謝謝各位^^
‹ 上一主題|下一主題