用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國學生簽證申請結果
樓主: Mushimushi
go

英國學生簽證申請結果   [複製鏈接]

除了父母身份證及亞女出世紙影印本外,其他我都係正本比佢scan,之後佢哋會成疊交番比你,只係收左passport 去做簽證。

麻煩問下各位,仔仔未夠18歲,申請T4簽證要用我戶口的資金證明,是否只提供網上銀行下載的電子帳單就可以了?
還是一定要銀行出具bank letter? 昨天我去銀行諮詢,銀行說用於簽證申請用的bank letter要需時一周。

28/6交表,

10/7收到電郵是這樣寫的:

Your online application has been received at the UK Decision Making Centre.  Your application is currently being prepared for consideration by an Entry Clearance Officer.

19/7 at 1718hrs 收到 email,可以取visa :
The processed visa application for GWF reference number - xxxxx was received at the UK Visa Application Centre on 7/18/2017 9:42AM
Your documents can be collected during the designated passport collection times

i will go to UK Visa Application Centre alone and collect the Tier 4 student visa tomorrow for my daughter. what documents should i bring to get the Tier 4 visa  except the Acknowledgement and receipt?

mdavida 發表於 17-7-19 21:25
i will go to UK Visa Application Centre alone and collect the Tier 4 student visa tomorrow for my da ...

我上次帶收據及有我兒相片的証件去取。

reginayu 發表於 17-7-19 22:47
我上次帶收據及有我兒相片的証件去取。
明天試試先!謝謝你!

我到衣家仍等學校出 CAS 信,香港又退左學,student visa 又未得申請,心情好緊張😔

wongyeeki 發表於 17-7-10 16:27
回覆 JoannMok 的帖子

網上冇得再改㗎,你print咗份表出嚟,手寫改喺隔離然後簽名,到上去交表時,佢會要 ...
已入表, 但發現有填錯, Agent 話冇問題, 但始終覺得唔妥, 可以點做? thank you

回覆 william99 的帖子

我比bank statement 副本佢scan 就算了,冇去銀行申請資產信。反正D文件都係會scan 過去辦簽證,所以冇話一定要正本.

EE1212 發表於 17-7-20 14:06
我到衣家仍等學校出 CAS 信,香港又退左學,student visa 又未得申請,心情好緊張😔
...
香港學校你咁快同小朋友退左學?  Student Visa 一日未出, 我都唔敢同佢退學住.

學校都會先email左CAS比我哋先,跟住就郵寄正本去香港比我哋。等緊正本時,同時可上網填定visa申請表。

我都收到信可以拎visa啦!

回覆 EE1212 的帖子

我個仔係香港讀私校,所以學校限我上真星期五之前回覆佢係唔係退學,話要收插班生,同安排下學年文理科上堂,如果唔係就要扣我五千幾蚊學費,咁我諗住冇理由哥哥妺妹一齊去,會妹妹簽到,哥哥簽唔到,所以我都係覆佢退學,但係之後勁擔心簽證有問題點算!好彩今日收到email簽好,放下心頭大石!
快D叫Agent 催下英國學校出信啦,然後到時做快証!

回覆 BB-CLEVER 的帖子

我都係經agent搞,佢自己網上填完表,發現填錯左我嘅出生日期,所以就喺份print出嚟嘅form度手寫改番,叫我喺側邊簽名,佢話冇問題,試過其他家長都係咁做,但係我想到去交表,個職員話print出來嗰份表,係唔可以同網上填嘅唔一樣,自己手寫改過嘅地方,要即刻寫一封信向領事解釋點解,佢俾咗一張白紙我叫我寫,咁我即刻都諗唔到寫咩,但係個職員話唔可以教我亦唔可以話俾我聽要寫咩,咁我唯有即場自己作,我初初自己簽埋名,但係個職員話應該係呀仔簽名,又叫我抄過一次,佢仲話已經幫到我盡,佢話周圍都有閉路電視架!然後職員會將申請表上有錯改過果一頁連埋封信scan過去,其他頁數就唔駛scan。

所以我建議你諗定點寫,如果佢要你寫都唔使諗咁耐!希望幫到你啦!

香港學校吾交退学信,要收$,諗吾到簽証咁耐都未可以申請。
Agent 回覆話 CAS 信學校交英國律師行處理。 visa 經英國律師行處理,惟有等下啦! 另英國律師行會收番家長費用。

jj100c 發表於 17-7-20 17:30
回覆 william99 的帖子

我比bank statement 副本佢scan 就算了,冇去銀行申請資產信。反正D文件都係會scan ...

Thanks!

我學校提供的CAS,其實是一份virtual document,類似一份online fill-in form printout, 最重要係有CAS number即可申請visa。學校只會email 家長/Agent,亦唔會有所謂正本信,需要做行政工序似很簡單。對於要走英國律師行這流程,也是近日才聽聞。是硬性規定嗎?有必要嗎?

請問有冇人6月29号交表,已收到通知可以去攞visa

麻煩問一下各位:1)辦T4 student(General) visa ,需要影定相提交材料還是一定要在簽證中心影相?2)是否一定要帶舊護照? 是帶一本還是帶齊所有舊護照?3)依家做緊英國學生簽證,但是應該趕不及jupas 交留位費之前做好,那留位費是交還是不交好呢?你地通常是點做呢?

我喺出面影定相,但一定係英國簽證相,我影印左舊護照比簽證中心scan,但冇收舊護照。你填表時如果有提及有舊護照咁就要影印定比佢scan.Q3不清楚了
‹ 上一主題|下一主題