用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Delete
樓主: coolqoome
go

Delete   [複製鏈接]

雖然係灰,不過希望在明天,我仍然有所盼望,希望個女如過去一樣猛車邊過關

請教:津校如果到月尾仲有學額空出來,會點處理?繼續call waiting(or叩門既最后一輪生)定係會將學額交俾教育局處理?

回覆樓主:

我都等緊!我係中寶!雖然好難捱,但一齊加油吧!

adawong1219 發表於 17-7-2 20:41
我都等緊!我係中寶!雖然好難捱,但一齊加油吧!

多謝,加油

回覆樓主

我都等到心灰

春暉心 發表於 17-7-2 20:35
請教:津校如果到月尾仲有學額空出來,會點處理?繼續call waiting(or叩門既最后一輪生)定係會將學額交俾 ...
我估部份津校去到臨開學有位都未必CALL WAITING,可以留下年收小2插班生,質數會更有保證.

回覆 春暉心 的帖子

有啲會繼續call waiting,有啲會call誠意~ 加油啦

回覆 adawong1219 的帖子

中寶唔好灰心呀,仍有機會㗎

請教:津校如果到月尾仲有學額空出來,會點處理?繼續call waiting(or叩門既最后一輪生)定係會將學額交俾 ...

當然會盡量call後備生,否則教局可能會派新來港人士插班,包括非華語學生

HK-MAN 發表於 17-7-2 21:47
我估部份津校去到臨開學有位都未必CALL WAITING,可以留下年收小2插班生,質數會更有保證. ...

咁大獲!?

CornFlakes 發表於 17-7-2 22:45
回覆 春暉心 的帖子

有啲會繼續call waiting,有啲會call誠意~ 加油啦

點樣call誠意啊?
你指111?

coolqoome 發表於 17-6-27 22:51
我都就快,心痛的是,小朋友去面試。已付出了最大的努力,得到2nd in 的機會,小朋友其實係好有 ...
真係好明白你既心情 之前自己唔識, 以為小朋友仲細乜都唔識 in私校時百戰百敗 明知錯係教育制度度唔關小朋友事, 但之前真係好失落 仲好傻咁同小朋友講 你真係要加油啦 你睇下個個同學都有學校收啦 得你無 咁點算呀, 一句講笑 原來對一個6歲小朋友黎講真係好大影響 佢地會偷偷放係心度唔開心, 因為有日麻麻同自己講返, 麻麻同佢玩時傾計既對話 再聽返真係好令人心痛: 麻麻: 你真係叻
女: 麻麻我一D都唔叻 好蠢
麻麻: 點解呀
女:因為個個同學都有學校收了 得我無 所以好蠢
聽完麻麻咁講真係好後悔 原來一個6歲既小朋友己經長大了, 明白好多野 同會收埋好多心事, 所以未好位既千萬唔好怪在小朋友身上, 就算最差既學校都可以有第一名 , 最差既學校都會有叻既小朋友,唔得就小二再叩過,錯既唔係小朋友,錯既係教育制度之上.

回覆樓主:

我今日都超緊張,叩111今日有結果,尋晚一直瞓唔著發夢都諗住個號碼,唔知學校幾點會網上公佈呢?

基本上津校叩門位由學校自由,可以按學校意願去收生

coolqoome 發表於 17-6-27 17:48
一等再等,等到好灰,學校都話3/7等有人放位先有機會,但如果其他學校未通知收唔收,通常有位都會註冊咗先 ...

今日先 officially 可以取回註冊証。所以叩門成功人士,今日會去本來派的學校取註冊証。咁本來嗰間學校,就會有位 call waiting。

Even 一線津校,都有機會有位(雖然唔多)。因為有學生會去叩他們更喜歡的學校而放棄原來的學位。

我自己試過7月中收津校 call waiting,也有朋友試過8月尾收 call (津校)。

希望大家好快有好消息!

昨晚喊完.個仔聽到.係咁錫返我.問我點解喊.我只好話爸爸激親我.佢一錫我仲喊得西利!

castle100 發表於 17-7-3 07:41
昨晚喊完.個仔聽到.係咁錫返我.問我點解喊.我只好話爸爸激親我.佢一錫我仲喊得西利! ...

希望在明天!!

會繼續call wait! 有d直頭至到9月頭一個星期架!

CornFlakes 發表於 17-7-2 22:56
回覆 adawong1219 的帖子

中寶唔好灰心呀,仍有機會㗎

多謝妳我會繼續努力!希望可以有好消息

多謝cattz88,bbcmp,pathymama,hk-man,conflake
總結一下大家意見,有些學校會繼續call直到九月都可能call,有些學校就寧願到小二先用呢個學額去收番插班生。
甘對於留待小二以後收插班生既學校係米要同教育局申請架,唔系間間都可以甘做吧?据我所知係紅磚就用呢個方法收插班生,但應該我估唔會太多學校甘做吧,唔係點安排得嗮當年既適齡兒童呢?
有錯既話請大家指教。
‹ 上一主題|下一主題