用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 非常後悔給小朋友入讀青衣保良局田家炳幼稚園 ...
go

非常後悔給小朋友入讀青衣保良局田家炳幼稚園 [複製鏈接]

非常後悔給小朋友入讀此學校,如果來年你的小朋友就讀或打算幫小朋友讀呢間幼稚園就諗清楚

1)小朋友唔肯番學,開頭不肯番學都好正常(因為有適應期),但隔左一段時間,小朋友一放完假,就勁唔想番學,喊曬口咁,放左學問小朋友開唔開心,小朋友係唔出聲,好驚番學去到第2間學校,小朋友一聽到老師個名,同見到有小朋友做錯事的時候,突然會勁緊張,要好長時間,先至放得低係田家炳的不愉快時刻,因為小朋友好驚係田家炳所發生的事,會係新的學校再出現

2)某老師講是非,班上有學生不適及特殊問題的學生,老師不但沒有好好保護學生私隱,仲將呢啲事周圍同班上其他家長講,引起其家長十分尷尬

3)老師粗聲粗氣地大罵學生,本人觀課和等放學期間,親自見到老師好大聲鬧學生
那麼年紀小的學生,不是應該用鼓勵的說話去教導學生嗎?
小朋友回到家,同番家長講,老師勁惡手指指話:[你地收聲][唔准嘈][唔准傾計]

4)學校非常重視比賽,無錯係可以不參加,有一次某親子比賽,班內沒有人攞到任何獎項
班主任竟然勁大聲話:[我地班下次一定要攞到獎,擺明畀家長壓力

5)迫學生食茶點,老師一定要小朋友食茶點,家長明白均衡飲食的重要性,但小朋友係新校曾經出現[夾硬食落口]情況,幸好新學校老師及時發現,仲問番家長係咪係舊校有畀老師太[強迫性]情況,家長聽到此事,感到難過

6)老師不重視和家長溝通,老師好少主動談及小朋友上學情況,其實家長都好想做到[家校合作],可惜呢間學校,上至校長,下至老師都係擺出一副不可一世的態度,家長日見老師,到係[求求其其]問一句答一句趕收工的態度.感覺真係好差,好失望,我明白係開學前的家長講座,校長講到有70-80%機會上到同區的小學,本身都對田家炳都好有希望,但我眼見學校教職員的態度漠不關心的姿態,真係感到十分失望
   0    0    1    0

rietomosaka 發表於 17-6-26 22:48
非常後悔給小朋友入讀此學校,如果來年你的小朋友就讀或打算幫小朋友讀呢間幼稚園就諗清楚

好在轉到校,小朋友有個快樂童年。

edconcheung 發表於 17-6-27 11:12
好在轉到校,小朋友有個快樂童年。

講得好啱,所以要小心觀察小朋友上學情況

rietomosaka 發表於 17-6-27 15:36
講得好啱,所以要小心觀察小朋友上學情況

多謝你既意見!我囝囝出年讀k,都有諗過田家炳,不過依家再觀察下先

infong2011 發表於 17-6-27 16:07
多謝你既意見!我囝囝出年讀k,都有諗過田家炳,不過依家再觀察下先

唔好客氣,有需要可以隨時問我

呢區仲有好多好的幼稚園可以選擇

轉左邊間?

其實我既小朋友是今年九月入讀K1, 曾經IN過田家炳, 我仲記得IN個陣時既老師好有禮貌, IN完後都有送禮物比小朋友, 然後我帶小朋友到大堂辦手續, 見到佢個大堂有好多玩具車, 於是其中幾位小朋友想坐入去玩, 其實家長都已經拉開啲小朋友, 仲同小朋友講老師無批准玩, 所以呢就無得玩, 然後有位老師, 應該係主任黎既, 她行到去班小朋友面前話, 依啲車今日唔開放唔比玩, 家長請你地看住啲小朋友, 我當時覺得個位主任對小朋友及家長既態度其實好差, 最後我地既小朋友都無擇依間幼稚園

hppa    發表於 17-6-30 14:08

回覆 rietomosaka 的帖子

多謝你既意見!

我記得哩間學校有open day, 我有去睇過, 我記得D老師有咩禮貌, 又惡, 唔係好理D學生...

hppa    發表於 17-6-30 14:08

我仔宜家間學校都有呢种老師,因為我做家長義工睇到幾次,有d老師性格系偏惡,講野冇尾音,成日都話唔準唔得唔可以,我鐘意溫柔d既,講唔可以之餘仲話因為xx,然後俾個方向小朋友知應該點做,因為搬屋所以9月我轉校了

唔好意思,無意否定任何人的感受,不過想講返自己的感覺。
我都係黎間學校家長,首先講返面試時,我小朋友好怕醜慢熱,面試面左6間,只有2間幼稚園老師肯花時間同佢玩,令佢講野,田家炳係其中一間。

玩具車唔開放的情況我都有遇過,當時都有老師話唔開放,無得玩,但我又唔覺態度唔好,佢都係講事實啫。

至於小朋友唔想返學,我小朋友只係唔想搭校車,學佢係想返,就係想屋企人帶佢返學。之前都講過,小朋友慢熱又怕醜,屋企又縱慣,老師開頭唔知,都同我反映過,擔心會唔會有咩問題。後來老師多D鼓勵佢,同佢慢慢熟習學校規矩,老師讚佢好左好多,講多左野。
黎間學校因為一個班主任會跟3年都係同一個,所可好處係班主任清楚小朋友的情況,唔好既,遇著唔配合的老師都幾煩。
至於老師同家長溝通方面,開學初時老師會打電話同家長講下情況,之後無事就唔會打黎。但我班主任好好,佢俾左自己手機數碼我地家長,可以whatsapp問野,當然未必個個老師都會咁做。有時小朋友唔肯剪髮,我都會叫老師係學校幫下口,佢返黎就會話要剪髮成日麻煩佢,我都唔好意思,所以無乜野,我都唔煩佢。
不過功課多左D,但揀學校時都知道,所以硬食啦,盡量達到學校要求就算。
‹ 上一主題|下一主題