用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解呢個世界上可以有咁無品既小朋友
樓主: little_yolky
go

點解呢個世界上可以有咁無品既小朋友   [複製鏈接]

趁機同兩個女講蘇東波同佛印的故事。

MC1128 發表於 17-6-26 22:47
教好子女以禮待人好重要, 如果真係越界, 當然應該教導訓斥

只是想講, 十一、二歲兒童(唔係指文中個兩位同 ...

十一、二歲唔識得尊重人,我憑什麼認為佢將來識尊重父母?
我唔覺得相差有幾遠。

之前我都有俾鄰居既小朋友(約十歲)不禮貌對待,當時我都好嬲,心諗我小朋友(當年四歲)揀小學就係因為這個原因唔會揀佢讀嗰間,之後隔了一段時間(約一年),有一次佢見到我同我打招呼,那一刻我覺得佢轉变了很大,也原諒佢了。其實,諗番我小時撞板多過食飯,得罪人多亦稱呼人少,慢慢磨練下,先學到咩叫做知書識禮,所以諗番轉頭,根本不值得嬲一個小朋友。十一、二歲仲細,人會变,可以由好变壞,亦都可以由壞变好,教其他人子女同教自己子女一樣,做錯事寬恕佢地,再慢慢同佢地講道理,佢地有一日一定會变好的。

abby0624    發表於 17-6-28 09:53
lojo11    發表於 17-6-28 09:07

名校, 一線, 二線同埋寶校都會有呢類無禮貌無口德唔理人感受的學生, 同邊間學校無關係呀!! 拎佢來做反面教材幾好呀!!

教好自己小朋友唔好咁對人就可以了, 人生中總會遇到好多呢D人,  同自己小朋友傾下唔好放在心上.

我囝成日遇到呢D人, 不論興趣班抑或學校或者鄰居都有呢類小朋友, 佢次次都同我分享佢聽到D咩架, 佢頭先瞓覺前先話, 今日佢D同班同學話佢蠢, 數學唔夠高分.  我叫佢唔好理D人講咩, 一山還有一山高, 叻過你唔代表D咩, 做人最緊要唔好驕傲, 咁你年年運動會拎金牌唔通你又笑返佢運動差過你? 我囝答我梗係唔會, 從來都唔會講呢D.  

自己囝囡自己教好就夠, 把口生響人地度, 留返人地父母教, 佢父母唔教咪留返將來社會教羅.  

多言了, 但真係忍唔住, 希望唔駛受靶啦.  

希望每天開心渡過 ;-)

CALVEN 發表於 17-6-26 17:53
我覺得父母、家庭影響大D。

同意,身邊有個例子,自小比父母洗腦自己係最叻(事實上都是叻),天生又中意演野,聚會時有意無意就會提起自己的威水史,上到小學就周圍同人講話自己係英文小學,點知上得山多終遇虎,有次遇到個讀mcs,比人寸返轉頭,又一次問另一個朋友有冇science科,點知人地早佢一年,當堂無哂引

brother4 發表於 17-6-26 17:11
又關名校事?好似是小朋友自己質數及父母身教多D。。。放自由講塲討論區好D。。。哈哈
...
咁都要有本錢先寸得起

little_yolky 發表於 17-6-26 12:52
點解呢個世界上, 可以有咁無品既小朋友。

話說阿女們上興趣班, 有兩個地區名校既小六女仔。佢哋break時同 ...
我會同小朋友一起分析點解對方會說這些說話,自己感受如何,why not make it a 同理心 teaching moment

1998Ruby1998 發表於 17-6-26 13:16
可能係個阿爸或者其他長輩,耳濡目染。又或者,個媽媽表面有禮,但係翻到屋企就現形。

可以教 ...

唔好賴呀爸播!!!

MrBeast 發表於 17-6-27 06:42
咁都要有本錢先寸得起

寸唔寸係教養,唔係有無本錢!

不過而家有D小朋友真係好奇怪, 我識D同我細仔(K3)一樣大的小朋友, 識得追住人問考到咩小學, 又說自己好叻考到咩咩咩.   我通常都拉左我個走.  

mylittleson 發表於 17-6-26 18:31
邊間學校d學生咁無禮貌和短視?阮鄭?
當然不是。

little_yolky 發表於 17-6-26 12:52
點解呢個世界上, 可以有咁無品既小朋友。

話說阿女們上興趣班, 有兩個地區名校既小六女仔。佢哋break時同 ...

對學校既評價,一定係大人既價值觀,即背後唔知邊個大人,或佢同學背後既大人散播出來。

但對樣子既喜好係較個人,所以亦真係佢既價值觀,係咪直面講出來係教養。

媽媽禮貌,唔一定細路跟足。父母太心慈,細路亦未必聽支笛。

所以版內話行為禮貌完全係父母既修行,個人唔係咁認同。同學圈學校既教養亦好重,特別細路上左小學,唔少見老師同學多過見父母。

我細路學校教細路們要講有益既說話,包括唔好叫人“肥仔”

回覆 HaYi 的帖子

可能亞媽叫佢問人,個細路要返去交數ga。

HaYi    發表於 17-6-27 13:25
Jessy    發表於 17-6-27 10:13
little_yolky    發表於 17-6-27 09:27

brother4 發表於 17-6-26 17:52
真係同 學校有太大關係?同 宗教有關係?如果剛相反同學是讚你的小朋友叻及字靚,咁間同學名校真係教得好是嗎 ...
當然, 如果一班朋友出去玩, 朋友的小孩無禮貌, 我一定唔會出聲, 就算姐妹小孩我都唔會出聲。但如果有親戚朋友話我小朋友無禮貌, 我一定會嚴肅正視, 不會一笑置之。

ar_mak 發表於 17-6-26 20:44
唔係喎,你而家係網上公審兩個細路女,同小朋友計較,係你唔岩喎.

實際情況係點,我當然唔知啦,但其實好多時d ...
所以我咪無公開佢哋名同學校囉。

如果當時阿女們即刻同我講, 佢哋就死緊了。係阿細無端端問我佢對眼係咪好奇怪, 我問問下至知道呢兩個細路女咁無教養。

Olympian 發表於 17-6-26 18:45
唔緊要啦!比你個女經歷下。五、六年班女仔把口可以好衰的了。如果你個女成績好或靚女,或者兩樣都係,更易 ...

個髮型真係好可愛, 顯得妹妹好萌。

Olympian    發表於 17-6-28 16:00

964000 發表於 17-6-26 21:04
其實女仔好多都好mean, 吾係維護佢,我都不希望我女會遇到
我真係又好似未聽過男仔話人剪完頭髮好肉酸喎。

siden 發表於 17-6-26 22:29
我撐楼主。

衝口而出不是不尊重人嘅藉口或理由。
記得當年有個長輩話, 佢個囝同佢講:你就更年期, 我就青春期, 我哋溝通唔到。

話說阿女們上興趣班, 有兩個地區名校既小六女仔。佢哋break時同女女聊天, 問女女讀邊間學校。阿女如實講, 點知佢哋話:XX呢間學校好差既, 你哋一定無前途。

然後, 其中一個女仔又話阿妹好醜樣(因為佢剪短咗頭髮), 又話阿妹對眼好奇怪。搞到阿妹係咁照鏡, 研究自己對眼有咩奇怪。

重新睇番轉頭,真係唔係咁差。"問女女讀邊間學校。阿女如實講, 點知佢哋話:XX呢間學校好差既, 你哋一定無前途。" 呢啲嘢BK常見,爸爸媽媽係BK度成日講寶校啦、一缐啦、二缐啦,極盡睇唔起人之能事。入到甚麼"神校"又人憑子貴,成副高人一等嘅咀臉。小朋友可能係屋企聽得父母嘅偉論多,見到新小朋友(小朋友又容易熟),發表見解而己。

至於甚麼 "其中一個女仔又話阿妹好醜樣(因為佢剪短咗頭髮), 又話阿妹對眼好奇怪。",我又唔覺個小朋友專登人身攻擊。大人見面(特别係女人),都會話你條裙好靚呀,條鏈好夾個髮型等等。小朋友見面,遇到個好快同人熟嘅或多咀嘅,佢見阿妹頭髮短唔靚,對眼好奇怪,而話佢醜樣....。

我隔咗層,所以我可以咁理智去評論,勿怪。
‹ 上一主題|下一主題