用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 跪求私人專業不貴醫生檢查用不用剪舌頭膜手術 ...
go

跪求私人專業不貴醫生檢查用不用剪舌頭膜手術 [複製鏈接]

前天去政府醫院檢查,一坐下來叫我個仔伸舌頭就說不用做手術,檢查都沒檢查就說不用,排了半年左右就靠伸舌頭一個動作就說不用,最起碼詳細檢查一下我都不用擔心,我個仔舌頭明顯比人短和舌頭下面膜比人貼多,之前3⃣️歲半政府語言師幫他檢查建議去做手術,我說等下次復診再答他們,之後4歲去檢查我要了排做手術檢查信件去排期,排了半年左右才有得見醫生一個動作么都沒做就說不用,他現在都講不到句子、很多發音都不識,求各位大大幫手介紹去做詳細檢查,thanks a lot
   0    0    1    0

回覆樓主:

你想幫佢剪脷筋?
我細個四歲前都冇乜講嘢, 阿媽都帶咗我去排期剪脷筋, 但最終冇剪
我條脷係好短,申出門牙少少已經再申唔到, 因為下面門牙都頂住條脷筋。
我細個都好少講野, 我覺得唔關條脷事,我覺得係個人性格問題, 我個人係冇咩野講個d, 但大左又變左好多講。
你試下向屋企同講多d野。。。

Kangaroojoey 發表於 17-7-6 23:36
你想幫佢剪脷筋?
我細個四歲前都冇乜講嘢, 阿媽都帶咗我去排期剪脷筋, 但最終冇剪
我條脷係好短,申出門牙 ...

Thanks a lot!他已經跟了語言治療1年幾進展很慢,影響他學習,想試下做手術會不會幫到他

saikung, my girl did that when she was little

cindyming 發表於 17-7-7 00:40
Thanks a lot!他已經跟了語言治療1年幾進展很慢,影響他學習,想試下做手術會不會幫到他
...

我囝囝出世冇耐奶奶已經話仔仔黏脷根,醫生就話冇嘢轉介咗睇政府睇言語治療當時兩歲3個月左右,話語言遲缓(語齡差6個月)同埋唔望人。兩歲9個月去咗上小師儀訓練班,3個月後很望人及講簡單句子,6個月已經好多嘢講。現在6歲半去做言語評估比較同齡係頭25%,算係比較正常高分。

中環 去許由醫生,
上網搵下佢嘅資料。
有兩個小朋友去剪過。一千蚊

而家唔知加到幾多錢,但係好有 醫德。
有個朋友去搵佢,因為小朋友唔識講,以為係脷根影響。
檢查完小朋友唔係脷根問題,所以唔洗剪

blueaqua    發表於 17-8-25 16:25

回覆 cindyming 的帖子

葉錦輝小兒外科醫生,之前剪過,幾千元,保險全部claim曬,不用麻醉,只搽少少藥,一小時已可飲食,手勢好快而準。孩子做了手術後,只做了幾個月言語治療已沒有問題,口齒伶俐了,說話由某些音發不到而變成個個音都可正確發音,成個開心曬!當時醫生說可剪可不剪,我決定剪,因所有舌尖音發不了,影響學習,其實他七個月已會叫媽媽、爸爸,所以不是言語遲援的問題,而是口腔的問題影響,立即替他剪了,比直接做言語治療好及有效!
‹ 上一主題|下一主題