用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SEN小朋友小一有乜選擇?
go

SEN小朋友小一有乜選擇? [複製鏈接]

如題,小朋友18/19入學,係香港有咩學校可以適合比SEN小朋友讀? 小朋友係A仔,語言發展比慢約半年左右,一路都有做training,都pick up得好好,社交都冇問題。學習上數理較差,認字都係一般,英文說話正常。有咩學校可以啱番小朋友腳步呢? 佢好鐘意睇書,當然佢認唔到d字。現在好鐘意返學,都會講學校D野比我知。佢一路都有進步,唔想佢係小學就冇左學習動機。
有冇家長都係有咁樣煩腦,大家可以傾下。
   2    0    1    0

Cavebaby 發表於 17-6-27 15:12
如題,小朋友18/19入學,係香港有咩學校可以適合比SEN小朋友讀? 小朋友係A仔,語言發展比慢約半年左右,一 ...

我都係SEN家長,下年小一,坊間話選唔谷的學校,其實除特殊學校外,有乜小學係唔谷少功課呢?

融合教育下, 讀官津, 係自己了解下學校, 大致你可以當"無" !

回覆樓主:

你試下 瞭解一下黄大仙 福德。

如題,小朋友18/19入學,係香港有咩學校可以適合比SEN小朋友讀? 小朋友係A仔,語言發展比慢約半年左右,一 ...

佛教中華康山學校

葛量洪校友會黃埔學校 ~ 愛心之選

我都是18/19升小家長,真的不知選甚麼學校好!!!
大家多D交流~~~~

現在沒有頭緒底下,我都係看返自己校網,D老師多不多特殊教育培訓去比較下,如果想知咩學校有多少%老師有特殊教育培訓,可去http://www.chsc.hk/psp2016/chi/index.php
找那間學校,之後按2015/16學年教師資料(包括校長) ,就可以找到
‹ 上一主題|下一主題