用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才一問
go

優才一問  

優才係本人心儀的其中一間學校,但填申請表時,見需要填寫父母學歷,如果本人不是大學生,請問取錄機會是否很低?有無上年成功取錄的jm可以話我知你地兩公婆都係大學(至少)程度?感激

anpanman_baby 發表於 17-6-23 14:46
優才係本人心儀的其中一間學校,但填申請表時,見需要填寫父母學歷,如果本人不是大學生,請問取錄機會是否 ...

咁講啦!我今年有offer但放左!

面試最緊要睇小朋友表現的,不要太過緊張自己的學曆。

入到2nd in先見家長,只要背熟優才理念,答得中point同淡定就ok la....

祝你及小朋友成功!

利申:我和先生都大學畢業!

anpanman_baby 發表於 17-6-23 14:46
優才係本人心儀的其中一間學校,但填申請表時,見需要填寫父母學歷,如果本人不是大學生,請問取錄機會是否 ...

睇小朋友面試表現, 及家長教育理念, 對GT 認識, 家長學歷吾會係主要因數。

lowbfat 發表於 17-6-24 02:19
咁講啦!我今年有offer但放左!

面試最緊要睇小朋友表現的,不要太過緊張自己的學曆。

謝謝鼓勵,明天考了,希望成功

assado 發表於 17-6-24 11:00
睇小朋友面試表現, 及家長教育理念, 對GT 認識, 家長學歷吾會係主要因數。
...

Thanks

即係咁講。。。唔多人申請時又或者小朋友表現出眾,咁咪無分別。

但當一部分小朋友表現一樣時,家長背景無影響就假。

家庭背景唔係最重要,但相信都會計分law。

worldcat 發表於 17-6-24 11:14
即係咁講。。。唔多人申請時又或者小朋友表現出眾,咁咪無分別。

但當一部分小朋友表現一樣時,家長背景無 ...

其實我都相信係嘅,因為如果完全唔考慮就唔會要填啦,我擔心嘅係父母學歷高係必須條件

anpanman_baby 發表於 17-6-24 11:19
其實我都相信係嘅,因為如果完全唔考慮就唔會要填啦,我擔心嘅係父母學歷高係必須條件
...
有親戚做某直資教師(唔係優才),佢都話會或多或少考慮埋家庭背景。佢講笑咁話,家長有無錢交學費都要諗下掛。係呢方面,家長高學歷/公務員一定有少少分加。

當然,小朋友資優,免學費都無問題,但又有幾多基層小朋友係資優?
始終小朋友好靠父母背後培育同支持,父母高學歷係有一定優勢。

worldcat 發表於 17-6-24 11:30
有親戚做某直資教師(唔係優才),佢都話會或多或少考慮埋家庭背景。佢講笑咁話,家長有無錢交學費都要諗下掛 ...

現實是最殘酷的

anpanman_baby 發表於 17-6-24 11:34
現實是最殘酷的

是的,世界總是很現實

回覆樓主:

唔止優才, 好多間直私都要填父母學歷同職業的

Kalama 發表於 17-6-24 13:20
唔止優才, 好多間直私都要填父母學歷同職業的

填父母職業就常見,但父母學歷比較少,可能我報得唔算多,報幼稚園只記得培正民生要,眼見身邊有呢2間offer的父母都擁有高學歷或公務員,今年報小一暫時只有GT需要填,個心即時已一沈,自己唔高學歷好似累左小朋友咁

anpanman_baby 發表於 17-6-24 13:34
填父母職業就常見,但父母學歷比較少,可能我報得唔算多,報幼稚園只記得培正民生要,眼見身邊有呢2間offe ...

福附一樣要填父母敎育程度

AgapePa 發表於 17-6-24 14:43
福附一樣要填父母敎育程度

小道小消息,呢間專收公務員子女

anpanman_baby 發表於 17-6-24 13:34
填父母職業就常見,但父母學歷比較少,可能我報得唔算多,報幼稚園只記得培正民生要,眼見身邊有呢2間offe ...

林文燦唔只要填父母教育程度,仲要填畢業中學

AgapePa 發表於 17-6-24 14:50
林文燦唔只要填父母教育程度,仲要填畢業中學

Thanks for the info, 福小同林文燦不是心儀,係優才個度比較擔心

成功需父(母)幹。

但又另一面睇,宜家社會多左各類課程(不論小中大學),小朋友第時選擇亦會多左。將直資學費拎去上興趣班或者中學時再專科補下,最後結果都未必差過直資一路讀上去。

worldcat 發表於 17-6-24 14:58
成功需父(母)幹。

但又另一面睇,宜家社會多左各類課程(不論小中大學),小朋友第時選擇亦會多左。 ...

唯有係咁唸

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

認真,如果父母無咁上下學歷,捱得住果d家長堂嗎?又要聽得明又要做essay,對低學歷家長都幾具挑戰性

Charlotte_mom 發表於 17-6-24 15:43
認真,如果父母無咁上下學歷,捱得住果d家長堂嗎?又要聽得明又要做essay,對低學歷家長都幾具挑戰性
...

我先生有大學程度嘅,係我無姐,上堂交essay 個D應該我做完俾佢修改囉