用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中一派位疑問?
go

中一派位疑問?

想問一下中一派位是按小學地區派位的嗎?即如果小朋友是在深水場區讀小學,就是派深水埗的中學嗎?如果想讀其他地區的小學,就是要扣門嗎?

可以跟小學地址,或者跟家庭住址。揀一樣

2jkidsfather    發表於 17-6-26 16:31

b3410 發表於 17-6-26 16:21
可以跟小學地址,或者跟家庭住址。揀一樣
THANKS...

babykenny 發表於 17-6-26 16:11
想問一下中一派位是按小學地區派位的嗎?即如果小朋友是在深水場區讀小學,就是派深水埗的中學嗎?如果想讀其 ...

自行可憑實力報考全港任何中學兩間。

统一甲部可選全港任何中學三間。
乙部可選教局提供資料內的本區中學及少量的他區借位中學。

YmOra    發表於 17-6-26 20:39

BSCYL 發表於 17-6-26 18:45
自行可憑實力報考全港任何中學兩間。

统一甲部可選全港任何中學三間。
直資小學都是的嗎?直資小學會唔會參加統一派位架?sorry...我好多嘢都唔識....

babykenny 發表於 17-6-29 16:50
直資小學都是的嗎?直資小學會唔會參加統一派位架?sorry...我好多嘢都唔識....

...

直資中學考幾多間都得, 考到之後又接受0ffer就不可以參加統一派位。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

...

參加派位既係學生, 唔係學校. 理論上任何合資格既小朋友政府都有義務提供中學學位俾佢.

直資學校既學生理論上都可以參加派位, 但如果學校方面無配合 (i.e. 呈分去教育局, 從而用呈分成績去排 rank order, 再跟 rank order 去劃分 banding ), 咁嗰啲學生應該係界定為無 banding, 而佢哋既派位優先次序會變成最後 (i.e. 派位次序 Band 1 > Band 2 > Band 3 > 無 banding ).

...
中一派位同你小朋友讀咩類型中學, 基本上一樣, 唯一一點既分別係:

你小朋友間小學有冇呈分?

如果小學無呈分, 小朋友就不會被EDB納入需要派位既學生名單中. 呢D學生雖然可以自己去考自行, 同申請參加一派位, 不過.......

你睇吓呢個帖先啦!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3156761&extra=page%3D1
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。