用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖士提反vs聖心vs聖嘉勒
go

聖士提反vs聖心vs聖嘉勒  

想請教以上3間學校DSE成績如何? 各強弱項在哪方面? 謝謝!
是否聖嘉勒較次?

cmir 發表於 17-6-28 11:44
想請教以上3間學校DSE成績如何? 各強弱項在哪方面? 謝謝!
是否聖嘉勒較次?
...
三間透明度都唔係好高,其實無難知道邊間好過邊間。

王家爸爸 發表於 17-6-28 12:07

真難攪

cmir 發表於 17-6-28 12:34
真難攪
其實三間都唔差,亦都唔容易入,入到都值得開心。最簡單既就係到時三間都叩。

王家爸爸 發表於 17-6-28 12:07
三間透明度唔係好高, 公佈資料既方式亦不太相同, 較難比較.

但係僅有既資料中可以睇到, 聖嘉勒既成績, 未必有外界想像中咁差, 甚至同另外兩間既差距, 亦未必有坊間想像中大

畢業年度

中學名稱

3322率

3大比例

本地學士課程比例

本地專上課程比例

主科5+率

主科4+率

2012-2013

聖嘉勒女書院

<=89.17%

89.17%

14.2%/32.5%/24.2%/24.2%

51.7%/90.8%/67.5%/80%

聖士提反女子中學

83.69%

31.91%

48.23%

69.50%

>9.9%/57.4%/?/30.7%

嘉諾撒聖心書院

89.00%

62.20%

85.20%

2013-2014

聖嘉勒女書院

85.20%

<=89.7%

89.70%

48.4%/84.4%/60.2%/82.8%

聖士提反女子中學

77.99%

30.96%

51.60%

76.80%

>8.2%/54%/?/?

?/84%/?/?

嘉諾撒聖心書院

83.20%

55.70%

78.40%

2014-2015

聖嘉勒女書院

97.00%

55.7%/85.2%/71.3%/81.8%

聖士提反女子中學

77.78%

40.45%

63.20%

85.60%

16.8%/57.9%/?/48%

嘉諾撒聖心書院

77.60%

57.50%

81.50%

2015-2016

聖嘉勒女書院

96.10%

55.6%/76.2%/69%/85.7%

聖士提反女子中學

84.30%

27.87%

51.24%

70.25%

24.8%/51.2%/?/?

嘉諾撒聖心書院

84.50%

58.40%

77.00%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

三間都有直屬小學,亦即係要硬收直小嘅Band2生,所以不能同其他B1A,B1B學校直接比較!

如果要比較DSE成績,就唔可以唔睇埋七八年前升中嘅形勢,聖心當年幾乎唔收外生,聖嘉勒當年抽獎收Band2生隨時多過Band1生(Band1生嘅保險,Band2生嘅首選!),呢兩間似乎增值力較高!

王家爸爸    發表於 17-6-28 14:10

Band5 發表於 17-6-28 13:58
三間都有直屬小學,亦即係要硬收直小嘅Band2生,所以不能同其他B1A,B1B學校直接比較!

如果要比較DSE成績 ...
聖提女子既直屬位, 基本上可以cover 100%直屬小學既學生...... 即係話所有B1+B2學生係入梗喎!

聖心兩間小學加埋成240人級, 用盡直屬位+自行位+叩門位, 應該都只係夠~70%小學部既學生入到
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-6-28 14:09
聖提女子既直屬位, 基本上可以cover 100%直屬小學既學生...... 即係話所有B1+B2學生係入梗喎!

聖心兩間小 ...

如果聖心同協恩呢?除左一間要錢一間唔駛之外,邊間好呢?我朋友話協恩勁好多!

happy105 發表於 17-6-28 20:42
如果聖心同協恩呢?除左一間要錢一間唔駛之外,邊間好呢?我朋友話協恩勁好多!
...
我都係估協恩好啲啲,但係差距應該唔會好大。

去屆 DSE HY 入3大 ~54% 喎!

三间各有支持者,如本身是其中一间小六生,应很清楚中学部辦学風格及对学生要求。除公開成績外,好多因素要顧及,最好自己先去了解间学校係咪合適阿囡,始终六年光陰,若然入学後先知吾適合,有排煩!

CheungAA 發表於 17-6-29 11:42
三间各有支持者,如本身是其中一间小六生,应很清楚中学部辦学風格及对学生要求。除公開成績外,好多因素要 ...
完全同意, 所以亦想請教3間學校各強弱項在哪方面?

cmir 發表於 17-6-30 08:57
完全同意, 所以亦想請教3間學校各強弱項在哪方面?

個人意見。

3大成績幾難作比較,SSGC同SHCC有1/4學生到海外升學。

至於3322百分比,對這些Band1學校來說,祇是比較中文科成績。換句話說,3322百分比大約等於該學校中文攞3+嘅百分比。英文3+,數學及通識2+,基本上都會90%以上。

比較SHCC同SCGS 16年主科L4+,

中文 : SHCC = SCGS
英文 : SHCC > SCGS
數學 : SHCC > SCGS
通識 : SHCC < SCGS

而Elective百分比,其實不能盡反映成績,百分比同該科開多少班有關。

至於你的問題,範圍太闊了。

王家爸爸    發表於 17-6-30 13:01

Band5 發表於 17-6-28 13:58

如果要比較DSE成績 ...

講開以前,有無人研究過同當年聖嘉勒小學由半日制轉為全日制對而家中學部成績改進有無關?

LingChiBaBa 發表於 17-6-30 13:03
講開以前,有無人研究過同當年聖嘉勒小學由半日制轉為全日制對而家中學部成績改進有無關?
...

我都冇研究過,不過聖嘉勒成績應該係DSE開始躍進,即係2012年DSE,2000年小一,當時仍然係半日制(好似係2005至開始全日制,要今年DSE至睇到效果)。

另外,2012DSE成績爬升後,2013升中收生質素亦開始會提升,2019嘅DSE可能可以反映到!

LingChiBaBa    發表於 17-6-30 23:09

Band5 發表於 17-6-30 22:52
我都冇研究過,不過聖嘉勒成績應該係DSE開始躍進,即係2012年DSE,2000年小一,當時仍然係半日制(好似係2 ...

聖嘉勒今年或以前小學有幾多學生...直升中學有幾多人...真係足夠成為中學主力從而令DSE大躍進 ??

聖嘉勒 多年前已經係低調名校 ~~~

mcl203 發表於 17-6-30 23:21
聖嘉勒今年或以前小學有幾多學生...直升中學有幾多人...真係足夠成為中學主力從而令DSE大躍進 ??

聖嘉勒 ...
就係因為由半日制轉全日制少咗學生,變咗可多收外來生。

LingChiBaBa 發表於 17-7-1 08:43
就係因為由半日制轉全日制少咗學生,變咗可多收外來生。

聖嘉勒小學近年幾乎只開2班小學,得60人到,若無記錯,參考某年P6得~50人,升中仲走左至少10人,會升中學既對比中學部人數,係比一般直屬中學少好多原校生,對中學部DSE成績影響亦較細 ~

mcl203 發表於 17-7-1 09:03
聖嘉勒小學近年幾乎只開2班小學,得60人到,若無記錯,參考某年P6得~50人,升中仲走左至少10人,會升中學 ...
無記錯嘅話,半日制時上、下午各2班(或更多)。

LingChiBaBa 發表於 17-7-1 09:08
無記錯嘅話,半日制時上、下午各2班(或更多)。

若論多收街外生可以大幅提升中學部學生質數,似乎,係否定咗小學部一向既成績。可以多收既統一學位既影響,要考慮埋收到既學生組別,佔全校既百份比,津校有別於直資,係唔可以揀學生,多咗既街外生(統一位)並不一定可以大幅提升學生質數,仲要考慮生源及收生能力。

若我無記錯,當年2009年小學係有D改革,斷估,中學亦應有類似改革,可能係推動成績向上既原因。