用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四想轉校
go

中四想轉校 [複製鏈接]

個女係band 1  傳統學校讀到中四, repeat 了兩年, 今年真的想轉讀其他課程, 應該從那裡查詢, 請指教!
   0    0    0    0

happydaughter 發表於 17-6-27 22:40
個女係band 1  傳統學校讀到中四, repeat 了兩年, 今年真的想轉讀其他課程, 應該從那裡查詢, 請指教!
...

你女四主科考得好嗎?

TwinWong 發表於 17-6-27 23:28
你女四主科考得好嗎?
考得好唔洗repeat两年?

王家爸爸    發表於 17-6-28 14:12

Yanamami 發表於 17-6-27 23:35
考得好唔洗repeat两年?

咁都要知差多少嘅

Dear Happydaughter

如果有心儀的學校,可直接打去問。不妨問囡囡的學校就業及升學的老師或的註校社工,有冇相關資料可提供。

明愛,學友社等機構,都可能有相關資訊幫到您。

最重要係您囡囡想繼續讀文法中學,定另尋出路。

有三個真人個案同您分享

1) 我朋友的囡囡讀BAND1英中,重讀兩年中一,在第三年去考一間BAND3的中中,因冇中二學位,所以今年再讀中一

2) 我囡囡都係讀傳統英中中三。佢有兩個學姐,一個逄二進一,囡為英國語文唔及格。今個學年,轉去一間BAND2/3的中中,升讀中三。另一個情況同您囡囡,決定轉中中讀中四。

而家呢三個小朋友,不但做咗學霸,而且情緒好好多。最重要在搵噃自信心,唔駛担心佢地做傻事。

祝您囡囡早日搵到自己適合的學校

hksarhksar    發表於 17-6-28 08:59

保良局状启程

gigilovesnoopy 發表於 17-6-28 08:32

如果有心儀的學校,可直接打去問。不妨問囡囡的學校就業及升學的老師或的註校社工,有 ...

我個女無心機讀書, Arts & 煮野食係佢強項。 請問 兆基創意學院好嗎?

TwinWong 發表於 17-6-27 23:28
你女四主科考得好嗎?

英文和 Maths 合格。 中文就吾穩定。

happydaughter 發表於 17-6-28 11:38
我個女無心機讀書, Arts & 煮野食係佢強項。 請問 兆基創意學院好嗎?
如果小朋友鍾意設計,都係好既選擇。但係讀書始終係小朋友既事,提議帶小朋友去睇咗先。

中四轉校是否直資會易d?

love 發表於 17-6-28 18:22
中四轉校是否直資會易d?
二線直資,某種程度而言,都係做生意,只要符合要求,又有位,中四、中五轉校都會收。反而一線直資考慮既野多啲,即使有位,小朋友成績又符合要求,未必會收。

王家爸爸 發表於 17-6-28 14:19
如果小朋友鍾意設計,都係好既選擇。但係讀書始終係小朋友既事,提議帶小朋友去睇咗先。 ...

兆基屬於band 幾?

happydaughter 發表於 17-6-29 11:00
兆基屬於band 幾?
其實學校係無banding既,所以去睇下小朋友鍾唔鍾意、小朋友想唔想讀、家長覺得適唔適合,可能更重要。

家長問得BAND幾
主要關自己面子事姐
關個細路什麼事
人地讀BAND1名列前矛唔會關你細路事
係你細路讀書唔係學校
可以讀到留兩年
你細路同學校都已經算係盡咗力
你問下個細路仲想唔想讀書
想讀什麼書
再諗下香港係咪唔合適佢
諗下外國升學
如果做唔到就唔好再問BAND幾
因為BAND幾的確唔關讀果個事

Band3名列前矛的學生家長永遠比BAND1成績下遊的學生家長值得尊重
因為他們識得知道如何做家長

gigilovesnoopy 發表於 17-6-28 08:32

如果有心儀的學校,可直接打去問。不妨問囡囡的學校就業及升學的老師或的註校社工,有 ...

我想起我有個親戚最近先講起佢仔嘅讀書事。佢仔上年大學畢業。
當年高小升中時英文唔合格,只能入間band 2 尾嘅中中,一入學老師就同各學生、家長講,話本學校畢業生都無試過有人入到大學嘅,叫大家唔好抱有無謂期望。親戚話阿仔因此好唔開心 (親戚大女當時Band 1讀緊),做阿媽嘅個心都「銀」住咗幾年 (佢仔中學個幾年,親友聚會的確無提過阿仔讀書嘢)。親戚阿仔在這間Band 2 尾中中係學霸,DSE 放榜結果入了Poly 讀 Engineering,大學畢業仲係考第一,以最高成績代表院系畢業生致詞,一畢業在大公司做,一年後又被跨國顧問挖角。這個阿媽說起阿仔中學嘅事時還有點眼濕濕。

這個阿媽說起阿仔中學嘅事時還有點眼濕濕。
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
<相信佢係當初會認為係選校時連累咗個仔而難受>

但在佢成為學霸時
無要個仔轉校
呢一點上個阿媽值得驕傲!!

fion6406 發表於 17-7-4 14:16

我想起我有個親戚最近先講起佢仔嘅讀書事。佢仔上年大學畢 ...

band2尾冇畢業生入到大學?似band3尾多啲喎!

幾年前我經過南區培英中學(B3B中中,唔知有冇升呢?),學校展示咗七八個傑出畢業生,有運動員,亦有多個升讀八大。啱啱再上學校網頁睇,今年都有個DSE30分入咗中大藥劑!

所以band2,band3學生點會冇得入大學?呢間B2尾學校嘅老師都好唔負責任!

Band5 發表於 17-7-5 12:51
band2尾冇畢業生入到大學?似band3尾多啲喎!

幾年前我經過南區培英中學(B3B中中,唔知有冇升呢?),學 ...

"呢間B2尾學校嘅老師都好唔負責任!" - 都係咖,親戚話阿仔都唔多鍾意間學校。
親戚阿仔係第一屆DSE,會唔會因為咁,當年中一入學D 老師都估計唔到學校 DSE 成績會係點,總之就閂定後門先呢。

fion6406 發表於 17-7-5 13:18
"呢間B2尾學校嘅老師都好唔負責任!" - 都係咖,親戚話阿仔都唔多鍾意間學校。
親戚阿仔係第一屆DSE,會唔 ...

咁又係,如果學生無歸屬感,考完會考走得到嘅都唔會留低讀中六!入大學都唔關佢事!
‹ 上一主題|下一主題