用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考完呈一傾到呈三
樓主: bb鼠
go

考完呈一傾到呈三   [複製鏈接]

kennethwhy 發表於 17-7-23 10:38
我都去左書展抬左60多本補充回家 ,亞女本本都叫我買,仲話呢本果本唔夠深,叫我買深d, 叫亞女盡 ...
60本我亞女一年級到六年級都唔到咁多呀。好欣賞你個女咁進步,有D買一兩本還可,買多本已經

car817ho 發表於 17-7-23 10:01
大家好,
我仔超怕羞,面試真係唔敢諗
還有時間,訓練多啲。

kennethwhy 發表於 17-7-23 14:17
可能你個女資優唔駛咁出力已經好叻,但有d人好比心機都係中游。讀書都係講天份,次次提佢唔會錯些唔小心, ...

最主要系佢好懶做練習,成日話識啦,唔駛做咁多。老師都話佢大意架,如果改掉便完美了。

妹妹頭 發表於 17-7-24 15:48
回覆 rayeu160 的帖子

我每個學期都會買, 2本數學, 4本英文, 2本COMPREHENSION比佢做, 通常都會考試前一個 ...
我亜女上學期考試操了幾本英文補充,點知得八字頭,她很不開心,呈三時不再操英文補充,反而九字頭,所以有時操得多分數未必成正比。

rayeu160 發表於 17-7-24 15:44
我通常都係買1,2本, 但次次亞女都唔多願做. 對於你女考第2名黎講, 我個女真係考得好差(雖然老師都話佢屬於b ...
band 1生而不錯了,keep住直至呈三後,就very good

瑩希媽媽 發表於 17-7-26 09:53
咁你個女都好乖,知道自己想點,如果小朋友肯配合家長,成件事就變得容易多了,我女雖然都肯聽我,但有時 ...
講開情緒病真係年輕化, 有二位朋友仔女都係中三出事, 有幻聽, 情勢低落, 存在感低, 思覺失調, 要入醫院, 有一個仲要申請停學一年, 另一個食完藥後就大興奮, 什麼都想要. 搞到我兩位朋友進入崩潰狀態. 仲要辭工專心照顧佢地.

妹妹頭    發表於 17-7-26 10:32

妹妹頭 發表於 17-7-26 10:35
回覆 小草地 的帖子

我朋友個女就中二出事, 比同學笑佢肥, 極低落, 結果為求要唔比人笑, 節食, 係就係瘦,  ...
係呀, 加上宜家小朋友喜歡玩FACEBOOK, 好多網上欺凌, 搞到小朋友好委屈, 但又唔同家人講. 屈埋屈埋就出事. 所以我叫亞女係FACEBOOK小心說話, 就算你覺得朋友有問題, 也不應該公開說他不是. 人言可畏.

瑩希媽媽 發表於 17-7-26 10:48
我個女糸有時扭下計話吾想去補習咁,有時放學話攰,我送佢去佢會開心返,佢好多時自己返補習社。其實佢好 ...
如果亞女有自己想法, 佢又做得到, 就唔好迫佢了. 反正佢都話要十名內無壓力, 就由她開心讀書. 其實十名內己不錯了. 好似我亞女喜歡打籃球, 每天花三小時去打, 佢爸爸都出聲叫佢唔好打咁多, 打完好累的, 無心機做功課和溫書. 亞女回應說打籃球和學習是不會有抵觸的, 只要保持到成績在理想水平便可. 如影響到便會縮短打籃球時間. 我亦支持她. 被我老公說幫住個女.

瑩希媽媽 發表於 17-7-26 11:31
我老公都成日話我寵壞佢,平時佢想點就點,只要合理我就由佢,有時太過份我就出聲,不過依家可能青春期, ...
佢地跟本唔明白, 因為真正照顧D仔女係我地, 佢地只是客串咋, 宜家D小朋友, 不像我地小時候, 亞媽係用藤條打架, 我地無得反抗. 宜家又話好似朋友咁相處, 又要聆聽他們的話. 搞到買佢地怕

bb鼠 發表於 17-7-26 13:18
我老公只返工放工然後乜都唔理,再煩我就殺咗佀
最衰係個女派得唔好, 到時又會賴你唔好好安排好

Kalongmama 發表於 17-7-26 14:23
想問下整升中 profile, 有啲比賽有獎盃同時又有証書,大家會用証書還是影獎盃既相放落 profile度?
...
如果有證書便可, 如沒有就要影相

Kalongmama 發表於 17-7-26 17:47
我哋學校咩都無。五年級開學校長叫我哋報下比賽,同努力讀書,不只係呈分考得好,全年成績表都重要,仲叫 ...
講得無錯,直資,自行面試都好睇小五成績,什至小四也睇。所以由小四開始都keep住

昨天我和姨娚傾計, 他畢業於將軍澳官立, 現讀科大, 他聽說今年學校只出一個5**的學生. 他說自從早幾年轉了校長後, 一直成績走下, 只得一個英中虛名, 實際上而不是BAND1學校了.

mcl203 發表於 17-8-4 16:02
但仲係B1 ~~~
我都希望將中可以保住BAND1, 因為將軍澳區已經不是太多BAND1學校, 好多家長好煩惱選校, 甚至乎要選其他區升讀.  

Kalongmama 發表於 17-8-4 17:35
咁我哋屯門區算好好,四大是但入到一間都心滿意足,而家成績都好勁下
四大包唔包括梁銶琚,因為我系梁銶琚畢業接近30年了

kk1186 發表於 17-8-5 00:35
回覆 小草地 的帖子

應該無咁誇張,據我所知明年2018dse的將官學生整體質素唔錯,有一個學生有機會成為狀 ...
咁就好囉

Kalongmama 發表於 17-8-7 07:16

包呀,嘩!勁!你當年係唔係已經好難入?咁小朋友宜家响 ...

當年我讀緊果時, 我地都好大壓力, 學校想汰弱留強, 我記得我果班45個同學平均分唔合格有十幾個同學留班及有幾個踢出校. 真係好大壓力. 我記得中七那時, 平均二人有一人入大學. 當時得2間大學咋. 入學率很高. 我現在都有和老師聯絡, 不過好多己經退休了. 如果我仲係;屯門住, 我都會叫亞女讀呀.  

瑩希媽媽 發表於 17-8-5 10:42
吾系,何文田愛文邨上面果間,佢好中意
何文田是否有間中學叫開平中學呀, 我仔好朋友前兩年入咗做老師. 我住東區, 所以未聽過, 是否好學校? 聽佢講校長要求很高的. 所以好大壓力.
‹ 上一主題|下一主題