用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 點睇?Shrewsbury Int. School 思貝禮國際學校 ...
樓主: shawfat
go

點睇?Shrewsbury Int. School 思貝禮國際學校 [複製鏈接]

markBB 發表於 17-7-18 16:03
其實點解會報呢幾間學校?又冇track record, 校舍設施又唔係特別吸引。會唔會傳統嘅國際學校會好一啲?我見 ...

睇你有幾想讀國際。新開學校學位比較多。係人都知,入有 track record 的學校好,排隊排到沙頭角,報名費間間幾千,都要計吓機會率。如果唔急住讀國際,咪排住等囉

但真係咁容易轉咩?我驚有啲好似學店,反而影響咗學生嘅將來!呢啲學校冇攞到政府嘅資助,其實係咪冇乜監管?傳統有名嘅國際學校又點樣去揀學生呢?

markBB 發表於 17-7-19 10:45
但真係咁容易轉咩?我驚有啲好似學店,反而影響咗學生嘅將來!呢啲學校冇攞到政府嘅資助,其實係咪冇乜監 ...

就算補習學校,如果每班收超過8個學生(好似係)都要有教署註冊,叫做有監管啦。學店嘅問題,among 一堆新校,都可以小心揀嘅,唔會一刀切,話全部新校都係學店啩。每間學校都曾經是新開的

i see, well said. I am just doing research for kids, and thanks for the inputs.

applesiderhk 發表於 17-7-18 12:15
回覆 sincity 的帖子

How's the interview?  會唔會入讀?Shrewsbury Malvern and Stamford , 你會楝邊間 ...

三間open house 都有去,純分享個人感覺
Stamford: marketing 做得很好,感覺上比較commercial
Malvern: 三間黎講學校環境設施最吸引,但感覺比較高傲
Shrewsbury: 有「學校」感覺,校舍吸引,雖然冇中學,但sell 有不同聯系安排升中
我地本身只係local student , 冇passport,當然知道傳統國際有track record , 不過亦明白機會不大,新校未必一定唔好,要自己親身去了解是否適合小朋友。個人選擇了Shrewsbury

hehehaha2017 發表於 17-7-5 11:17
好多人都不知道英國寄宿學校玩法

英國思貝禮的玩法

贊同!

老公的expats 朋友都話無興趣申請,因為呢間同新界另一間都唔係太多外國人想申請。新界嗰間有offer的都是香港人同大陸人多。

hehehaha2017 發表於 17-6-25 20:12
英國個間一般質素

我相信,香港這間開, 最後外國人不會選

系唔系好似哈囉咁?香港哈囉唔系英國哈囉而系新加坡哈囉。

golfwu 發表於 17-8-1 23:36
系唔系好似哈囉咁?香港哈囉唔系英國哈囉而系新加坡哈囉。
星加坡冇harrow, unless u mean Singapore Eton

去完interview 的家長, 覺得shrewsbury 易收生嗎? 定還是新校只要有位見完已預左收?

lamsuetwai 發表於 17-8-10 11:28
去完interview 的家長, 覺得shrewsbury 易收生嗎? 定還是新校只要有位見完已預左收? ...

...

shawfat 發表於 17-6-25 15:14
大家點睇?睇佢website,申請要交HKD200K,俾offer唔要即扣HKD70K無得退?上網睇佢UK好勁喎,進化論達爾文 ...

報一報名已20萬,最後吾要offer都充公7萬,一間沒有track record的新校,這樣的條件真係只有香港和大陸人會接受,外國人(就算比得起)都吾會so佢。

I think that 7xk will only be charged when you accepted the offer but decided not going. If they offer you a place and you don't accept it, you can get all your $ back.

Fish777 發表於 17-8-13 07:57
報一報名已20萬,最後吾要offer都充公7萬,一間沒有track record的新校,這樣的條件真係只有香港和大陸人 ...

其實好多學校都係咁,有好有唔好la, 變相迫大家考慮清楚先報名(emoji)Shrewsbury 好似只係year 1 要買debenture , 其他grade 唔洗。不過買左debenture 就唔洗再比capital levy .

YYmum9 發表於 17-8-13 14:10
其實好多學校都係咁,有好有唔好la, 變相迫大家考慮清楚先報名(emoji)Shrewsbury 好似只係year 1 要買debe ...

我見佢都要40k 一年 levy ,y1唔駛?買左債就唔駛?
我都有考慮過但佢只係收17/18 年生?我係19/20 係咪唔駛apply 住

Sicsiic 發表於 17-8-14 14:20
我見佢都要40k 一年 levy ,y1唔駛?買左債就唔駛?
我都有考慮過但佢只係收17/18 年生?我係19/20 係咪唔 ...

買左debenture 唔洗再交capital levy

lamsuetwai 發表於 17-8-10 11:28
去完interview 的家長, 覺得shrewsbury 易收生嗎? 定還是新校只要有位見完已預左收? ...

新校始終兢爭冇咁大,不過今日聽朋友講佢小朋友只係waiting . Interview 係校長自己做,過程差不多個幾鐘,又要見埋家長,如果係咪都收應該唔洗做咁大場戲掛……

回覆 YYmum9 的帖子

係幾多年級呀, 真係估唔到wor

不過冇中學真係好頭痕.

lamsuetwai 發表於 17-8-25 13:37
回覆 YYmum9 的帖子

係幾多年級呀, 真係估唔到wor

Year 1

funfun0209 發表於 17-8-25 15:41
不過冇中學真係好頭痕.

都係嗰句,當然有歷史,有口碑,一條龍係最好,但係想少D競爭,不如發掘下間學校嘅好處同埋適唔適合自己嘅小朋友。
‹ 上一主題|下一主題