用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學英文教快一年?
樓主: Caduceus
go

小學英文教快一年?   [複製鏈接]

Caduceus 發表於 17-7-1 20:41
而家好似好多名校都會教快一年, 咁譬如小六英文,就會教中一英文。咁呢啲學校教科書 究竟會用邊本? 繼續 ...

教快二年更多!

little_yolky 發表於 17-7-7 10:06
小一、二睇HP真是了不起。至於三國、紅樓, 只是兒童版而已, 何需葡萄。中學生唔怕悶, 也可以看博 ...

可憐諾貝爾得獎的丁肇中,12歲前都未受正式教育,考試又失利,完全輸在起跑線上,咦?咁似保特嘅

babytt2 發表於 17-7-8 15:39
可憐諾貝爾得獎的丁肇中,12歲前都未受正式教育,考試又失利,完全輸在起跑線上,咦?咁似保特嘅:question ...
可惜我小朋友不是天才, 也不是神童, 我又要上班, 所以她們只好一步步依着平凡的步伐從小接受教育。

bobbob    發表於 17-7-10 10:20

little_yolky 發表於 17-7-7 10:06
小一、二睇HP真是了不起。至於三國、紅樓, 只是兒童版而已, 何需葡萄。中學生唔怕悶, 也可以看博 ...
好同意呵,
我大仔就係K3睇HP 個類人, 個時要明晒一定冇可能, 但明下估下有7成都好好.   幾年後佢而家P5, 除了幾寸厚英文小說外, 一樣會睇captain underpants, so what?  佢睇書唔會睇reader 的深淺level, 只要過癮.  對小朋友來說,  哩D只是消閒的小說, 又不是功課, 要明晒才可以看.   中文書, 三國個D因中文功課需要P3,4 都叫有水過鴨背 (兒童版), 紅樓夢我小時都是初小已睇成人版, 但叫佢而家睇兒童版都冇可能, 實在距離太遠.   

我細仔就冇太多超前的閱讀能力, 我見佢同學(K3) 都睇老鼠記者英文版, 叫佢睇下, 佢一D興趣都冇, 佢第一句就是怕老鼠.  好彩佢英文又唔係差, 工具科普書個D好深都會去睇.   佢亦唔怕中文, 個日我問佢佢愛中文定英文, 佢說中文, 我都有點不相信, 因為都是較多接獲英文.

有時想, 人人興趣能力不同. 在學業外都不需要樣樣限死同定型.   隨心閱讀,  不討厭或喜歡中文或英文已是一個好開始.   

Caduceus 發表於 17-7-1 21:54
咁樣催谷法根本唔啱

不知幾多家長贊成!
‹ 上一主題|下一主題