用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教:高主教 vs 玫瑰崗
go

真心請教:高主教 vs 玫瑰崗

唔好意思,我諗好多家長睇到呢條題都可能覺得唔需要諗,但係我有d特別考量,想請教下大家嘅意見。

我小朋友升小一諗緊兩間中揀邊間,好明顯高主教升中成績好好多,約七成升B1,教學嚴謹,老師資歴較深,學生循規蹈矩,教學中英兼備,數學同常識科係一半中一半英咁教。不過缺點係大班教學,40多人一班,單班主任制,傳統天主教小學,較谷,每日功課最少7、8樣,校規比較嚴,壓力比較大。

玫瑰崗響另一方面來講成績差得遠,3成入B1,學校總體冇咁嚴謹,較Hea,學校活動似乎種類亦較少 。不過佢小班教學,約20人一班,雙班主任,程度ok,每日功課3-5樣,壓力較細,學生似乎較為活潑,但亦保持一定禮貌。而且英文語境幾好,同學間有時都係講英文,加上我仔仔係玫幼上,會有幾多同學一齊升上去小學,會比較開心,較容易適應。校舍雖然較舊,但地方較大較開掦,小朋友多d活動空間。

如果我地會響香港升中,我一定幫仔仔揀高主教,因為升中有保證。但係我地有八成機會會響幾年后移居外地,所以我現時偏向於選擇玫瑰崗,因為英語語境幾好,去到外國較易適應,同時亦有中文讀;另外如果去外國升學,我覺得現時無需要比仔仔受壓太大, 我想佢可以比較自由發展,多啲思考空間,應該較為適合佢嘅脾性,日後去外國升學亦更容易適應。玫小又有西班牙文讀,似乎幾好。

而且玫小超小班教學,小朋友有老師較多嘅關顧,似乎可以發揮多d。

至於話學校較hea,我有心理準備自己要跟小朋友嘅功課,必要時俾d額外練習佢做。

呢個決定最終都要自己做,不過我想請教一下大家有冇野係我忽略咗,畢竟呢個決定係比較反其道而行,非常感謝大家。

十五十六中 發表於 17-6-26 22:58
唔好意思,我諗好多家長睇到呢條題都可能覺得唔需要諗,但係我有d特別考量,想請教下大家嘅意見。

我小朋 ...
聽聞玫小唔HEA架喎..

回覆 十五十六中 的帖子

我仔rc p5,日日差不多做完功課才回家,仲有時間打機睇電視,我個人覺得佢好hea..

hppa    發表於 17-6-27 16:31

回覆樓主

我小朋友高主教p.2升p.3,我想講高主教唔多功課架,平均係5樣左右,上堂仲有功課堂,正常放學後是會一小時內做完。但d功課是普遍要多思巧的,但因為老師上堂有教,所以都ok,功課少抄寫。至於默書方面,也算少,中默和英默唔會喺同一週出現,平均一個月大概三次(中+英)。測驗、考試全部放早,確保小朋友有時間溫習。
不過課程是緊密的,因為早考試,考試後又不教書(活動日), 測驗後又差不多一星期不教書(活動日,或水運陸運等), 所以教書嘅進度快,另外我地每節只是半小時,但孖堂,小朋友要集中力高d。
我想提一提呢,如果日後會在外國生日,會唔會小學時期鞏固中文更重要?因為英文在外地時侷住佢要識,但中文,佢在外地,想學都不能學啊。而我覺得中文+英文叻是未來嘅優勢呢。

你分析得好清楚,如果真係唔係香港升中,又真係無需要小朋友走果一程。

我小朋 ...

玫小唔 hea 架! 佢地功課唔多,但多quizzes and exam. 不過小朋友讀得開心,又有 Spanish 讀,玫幼上玫小又易適應! 佢地活動唔少架,星期五有好多活動搞!

我小朋 ...

我較喜歡小班教學及multicultural 的學習環境,加上在街遇過不少很presentable的玫小學生 ,所以會揀玫小。

Chirley    發表於 17-6-27 14:36

meowymeowy 發表於 17-6-27 10:04
我較喜歡小班教學及multicultural 的學習環境,加上在街遇過不少很presentable的玫小學生 ,所以會揀玫小 ...

今年開始, 高主教是30人一班, 因今年加開一班, 和加建了班房
此外, 我看過上年派位,以128-130人畢業計,  B1約89%., 包括最後收返多3至4個叩門生(中學部)

坦白講, 如果要有好基礎訓練, 我建議高主教, 但如果不想有壓力, 就玫瑰崗....玫瑰崗都唔差

回覆 nicholasnip 的帖子

請問高主教是30人一班係講小學定中學? 謝謝

我小朋 ...

重點係你是否已決定幾年後一定去外國,仲有無變數,若已肯定,決定可隨心所欲去㨂,若仍未係100%,當然㨂高主教穩陣好多~~~

hppa    發表於 17-6-27 16:33

回覆 Beazel 的帖子

今年小一閞始

cmchang0927 發表於 17-6-26 23:18

我仔rc p5,日日差不多做完功課才回家,仲有時間打機睇電視,我個人覺得佢好hea.. ...

請問是否每天都有功課堂?

回覆 Kabbkabb 的帖子

其實仔不是功課堂做,是在class teacher堂做,五日有四日有。食完lunch又有半小時剩,他與ㄧ群“志同道合”的朋友會鬥快做功課所以日日差不多做完才回來。如果硬要説有七八樣功課,其實ㄧ半都是改正。。

Sure RC

回覆樓主:

如果未肯定會移居外國,選擇高主教整體上係比較好。朋友用家説個仔讀得好舒服,唔會勁谷。就算幾年後去外國,小朋友適應能力特別強,其實冇咩影響。