用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 白約翰Vs基元
go

白約翰Vs基元 [複製鏈接]

邊間好d?
聽過人話白約翰好d, 但佢History用中文教,基元用英文,咁睇係咪即係基元成績好d?

0    0    1    0

前者成績好D...

Ktfk 發表於 17-6-26 19:42
前者成績好D...
可以介紹多D嗎?白約翰多活動嗎?好動的小朋友適合嗎?

前者成績好D...

點解成績好d, 反而唔係全英,要用中文教&考歷史科?英文水準有關?

前者成績好D...

想了解多d

sonboss 發表於 17-6-26 21:25
點解成績好d, 反而唔係全英,要用中文教&考歷史科?英文水準有關?
成績好啲既學校,啲成績好既學生通常都鍾意理科、經濟之類,變得只有成績一般既學生先會揀歷史,所以有啲成績好啲既學校開唔成歷史科,開得成都要用中文教。我估白約翰面對類似問題。

王家爸爸 發表於 17-6-27 09:39
成績好啲既學校,啲成績好既學生通常都鍾意理科、經濟之類,變得只有成績一般既學生先會揀歷史,所以有啲成 ...

咁如果小朋友超鍾意歷史,有可能大學想讀歷史的話,係咪讀白中無咁適合?

成績好啲既學校,啲成績好既學生通常都鍾意理科、經濟之類,變得只有成績一般既學生先會揀歷史,所以有啲成 ...

絕對係咁,而中史比西史更易讀,要選都選中史先。

sonboss 發表於 17-6-27 11:30
咁如果小朋友超鍾意歷史,有可能大學想讀歷史的話,係咪讀白中無咁適合?
...
小朋友超鍾意睇歷史書,同小朋友超鍾意讀/考歷史,係兩個好唔同既概念。 如果小朋友考DSE歷史,就需要跟DSE既課程讀,無話跟自己有興趣既主題去讀。

王家爸爸 發表於 17-6-27 12:33
小朋友超鍾意睇歷史書,同小朋友超鍾意讀/考歷史,係兩個好唔同既概念。 如果小朋友考DSE歷史,就需要跟DSE ...

雖然好長遠,亦未必發生,但了解一下:咁如考中文版歷史科DSE, 對入大學歷史科有無影響,要轉番英文,入到都難適應d?

sonboss 發表於 17-6-27 12:56
雖然好長遠,亦未必發生,但了解一下:咁如考中文版歷史科DSE, 對入大學歷史科有無影響,要轉番英文,入到 ...
對入大學歷史科又無影響既,真正鍾意歷史既小朋友,啲人名、地名既中文、英文翻譯都好熟識,甚至識得啲法文、拉丁文等既原名。

王家爸爸 發表於 17-6-27 13:15
對入大學歷史科又無影響既,真正鍾意歷史既小朋友,啲人名、地名既中文、英文翻譯都好熟識,甚至識得啲法文 ...

明白。謝謝!

sonboss 發表於 17-6-28 00:39
明白。謝謝!
我仔都鍾意歷史,但係唔係香港DSE考嗰啲,所以我叫佢如果真係想,中五考試IGCSE算啦,中六都係集中精力讀好其他科。

回覆樓主:

其實而家讀書都幾市儈,以前分班就學生分,成績好就理,差就文商。而家成績先選科,有的選都選學校強科及理科。最後先會為興趣lol

原來白記初中係上「歷史與文化」科,中西史通識結合。唔知會唔會因為複雜d, 又多討論分析,所以用中文。用開中文,到高中歷史科就順住用番中文。唔知係咪咁......

blee427 發表於 17-6-28 11:58
其實而家讀書都幾市儈,以前分班就學生分,成績好就理,差就文商。而家成績先選科,有的選都選學校強科及理 ...

但我都好希望小朋友能選佢有最大passion去學習嘅科目。因為咁先有最大發揮。

sonboss 發表於 17-6-28 14:21
但我都好希望小朋友能選佢有最大passion去學習嘅科目。因為咁先有最大發揮。
...
最怕係, 超初有Passion去學, 學起上嚟先發現不似預期, 到時..... 進退兩難先大鑊.

夢想是美好的, 但現實是殘酷的.

我從來唔建議將事業/學業係"興趣"上發展, 因為好大機會攪到連"興趣"都無埋.

王家爸爸    發表於 17-6-28 15:52
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-6-28 14:58
最怕係, 超初有Passion去學, 學起上嚟先發現不似預期, 到時..... 進退兩難先大鑊.

夢想是美好的, 但現實是 ...

都明嘅......只不過.......應該點選呢?無興趣好難投入,好有興趣又會怕實際情況不似預期?點從旁引導細路搵啱出路呢?

hkpapa852 發表於 17-6-28 14:58

夢想是美好的, 但現實是 ...
當年我仔學小一開始學法國號就係咁。起初好有Passion去學,學起上嚟先發現同預期有落差,越學發現落差越來越大,小四時進退兩難,只去到五級,最後我叫佢放棄。

題外話:覺唔覺得白約翰、基元附近雖然多野食(鳳攸南街啲既華懋樓既地舖),但係啲野食都幾貴下,唔平得過灣仔、中西區呢啲貴地方。
‹ 上一主題|下一主題