用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 會為選不到心儀科F.4轉校嗎?
樓主: Charissema
go

會為選不到心儀科F.4轉校嗎?   [複製鏈接]

Charissema 發表於 17-7-13 10:31
明白㗎……其實轉唔轉校中文都要考好啦! 不過唔知學校接唔接受自修這樣安排,始終有校本課程……
...
有個朋友囡讀你學校今年考DSE 無去考CHEM, 佢話學校教得麻麻.  只考到22分.

johnmamama 發表於 17-7-13 11:14
有個朋友囡讀你學校今年考DSE 無去考CHEM, 佢話學校教得麻麻.  只考到22分.

係呀……呀女都話呀sir麻麻,讀完書就算

johnmamama 發表於 17-7-13 11:14

即係F5, F6無drop, 只是考試冇去考?

回覆 Charissema 的帖子

是讀完中六, 無去考CHEM

回覆樓主:

結果出人意表!!!揀到chem, 揀唔到Bio,阿女最鍾意果科係Bio, 咁點算?

回覆樓主:

阿女話只差一名名次就可以派到

慘, 但派左邊3科先?CHEM, 外
有CHEM , 轉校就要三思 了 , 迫切性無咁高

hehehaha2017 發表於 17-7-14 19:27
慘, 但派左邊3科先?CHEM, 外
有CHEM , 轉校就要三思 了 , 迫切性無咁高

chem, ict, econ, m1

回覆樓主:

佢鍾意biology多個chemistry

Charissema 發表於 17-7-14 19:31
chem, ict, econ, m1

大学想讀咩?

hw1115 發表於 17-7-14 22:18
大学想讀咩?

佢好單純,一心只想讀獸醫, 我諗其他science嘅科佢都ok嘅!但biology佢好鐘意

Charissema 發表於 17-7-14 22:25
佢好單純,一心只想讀獸醫, 我諗其他science嘅科佢都ok嘅!但biology佢好鐘意
...

無計啦!有化学ㄧ樣可以做医生。

回覆樓主:

選不到Bio, 點解我同呀女都咁失落?好想轉校

Charissema 發表於 17-7-15 19:55
選不到Bio, 點解我同呀女都咁失落?好想轉校
Bio 開1班?

想轉就轉

不過問題, bio,chem 班新學校

可能唔俾你地讀, 原因是本身競爭也大

人要接受,無法事事完美

我最驚, 不是無bio

我最驚是ICT 考得差

3年後, 隨時每間大學, 集中火力在選修科

港大計最好6科

ICT 考得差, 攪到入唔到港大

港大李嘉誠醫學院稱,13/14年度的生物醫學二年級生,可於明年9月到英國愛丁堡大學旗下的皇家(迪克)獸醫研究學院,修讀一年的獸醫課程,學分可轉移到港大。學生返港完成4年課程畢業後,可再到愛丁堡繼續3年的進修課程,至2019年取得國際獸醫資格便可返港執業。
港大醫學院每年提供最多10個名額,供生物醫學修畢二年級學生申請。愛丁堡大學3年學費合共約2萬英鎊(約25萬港元),但港大醫學院每年會提供獎學金,若獲最高資助額,學生每年學費平均會減至42,100港元。

你入顏保玲,你個女要考頭全級頭三名才入到港大的獸醫接駁課程
http://www.npl.edu.hk/en/achievements/student.html

港大6科, 收34分

hehehaha2017 發表於 17-7-15 20:03
 想轉就轉

不過問題, bio,chem 班新學校

想請教下你覺得顏寶鈴 dse成績考成点?
你講到我都好驚ict

johnmamama 發表於 17-7-15 19:59
Bio 開1班?

舊年學額有36個,今年人數少了只得34個

顏保玲同你個女間學校, 緊係差幾十檔

你到中六, 我當你顏保玲140人考DSE

最後60人左右考到入大學....(數番網站入大學的名單, 大概61人考到本地大學)

如果計岩岩個屇成績

你DSE  要考到顏保玲頭三名, 才可以入到港大BIOMED

博去獸醫, 你個女有冇把握考頭三名, 在顏保玲?

無的話, 留在 原校博殺好過

你自己睇下你個女間中學, 考JUPAS入大學比率 都接近7成

ICT 打開份2012年考試局 練習卷

同2012年打後的卷

感到不安, 出法 都陌生

你走到 商務書店

去找下ICT 的練習, 你就知大件事,

書局得3,2本練習, 仲要寫得差

ICT 成績好, 都係有天份那些班, 由小到

砌開機, 寫程式, 什至細細個寫C++, JAVA 那些班

明天可以去書局找ICT的書

你住九龍西, 最大的DSE 書局在美麗華間商務

你個女夢想 既然是獸醫

佢現在的科,已符合 讀獸醫