用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國學校好嚴的,吾講得笑
樓主: brother4
go

英國學校好嚴的,吾講得笑 [複製鏈接]

brother4 發表於 17-6-23 22:02
看來 英學生好玩得....香港學生就....

佢地唔係玩,絕對係好認真咁爭取權益及向不合時而既制度說不,令我深感佩服。

蘇格蘭男士都會著裙,所以英國男士著裙並非難接受。

noel2010 發表於 17-6-24 10:52
蘇格蘭男士都會著裙,所以英國男士著裙並非難接受。

去蘇格闌一定要C6穿裙影相留念。。哈哈

1998Ruby1998    發表於 17-6-24 11:03

回覆 亮燈 的帖子

爭取得黎又唔會畀人壓迫或者秋後算賬先可以。香港好多學校對於呢種問題處理方法應該都會係:記過、降 conduct、見家長、寫悔過書、向學校道歉話自己唔尊重校服。
小學更加嚴格,我冬天戴手套寫字,個訓導話「你冇病,所以唔可以戴手套寫字」。我真係呆左,到依家都唔明點解唔得。(有人諗到點解麻煩告知,呢個問題都煩左我好耐)

中學有同學駁頭髮,個老師迫佢剪短,有同學同舊生行得好埋,老師覺得佢地係同性戀,捉左佢地見家長然後唔畀個舊生翻去,兩個同學都係扣 conduct。我同學天生捲髮啡髮,訓導話唔合規矩,如果佢唔染同燙直,唔畀上台攞證書。我之前怕冷,到四月都要戴頸巾同著冬季,但係老師話一定要換夏季,我阿媽寫信話畀我著冬季都唔得,話冇群體精神,同埋冇醫生證明我身體有病。結果一著夏季,病到飛起。之後鍛鍊身體,開始非常怕熱,連底群都唔著,著冬季更加辛苦,流汗流到張紙都濕立立。我阿媽又同老師寫信話放過我畀我著夏季,班老師又話冇團體精神同埋冇醫生證明(血氣運行得好有咩醫生證明啊??!),迫我轉。果陣天氣 10 度以下,個老師話覺得我凍,所以去左 Lost and Found 到褸同頸巾迫我戴,結果熱到我流曬汗個老師先信我真係唔凍。

回覆樓主:

香港有一單校規新聞,女校校長不可留生頭髮,家長反對,投訴至教署,無奈家長决定同小朋友轉校。。。

1998Ruby1998 發表於 17-6-24 11:02
回覆 亮燈 的帖子

爭取得黎又唔會畀人壓迫或者秋後算賬先可以。香港好多學校對於呢種問題處理方法應該都會 ...

個人直覺:香港學校係訓練緊奴才、奴隸,要絕對服從,西方教育就訓練獨立思考、批判、創新、挑戰無理權威,令社會、國家向前、更進步、更文明,所以我點解咁推薦西方文明教育。

引用:Quote:1998Ruby1998+發表於+17-6-24+11:02+

原帖由 亮燈 於 17-06-24 發表
個人直覺:香港學校係訓練緊奴才、奴隸,要絕對服從,西方教育就訓練獨立思考、批判、創新、挑戰無理權威 ...
以前殖民地政府,以至現今特區政府都有政治需要這種教育嘛

宮二 發表於 17-6-24 11:39
以前殖民地政府,以至現今特區政府都有政治需要這種教育嘛

當然知道啦!XD依家更恐怖,攞明車馬訓練奴才、奴隸。

回覆:英國學校好嚴的,吾講得笑

英國傳統名校,校風會比香港的國際學校嚴嗎?

1998Ruby1998 發表於 17-6-24 11:02
回覆 亮燈 的帖子

爭取得黎又唔會畀人壓迫或者秋後算賬先可以。香港好多學校對於呢種問題處理方法應該都會 ...

曾經有一間英國名校,有一位老師做變性手術,由男變女,完成手術後,學校出通告搜集家長意見,願唔願意呢位老師繼續教授其孩子,結果係願意既!所以呢位老師繼續在該校任教。實在難得。

宮二 發表於 17-6-24 12:04
英國傳統名校,校風會比香港的國際學校嚴嗎?

不太清楚,見新聞本地宿舍學校最新聖XX反有偷拍醜聞。。。

引用:Quote:宮二+發表於+17-6-24+12:04+ 英國傳

原帖由 brother4 於 17-06-24 發表
嗰間直情太鬆,才會搞成咁啦

brother4 發表於 17-6-24 13:17
我覺得偷拍呢個層面, 已經係到達自身人格, 道德和刑事罪行認知既問題. 吾可以將責任全歸咎於學校.

回覆樓主:

明白,但好似不是單獨犯案,多位學生有關的,宿舍及更衣室有待改善空間。。。。。。朋友孩子在英國中學學校內拍拖要記過。。。

brother4 發表於 17-6-24 14:50
明白,但好似不是單獨犯案,多位學生有關的,宿舍及更衣室有待改善空間。。。。。。朋友孩子在英國中學學校 ...

雖然多位但也不是全部.  最好的學校也有害羣之馬, 最壞的學校也可以有濁世清泉. 家庭教育也很重要.例如年中也有些大學生弄出什麼裙底偷窺...., 我們也不能憑此判斷那間大學是如何的不濟吧.

至於記過? 好少聽有呢個動作, 一般犯校现, 初犯口頭警告, 再犯留堂, 更甚見家長, 出警告信, 最後踢出校.所以真的很好奇怎樣記法. 是 state school 定boarding school?

另外學校亦好少禁止拍拖.  無論係state school 定 grammar school, 拍拖都好普遍. 好自然既事.

回覆樓主:

是的

brother4 發表於 17-6-24 14:50
明白,但好似不是單獨犯案,多位學生有關的,宿舍及更衣室有待改善空間。。。。。。朋友孩子在英國中學學校 ...

唔趕出校已經算好彩喇!

亮燈 發表於 17-6-24 21:13
唔趕出校已經算好彩喇!

是的是的

brother4 發表於 17-6-24 21:40
是的是的

吸煙、飲酒、經常上堂遲到、入女生宿舍,亂攪男女關系…通通都趕出校。

亮燈 發表於 17-6-24 21:52
吸煙、飲酒、經常上堂遲到、入女生宿舍,亂攪男女關系…通通都趕出校。
...

認罪,有吸煙,有飲酒,上堂發白日夢,去男生宿舍,亂攪男女關係,考試差及留班。。踢出校是合理的,所以25歲才 會考。。。
‹ 上一主題|下一主題