用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 元朗 --- 真光幼稚園家長會 (I)
樓主: xo仔
go

元朗 --- 真光幼稚園家長會 (I) [複製鏈接]

Re: 元朗 --- 真光幼稚園家長會 (I)

思思,
thanks so much.  Cos I need to work and may be have chance to meet 校車, may be I call the teacher later

ayesha:
我已經收到了. 唔該!     

吉蒂 :

你住我附近?我住kam tin 喔,K1開學搭過3個月,之后老公送,我接,但最近老公送唔到,搞到我又接又送,我都打算9月比佢搭一程,($250)來回$400.妳住邊啊?我比個電話妳,妳打去問啦,(林太:98019826)妳可要球試搭2日,媽咪可陪ga!

jasma
我咪又係住錦田,近救世軍,唔該你d資料,已經記低左個電話,我都唸住只坐返學個程呀!

各位,

我已決定7月份唔搭校車,搵人送佢返學,無理由返3日學比一個月車費。

soong,

其實可以自己接送會好D,你可以了解子女在學校及學校的情況,有問題可直接問班主任,我想自己接送都唔得,因我係在職媽媽。而且坐校車好長時間,好似我阿B咁,如自己搭車,只需20分鐘,但坐校車,來回各要50min,初時佢係車度訓覺,現在無lor.

我有朋友住天恩,佢家間間很好,toilet都好大,又平租。

思思:
我諗就算搭校車﹐都係坐返學o個程﹐假設唔係坐好耐的話﹐因為我搬唔搬去天水圍的話都要兩程車耐則30-45min.﹐唔知搭一程咁樣得唔得呢?
天恩有兩批屋唔同﹐你朋友係咪居屋(定公屋)o個d?
一批"正常"﹐一批就..... (for 中轉用)我有個朋友又係兩母女申請﹐又係派中轉呢批﹐但我貴租過佢﹐都要成1030!話就話有間房﹐又話建築面積大差不多三十呎﹐但比朋友o個間一大廳間唔到房的﹐仲要三尖八角!我寧願平租d 唔要房地方又好用d呀!

咁我又唔清楚,只知佢係公屋黎,我想有400多呎,2房2廳。
soong 寫道:
思思:
我諗就算搭校車﹐都係坐返學o個程﹐假設唔係坐好耐的話﹐因為我搬唔搬去天水圍的話都要兩程車耐則30-45min.﹐唔知搭一程咁樣得唔得呢?
一批"正常"﹐一批就..... (for 中轉用)我有個朋友又係兩母女申請﹐又係派中轉呢批﹐但我貴租過佢﹐都要成1030!話就話有間房﹐又話建築面積大差不多三十呎﹐但比朋友o個間一大廳間唔到房的﹐仲要三尖八角!我寧願平租d 唔要房地方又好用d呀!

咁又係,天恩都幾遠架,但附近有個輕鐵站,如要轉西鐵又唔方便,又貴。因真光在西鐵站旁邊。
soong 寫道:
思思:

咁佢即係"正常"公屋用o個批喇!
係呀﹐搭輕鐵﹐貴(搭巴士轉西鐵返學校成人都好似係$3.9)+等得耐+多人+去到元朗車程都唔短+落車後要行段路返學校﹐計落時間仲耐d 添呀﹐好在天恩有西鐵的接駁巴站﹐去天水圍西鐵站就經幾個站﹐但返天恩第二個站就係﹐所以實唔會搭輕鐵!
唉!可惜我得兩個人申請房署唔會派天耀的﹐如果唔係就正!我d 屋企人都o係天耀﹐行去西鐵站又近....

happy_mother,

如果可以放假, 緊係陪個仔返學 la, 等佢適應下. 我果陣時就係太大意, 竟然唔記得左新生開學 ge 日子, 冇帶亞女返學, 後來老師打比我, 我先記得, 但已經冇得同個女一齊上堂 lu, 好遺憾~   

happy_mother 寫道:
soogn,
新生適應期我都會陪晒個仔返學, even I need to work, I plan to take one weeks VL to 陪晒個仔返學, hope he can get use to it.

吉蒂
I also plan to take the school bus but up to now, I do not receive any arrangement from the school, just want to know, whether we need to find it by myself ???

soong,

西鐵應該唔止 $3.9 ~ 不過, 你係天水圍去元朗就搭西鐵會比較放便.

如果你今次唔要果 d 中轉房屋, 仲有冇機會等下次再抽過 ??

soong 寫道:
咁佢即係"正常"公屋用o個批喇!
係呀﹐搭輕鐵﹐貴(搭巴士轉西鐵返學校成人都好似係$3.9)+等得耐+多人+去到元朗車程都唔短+落車後要行段路返學校﹐計落時間仲耐d 添呀﹐好在天恩有西鐵的接駁巴站﹐去天水圍西鐵站就經幾個站﹐但返天恩第二個站就係﹐所以實唔會搭輕鐵!
唉!可惜我得兩個人申請房署唔會派天耀的﹐如果唔係就正!我d 屋企人都o係天耀﹐行去西鐵站又近....

軒轅媽,
收到就好 la, 你 "草"齊未呀 ? 我有好多係重複 ~

xo 仔,
我冇錄影呀 ~ 因為學校收左錢, 包一隻 vcd & 相

你仲要唔要 d 書呀 ??

xo仔 寫道:
ayesha,

畢業典禮你有無錄影呀, 我好眼淺, 我睇見你寫[好感動呀 ~ 真係有 d 眼濕濕 ~ 話咁快就讀左 3 年 ~], 即刻黎料啦, 如果到我果隻, 我都怕忍不住.
嘩, 24年, 好長情wor.
[quote]
ayesha 寫道:

琴日亞女畢業典禮,  好感動呀 ~ 真係有 d 眼濕濕 ~ 話咁快就讀左 3 年 ~

學校又頒左個長期服務獎比個嬸嬸, 原來佢今年退休, 佢係真光做左 24 年啦, 勁呀 ~    
[/quote]

ayesha:

之前搭過好幾次真係3.9 咋!經天恩架接駁巴同我而家平時搭的接駁巴都係3.7﹐由天水圍西鐵站去朗屏站就3.9﹐轉車免一平o個程﹐所以真係好抵搭﹐係咪抵到都有d唔信呢?  

仲有一次機會﹐因為中轉唔要都唔當一次機會....但佢已經第三次派中轉(另外兩次屯門)俾我....派左咁多次又等左咁耐真係我都唔好意思又唔要﹐好似同房署玩野咁..... 好多人都話無人好係我咁黑仔﹐派咁多次都無次好d      今次已經叫好好---比起之前o個d 2/3/4樓﹐呢次比廿層樓我....
尋日去買送個阿姐先話﹐又無得調遷﹐分分鐘(touch wood) 住一世﹐緊係唔好要﹐佢話洪水橋無我而家住呢度咁入都無我呢度咁貴租....

soong,

咁你要想清楚,帶埋小朋友上去睇下,如果佢都鍾意就考慮要左佢,及你衡量一下夠唔夠用及交通問題。如有時間,就想清楚先复。
我朋友係公屋黎架,佢話佢指定要天水圍及唔要舊式(如天耀等),好快就批左。可能每個case唔同,佢好似係有急切需要的,詳情就唔大清楚。
soong 寫道:
思思:

soong,

$3.9  真係平到唔信呀 ~     抵搭  

我都覺得中轉唔係咁好住, 點知幾時先俾你 "轉"到去公屋 ?? 其實, 你係唔係一定要住天水圍 ? 我有個朋友, 又係得 2 個人, 申請公屋唔駛 1 年, 就去左 tuen mun 大興村.

soong
我表姐都係住天恩中轉,佢無間房就實用D,感覺都幾舒服,但真係個厠所想轉轉身都麻煩,再肥D都入唔到,又無洗手盆,得個水制比你洗手,放個拖地桶都唔得.....但,我覺得個度租平,如果兩個人住都可以接受到,平時返學,你都唔洗轉接駁巴,又去到坐西鐵啦!我記得我前排去個表姐度再接個仔放學,一行出頌富個輕鐵站坐761就可以出到元朗廣場,都係$3.9,唔知,二,三人單位係咪一樣,我有位朋友,三人岩派左天恩對面馬路D公屋,佢可以間到兩間房,厠所又大,如果唔岩心水,等多幾個月先,佢又唔計三次機會,我唸佢唔會再咁衰派中轉比你,反正新界都幾快派到,唔係第日真係想轉就難

吉蒂 :
只坐返學個程好d,甘8:25--8:30上車,2個字就到la,但番來要坐10個字,咪搞....
吉蒂 寫道:
jasma
我咪又係住錦田,近救世軍,唔該你d資料,已經記低左個電話,我都唸住只坐返學個程呀!

思思:

妳個車司機又吃水深d喔, 通常7月收半費 ga.
思思 寫道:
各位,

我已決定7月份唔搭校車,搵人送佢返學,無理由返3日學比一個月車費。
‹ 上一主題|下一主題