用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 S4-S6 成績分數
go

S4-S6 成績分數 [複製鏈接]

S4-S6 成績分數開始跟DSE禁計(1 至 5**)

我問過學校, 佢地校內既成績同DSE出來既成績出入不太大。都好準。除非學生不在狀態或者失手。

我想問有冇家長有經驗, 你們囝囡考完DSE, DSE分數同校內既分數出入大嗎?

多謝分享。

2    0    0    0

bestwish 發表於 17-6-29 10:46
S4-S6 成績分數開始跟DSE禁計(1 至 5**)

我問過學校, 佢地校內既成績同DSE出來既成績出入不太大。都好準 ...

我大女當年DSE 比學校高一至两個grade

TwinWong 發表於 17-6-29 13:22
我大女當年DSE 比學校高一至两個grade

嘩 ! 大圍都係高1-2 grade 定係你大女考DSE時加左turbo ?

bestwish 發表於 17-6-29 14:02
嘩 ! 大圍都係高1-2 grade 定係你大女考DSE時加左turbo ?

係 佢日日去自修室温到關門為止

TwinWong 發表於 17-6-29 14:03
係 佢日日去自修室温到關門為止

叻女, 禁其他同學仔呢?

我學校同出面成績比,少左 8 分

1998Ruby1998 發表於 17-6-29 16:38
我學校同出面成績比,少左 8 分

明白。即係你學校評分較保守。 都好既, 等學生知道要再加倍努力。

bestwish 發表於 17-6-29 14:34
叻女, 禁其他同學仔呢?

咁我無詳細問啊囡
派結果當日 啊囡一见到我入hall 即拉我走
因為有同學豪哭 好似中文2咗 話本身成績好好

回覆 bestwish 的帖子

但係同樣都害左我。父母唔信我 DSE 會有「奇蹟」,四周搵 Foundation、A Levels 學校,甚至 GCSE 都諗埋,仲要我咁低分嘅成績,好多學校都唔收,搞到我同屋企人雞毛鴨血,家無安寧。我情願佢同 DSE 相似,咁樣父母同我就真正知道情況,就唔會浪費好多時間出去搵英國 Sixth Form 同埋其他學校。

回覆 TwinWong 的帖子

我收到成績表幾開心,因為比想像中好好多(雖然都係差)。我學校有 4 個人中文 2 左,當初睇到學校出嘅數據嚇到我一額汗,我一向都係中文 2 機會率持續高企。之後行過隔離班房(我地係班房派,Hall 係留畀狀元,可惜我果屆冇,都係差 3 個 grade)見到 Eng Lit 班嘅一位同學坐左係度喊左好耐,記得佢成績都唔錯,我就知道自己今鋪執返身彩,大步檻過。

1998Ruby1998 發表於 17-6-29 18:45
回覆 TwinWong 的帖子

我收到成績表幾開心,因為比想像中好好多(雖然都係差)。我學校有 4 個人中文 2 左 ...

所以 一運 二命 三風水

回覆樓主:

想問下各位,請問DSE grading 點計,例如7x分,係咪即4,好似唔係咁計? 我網上睇過搵唔到確實資料。

DFSON 發表於 17-6-30 10:18
想問下各位,請問DSE grading 點計,例如7x分,係咪即4,好似唔係咁計? 我網上睇過搵唔到確實資料。
...

唔係禁計。 我問過老師, 佢話每年都會有專人去評估份卷。

佢地會評估份卷幾多分就係DSE分數。 即冇一定既標準, 假設份卷好深, 如果7X分都可以係5分。

bestwish 發表於 17-6-30 11:08

佢地會評估份卷幾多分就係DSE分數。 即冇一定 ...

重有唔同科都唔同,數學9X分都未必有5**。

bestwish 發表於 17-6-30 11:08

佢地會評估份卷幾多分就係DSE分數。 即冇一定 ...

原來無特定標準,唔該晒。

大囡當年DSE 佢講正常band 1 應該有22至23分。直至放榜,只報聯招,沒有什麼做過, 最後比出來結果多了幾分,最少有5。

johnmamama 發表於 17-7-1 11:19
大囡當年DSE 佢講正常band 1 應該有22至23分。直至放榜,只報聯招,沒有什麼做過, 最後比出來結果多了幾分 ...
無咁樂觀,按16年DSE資料,22分以上是Top16.8%,即係要Band1中水平。

LingChiBaBa 發表於 17-7-1 13:43
無咁樂觀,按16年DSE資料,22分以上是Top16.8%,即係要Band1中水平。
你咁講,我諗起自從仔女小學時我就會留意佢地名次,會考慮埋小學既Banding,中學Banding, 七除八扣,大約推算出佢地係唔係全港頭18%,我阿女幾準架

October. 發表於 17-7-1 13:51
你咁講,我諗起自從仔女小學時我就會留意佢地名次,會考慮埋小學既Banding,中學Banding, 七除八扣,大約推 ...

2、3年後考DSE好D,人少少,入U率可能去到20頭%,你話今年入小一就慘,爭完小學,6年後爭中學,再6年後爭大學,如果大學學位數量不變,入U率可能得返10%,B1A學生都可能入唔到U。

LingChiBaBa 發表於 17-7-1 14:21
2、3年後考DSE好D,人少少,入U率可能去到20頭%,你話今年入小一就慘,爭完小學,6年後爭中學,再6年後爭 ...
當年 我地去幾間大學聽收生講座,先知原來大學收生名額有 +/-10% tolerance, 估計如果好似03/04年出生率低,大學為保大學生質素,可能收少d人;出生率高既年份,就會可能收多d人,結果收生%都係keep 住18%左右,不變。
‹ 上一主題|下一主題