用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 DSE 17-18分
go

DSE 17-18分 [複製鏈接]

想請教得17-18分,有英大學收嗎?要讀 foundation 嗎?

謝謝!
   2    0    0    0

Cathylee1 發表於 17-7-5 18:27
回覆 31450069 的帖子

不一定,可以讀一年制A Level然後博返香港大學 或者讀國際大學一年級, 相等於Year 1 ...
請問國際大學是指那些學校?

不一定沒有,要視乎報哪一間大學,哪一科目。
有 d 大學有提供 International Year 1,可以直接升 Year 2。

1998Ruby1998 發表於 17-7-5 20:31
不一定沒有,要視乎報哪一間大學,哪一科目。
有 d 大學有提供 International Year 1,可以直接升 Year 2。 ...
唔該你!我可以在那裡查到這些大學資料,問過間 agent,叫他過去讀中六,中七再考A level,但我們覺得不至於咁差。

你仔仔 18 分有冇標青科目?有冇兩科有 5 以上?打算讀咩科?除非你唔介意讀二線大學,否則呢個成績就要讀 Foundation。Agent 提議 A Level 除咗想賺錢之外,A Level 可以幫佢有機會入到更高等嘅學府。

1998Ruby1998 發表於 17-7-6 11:57

你仔仔 18 分有冇標青科目?有冇兩科有 5 以上?打算讀咩科?除非你唔介意讀二線大 ...
謝謝你回覆。是親戚的兒子,數學和生物比較好,唔介意讀 foundation, 可以直上當然更好。想讀商科或心理學,我地亦唔識,所以有啲麻煩。

31450069 發表於 17-7-6 12:58
謝謝你回覆。是親戚的兒子,數學和生物比較好,唔介意讀 foundation, 可以直上當然更好。想讀商科或心理學 ...
18-19分應該無問題, 真係要睇想入邊間大學同揀邊科.

佢同埋家人介唔介意讀二線大學如果想直升 Year 1?
不過我又覺得既然畀錢,倒不如好好栽培,打到基礎入好 d 嘅大學。數學同生物有幾多成把握攞 5 甚至 5*?好大學嘅心理學同商科 Year 1 都需要 AAA-AAB。不過好多好大學 Foundation 要求唔高,18 分絕對唔成問題,但係就要視乎個別大學 Foundation 升 Year 1 收幾多個/Foundation 考咩分數以上先可以直升 Year 1,不過只要肯努力讀書,認真對待,一定升到。

1998Ruby1998 發表於 17-7-6 14:14

佢同埋家人介唔介意讀二線大學如果想直升 Year 1?
唔該曬要跟他們商量一下

回覆樓主

朋友女18分剛剛入左澳洲8大其中一間讀 Communications, 佢英文有5。

我有同事個女17分都入左一間澳洲好出名既大學Year 1呀, 不過佢就讀文科.而且英文IELTS考到6.5分. 商科要好分數可以高少少. 同事個囡本來都想報心理學, 不過聽佢講話可能要讀好多年, 所以結果揀番文科.

31450069 發表於 17-7-6 12:58
謝謝你回覆。是親戚的兒子,數學和生物比較好,唔介意讀 foundation, 可以直上當然更好。想讀商科或心理學 ...

朋友女兒當年只科科合格加中史中文好d.Glasgow foundation 收左。之後上year 2.不過唔易讀
‹ 上一主題|下一主題