用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 現在開始排英基,大概會排幾耐呢?
go

現在開始排英基,大概會排幾耐呢? [複製鏈接]

兒子今年入小一,如果我現在先開始排英基,不付優先權的費用,不知會排到幾多年呢? 唔知升中前會唔會有機會呢⋯。請求意見!

3    0    0    0

angel-papa 發表於 17-6-25 16:01
兒子今年入小一,如果我現在先開始排英基,不付優先權的費用,不知會排到幾多年呢? 唔知升中前 ...

排到升中都未必有

你去國際版問下la,果邊好informative

除非oral english 好得,否則你普通local primary 入到去,融唔融合得了人地圈子好成疑問。

你唔係入咗乙1大坑東宣道?怎麼忽然不滿意?

回覆 angel-papa 的帖子

local p1 = esf yr2.. you should be applying year 4 (2018/19)in this coming sept. Spaces depend on location, usually the island side has more opening.

angel-papa 發表於 17-6-25 16:01
兒子今年入小一,如果我現在先開始排英基,不付優先權的費用,不知會排到幾多年呢? 唔知升中前 ...

幾位朋友local year 4 apply, 不用一年,入year 6. 都系比較名小學。t joe, st stephen girls 等。有d apply year 7. 不是人人成功。香港區

lui 發表於 17-6-25 17:18
幾位朋友local year 4 apply, 不用一年,入year 6. 都系比較名小學。t joe, st stephen girls 等。有d app ...

低年班比較多人等,愈高年班愈易,不過如果真的不喜歡local school, 不如搵間易入的讀著先再等

siden 發表於 17-6-25 16:11
排到升中都未必有

你去國際版問下la,果邊好informative

因為有朋友提議我現在不如先排英基,反正我現在的小學沒有一條龍升中。現在先排隊,看看可否在升中前趕得及入學⋯我都只係想攞個 idea ⋯ 完全不知道英基什麼情況⋯

其實間間 ESF 唔同,年年唔同。
唔好比人嚇。
有好多人一路讀其他學校,一路申請插班 ESF,
到等到 ESF  有位,又未必想轉校,所以情況唔係咁差。
申請咗先,唔申請就機會係零。

angel-papa 發表於 17-6-25 17:42
因為有朋友提議我現在不如先排英基,反正我現在的小學沒有一條龍升中。現在先排隊,看看可否在升中前趕得 ...

咁你完全唔知乜情況又申請?

自己乜都唔知,又點知會唔會適合自己小朋友?

Activehealth 發表於 17-6-25 18:35
咁你完全唔知乜情況又申請?

自己乜都唔知,又點知會唔會適合自己小朋友?

我未申請㗎!只是試下在這個平台share 下,睇吓有冇資料可以參考吓⋯

angel-papa 發表於 17-6-25 17:42
因為有朋友提議我現在不如先排英基,反正我現在的小學沒有一條龍升中。現在先排隊,看看可否在升中前趕得 ...

吾怪得waiting list咁長,連吾知做咩都要申請定先。

964000 發表於 17-6-25 19:19
吾怪得waiting list咁長,連吾知做咩都要申請定先。

係,九龍新界果邊條初小waiting list好長,朋友已經排咗3、4年都冇聲冇氣。

香港島果邊比較好些,主要也是近升中年份或更高年級。初小也是要排,但總好過對面海。

我有兩個朋友的孩子就讀小學,一個讀本地學校,一個讀另外的international school,在不同年份插班ESF的Year 3-4, 大概都是等了不到一年就收了他們,其中一個沒有外國passport, 似乎没有很大難度,也可能他們都很幸運吧!

964000 發表於 17-6-25 19:19

這只是反映本地教育制度的不濟,家長憂慮孩子不能接受適切的教育,只想為孩子買個保險而已!問題是為什麼只有國際學校才需要等上幾年?才令大家趨之若鶩?希望掌管教育的人用愛心、用智慧去為我們的孩子設想。

Cacab 發表於 17-6-30 23:46
我有兩個朋友的孩子就讀小學,一個讀本地學校,一個讀另外的international school,在不同年份插班ESF的Yea ...

如果考year 1 ,但要waiting , 咁排到過咗year 1 個年,那year 2是要再考嗎?謝謝

sweetylady 發表於 17-7-1 20:11
如果考year 1 ,但要waiting , 咁排到過咗year 1 個年,那year 2是要再考嗎?謝謝

...
如已qualified, 只是 on waiting, 應該不要再interview

lui 發表於 17-6-25 17:18
幾位朋友local year 4 apply, 不用一年,入year 6. 都系比較名小學。t joe, st stephen girls 等。有d app ...

請問係近一兩年的事嗎?如果等一年就插入真係好快喎。
其實esf 係咪話就話跟waiting list 入表先後次序call 人面試,但實際上係在waiting list 揀人面試(因我見你的朋友都係來自名小)?

mskc 發表於 17-7-5 13:03
請問係近一兩年的事嗎?如果等一年就插入真係好快喎。
其實esf 係咪話就話跟waiting list 入表先後次序cal ...

佢地均真的,當然識人有沒有分別不知道。但以上例子全不識人。也有醫生子local名校唔收,系今年的事。

lui 發表於 17-7-5 13:09
佢地均真的,當然識人有沒有分別不知道。但以上例子全不識人。也有醫生子local名校唔收,系今年的事。
...

以上全是港島的ESF

回覆 siden 的帖子

搵唔到國際版, 請指教邊度入去?

lui 發表於 17-7-5 13:10
以上全是港島的ESF

咁看來港島區情況比九龍新界好好多。
‹ 上一主題|下一主題