用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 普小?廣小?
樓主: suki44
go

普小?廣小?   [複製鏈接]

回覆 Chirley 的帖子

我不知老師上堂是否short form
我是見佢d作業係咁,再睇下其他local exercises,真係10本有10本都short form。
所以我不知香港的敎育幾時變左咁?

回覆 Chirley 的帖子

係另一個topic只係咁啱講起普敎中的中文制度有問題,咁我又諗起其實英文都有問題。
書出版得,suppose係本地敎育界/大部份敎育界諗同,先會咁出。我反而覺得老師敎左short form唔奇,但本地小一的書一定唔應該係short form。

其實我對中文同英文的諗法一樣,從小要打好基礎。

starrymama 發表於 17-7-11 12:05
回覆 siden 的帖子

我小朋友個本好似是朗文, 其實我冇咩留意佢用的英文書, 只是作業幫佢對功課時見到.平時 ...

呢本嘢P1已經long form都未教清楚就已經不停用short form

你指朗文?我見好多學校用,佢作業都出唔少

starrymama 發表於 17-7-11 12:27

你指朗文?我見好多學校用,佢作業都出唔少

Oxford

小兒上年學校用普教中,他說不喜歡上中文堂,不喜歡看中文書
今年轉校,學校用廣教中,作文貼堂,自己會看幾吋厚的三國演義和射鵰(全文字版), 讀到廢寢忘餐.
學習興趣是最重要的.
‹ 上一主題|下一主題