用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 哪資助英中的英語老師是NET?
go

哪資助英中的英語老師是NET? [複製鏈接]

.
   2    0    0    0

就算傳統英中都未必有NET教英文喎……地区英中更未必全英語上課~

建議你上心仪中学校網去進-步瞭解基本資料,例如:科目及課外活动~

EK上有唔少家長既实用分享,宜多搜尋參考……
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3299561&extra=page%3D1

Removed

SMCC 產物。

我地得一個老師係 NET,不過係加拿大華人,但係佢好少教書,淨係管 English Learning Centre 同埋得閒搞活動。初中有 Drama 堂,不過未必係個 NET 教,可能係其他英文老師。課堂係用英文,不過有 d 老師就睇情況,如果係比較深嘅課題情願用中文解釋等你唔好一舊雲唔知讀緊咩,越高中就越有呢個情況。

Form 1 分班試有普通話班同粵語班,普通話班未必係菁英班,只不過係分班試得知你有能力用普通話讀中文咁解,而好多家長會想個女用普通話讀中文,感覺好似入菁英班,呢點就見仁見智,要視乎你運氣,一個唔好彩,個中文老師唔太識教書你就真係喊都冇用。而且一入普通話班,就三年都係普通話班,粵語班就算幾叻都唔會有機會入普通話班。

其實好多時候粵語班先係菁英班,當年我讀粵語班 Form 1,有好多讀書名列前茅嘅學生,依家佢地都入中大、港大 Law、Medic。上中史同中文我就用粵語,不過都影響唔大,唔會話用普通話就有咩優勢而用粵語就吃虧。到中四之後就全體用粵語,所以初初普通話班嘅同學都有少少唔適應,不過好快就 pick up 到。

排名就你上網自己睇,不過呢幾間都差唔多,冇話一間特別差,入到任何一間都好。SMCC 就課外活動自薦參加,至於辯論隊、Sports Team
等有冇你份就睇自身能力同運氣。我地另外有 Drama Production Team,演員就負責老師+Production Team Leader 揀,Production Team Members 就係 Leader 揀,如果同 Leader 熟就一定得。再唔係好似我咁,老師推薦幫老闆寫 Script,不過唔知係咪年年都有 Writer 呢份工,我果年係 115 週年。

遊學團就 Form 1 先有得玩,仲要係輪選,如果你成績唔好通常都冇你份。記得 Form 1 英國遊學團好似幾貴下,之後班家長發現住宿同活動安排都唔好,臨走果餐宴會,個校長去左 Shopping(校長上兩年已經換左人)。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

謝謝你的分享
‹ 上一主題|下一主題