用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學英文教快一年?
樓主: Caduceus
go

小學英文教快一年?   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 17-7-4 12:52
我唔知你朋友情況,澳洲學校程度,孩子年紀等。但女兒小四已約有 IELTS 6.0 (DSE 約3至4) 但轉到本地一所l ...
我老細個女都係, 佢英文一直好好, 無他既, 精心培育丫嘛。同埋都係睇好多書。佢一直响local school讀書, 後來預科考咗入李X椿, 入面真係乜人都有, 佢D英文都完全無問題。不過, 之後再留學美國常春藤, 最初都有話D local英文講得好快, 佢都要幾個月至跟到。

回覆 little_yolky 的帖子

我初初到英國都係,班英國唔係個個都講得字正腔圓,好多人又 lur 又用 slang,淨係聽得明 7-8 成。之後就習慣左...

Yanamami 發表於 17-7-3 14:13
所以話囉……其实語文既野,边有話幾年班应係边个level呢?小六讀中一書,如果学校不嬲係禁,屋企又有語境 ...
e加求學不再求分數,變為閱讀level高。其實以今時今日avail的resource,local school 教快英文一年真的不是大問題,中文as first lang e加就真是深好多

mimi222shi 發表於 17-7-4 09:17
閱讀是根據興趣和能力, 為何要以HP作 ...
相信都只是多人認識和喜歡的原固,就好似ort 咁。

MrBeast 發表於 17-7-4 13:51
e加求學不再求分數,變為閱讀level高。其實以今時今日avail的resource,local school 教快英文一年真的不是 ...

無錯,但香港小學生英文參差,教快3年也有不少人嫌淺,又有好多學生不教快也追不到。所以學校不應全校教快,應該分流教。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

醒目開學勳章

shadeslayer 發表於 17-7-4 12:52

我唔知你朋友情況,澳洲學校程度,孩子年紀,不比下去是 ...
我見讀IS嘅小朋友啲語言能力真係同local school無得比,仲要連廣東話普通話都好好

shadeslayer 發表於 17-7-4 15:43
無錯,但香港小學生英文參差,教快3年也有不少人嫌淺,又有好多學生不教快也追不到。所以學校不應全校教快 ...
無resources?

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 17-7-4 13:34
回覆 little_yolky 的帖子

我初初到英國都係,班英國唔係個個都講得字正腔圓,好多人又 lur 又用 slang, ...
有無來自scotland嘅同學?有英國人話佢自己都聽唔明蘇格蘭英文,仲要係10句有9句都唔明

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 17-7-4 13:51
e加求學不再求分數,變為閱讀level高。其實以今時今日avail的resource,local school 教快英文一年真的不是 ...
其實點衡量英文教深幾多年?識多啲字or 識多啲grammar rules?好難理解

Yanamami 發表於 17-7-4 15:58
無resources?

有環境同無環境,不一定錢的 resource.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-7-4 15:43
無錯,但香港小學生英文參差,教快3年也有不少人嫌淺,又有好多學生不教快也追不到。所以學校不應全校教快 ...
所以家長都喜歡學校理念入面有拔尖補底

bobbob 發表於 17-7-4 16:01
其實點衡量英文教深幾多年?識多啲字or 識多啲grammar rules?好難理解
不外乎是 tenses、不同句式passive voice,至於生字只要master 到phonics也不會太差,不過要懂得運用都是要多睇多寫。

回覆 bobbob 的帖子

有,不過我覺得 ok,唔算特別難聽,最難聽係法式英語,因為好多字同樣串法但係唔一樣意思,加上發音唔同,所以比較難聽,要講多幾次。我都有同學係 Liverpool(Scouse),有時候佢 d 發音好奇怪,不過都係得一兩隻字唔明。
Welsh 我覺得難聽少少,不過都幾有趣。

bobbob 發表於 17-7-4 15:59
有無來自scotland嘅同學?有英國人話佢自己都聽唔明蘇格蘭英文,仲要係10句有9句都唔明 ...

Scottish accent 又有重和輕音的。 Glasgow 特别重。我嗰次在 Glasgow 兜口兜面講幾次都聽唔到。  但我老細的老細係 Scottish 又幾易聽。

MrBeast 發表於 17-7-4 17:50
所以家長都喜歡學校理念入面有拔尖補底

精英班就有,拔尖補底分流教有幾可好認真?

1998Ruby1998 發表於 17-7-4 19:09
回覆 bobbob 的帖子

有,不過我覺得 ok,唔算特別難聽,最難聽係法式英語,因為好多字同樣串法但係唔一樣 ...

Irish 就真係快,機關槍咁。

回覆 shadeslayer 的帖子

係比其他有 d 快,不過都 ok 啦

1998Ruby1998 發表於 17-7-4 20:40

係比其他有 d 快,不過都 ok 啦

我自己覺得最難聽得明係 African American ganster talk.   Or some southeners in America.

我覺得有時候 Nigerian English 唔睇字幕唔明

shadeslayer 發表於 17-7-2 19:50
梗係要禁,小二學乘數表學左幾十年,為何要全班教快?  跟能力分流教可以,不該有成班教深。
...

係直私小學的小一生,入學前已經過篩選,無論學術、中英文程度都差不多,沒有官津小學的差異那麼大,況且考得入直私小學的,父母一般都很重視自小培育各方面的發展(並不是淨俾錢),即使全班教快一年也不成問題,比如一年班上學期用一下或二上的課本和習作等。
‹ 上一主題|下一主題