用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 元朗 --- 真光幼稚園家長會 (I)
樓主: xo仔
go

元朗 --- 真光幼稚園家長會 (I) [複製鏈接]

Re: 元朗 --- 真光幼稚園家長會 (I)

hi jasma,
點解有一班會係24人o既?
唔....有d 衝動想打去學校問下邊班、何解添....   

soong,

唔緊要,我同你一樣。一由小到大都係夜貓子,我個B都係。   

大家早晨呀!
今早打返學校問, 佢o地話今日會同小朋友影相同學校會買蛋糕比小朋友. 我諗大官會好開心.

soong:
我本來不是夜貓子, 但經我大官,2官及c佬改造後......
我2個官人晚上12點到睡,早上..唔係,係中午11-12點到才起床,起床就吃早&午餐跟住就返學. 放學後就立即做功課溫書及打架. 其實這是十分不好的但無奈如果佢唔夠訓上課時冇精神就更不好. 所以........

actually my son is also a 夜貓子, he gets to sleep at around 11:30 and wake up at 10:30,  may be his pattern is better to take pm class     

soong,
same as you, if your daughter talks about my boy, pls tell me.  Which group, red or yellow is your daughter belongs to???

思思、軒轅媽:

咁我地(連小朋友們)出街時都應該可以相認---同是國寶嘛!哈哈!我女呀~成日俾人話"未見過咁細的小朋友有黑眼圈"﹐ 幾弊o丫.... 兩母女都一副"貓樣"

軒轅媽:
兩個都係仔﹐睇黎真係好難湊﹐哈哈﹐不過有得打下架﹐咁咪無咁悶囉(佢兩個)﹐我女就悶到成日同玩具講野
祝大官生日快樂!健康快樂!最緊要係聽阿媽話

happy mother,
你仔仔邊算夜睡!?我女真係少則十二點幾先開始眼睏﹐夜o既試過兩三點我睡佢都未睡.....     激到我扎扎跳!:evil:
黃組呀!你呢?     係呢﹐嶸嶸有無返開n1呀?

jasma,

kam平,正, 去日本又可以留番d m買其他野     
jasma 寫道:
XO,

在TM千色見到70cm的umbrella,blue coulour,防UV,$199沒特價.

我就買咗60cm,全自動,特價$69 za,原價$149,好抵
xo仔

思思,

其中一個係細課室, 所以只可容24位小朋友.  kam重好, 曾係從細就小班教學, 正. :wink:
思思 寫道:
點解會得24個學生既???
[quote]
jasma 寫道:
軒轅媽:

2官讀A班是咪小班(24個)啊?如果是就正阿,因為3年都是24個同學仔ga,仲是2個teach
[/quote]
xo仔

ayesha,

大會堂合唱團.
ayesha 寫道:

jasma,

咩表演 ?? 學校 ? 合唱團 ??

[quote]
jasma 寫道:
思思:

我個女又話要表演wo,真是比佢激死
[/quote]
xo仔

ayesha,

畢業典禮你有無錄影呀, 我好眼淺, 我睇見你寫[好感動呀 ~ 真係有 d 眼濕濕 ~ 話咁快就讀左 3 年 ~], 即刻黎料啦, 如果到我果隻, 我都怕忍不住.
嘩, 24年, 好長情wor.
ayesha 寫道:

琴日亞女畢業典禮,  好感動呀 ~ 真係有 d 眼濕濕 ~ 話咁快就讀左 3 年 ~

學校又頒左個長期服務獎比個嬸嬸, 原來佢今年退休, 佢係真光做左 24 年啦, 勁呀 ~    
xo仔

思思,

我最重要選無超輕及大把.
思思 寫道:
jasma, XO仔,

日本雨傘好用咩?係咪雙骨架??
xo仔

思思,

正確, 不過e+再+埋我地d預備班, 呀仔又可以踏上舞台.
思思 寫道:
ayesha,

我印象中,係YL合唱團遲D去馬拉,在香港先演一場。定于18/7(一)晚上在TM大會堂,$30,$40.預備班、初班、嘉湖班都要表演呀。通告有寫。
原本我唔諗住參加,但有屋企人佢去,咪參加lor.

如有錯漏,請糾正。
xo仔

soong,

比d信心自己.

soong 寫道:
吉蒂﹐
其實轉唔轉到上午都唔係好緊要﹐反正囡囡佢都夜睡開:-x ..... 經歷過"唔收"個刺激之後﹐有得讀都好開心   ﹐不過跟住又擔心唔知追唔追得上﹐又驚個女搗蛋成日麻煩老師 令人地暗地裡後悔收左自己個女就唔係咁好啦    
我都覺得讀下午班﹐d 小朋友大d 應該無咁易眼睏﹐哈哈~希望啦~
係呢﹐你朋友知道讀邊班未呀?
xo仔

soong,
嶸嶸係紅組呀.佢而家無返開n1, 所以好擔心佢開學會喊     
你女女呢,有冇讀緊書   

HI ALL
原來真光K1有四班,我仔同學派左D班
soong
好似你都全職媽咪,到時會唔會比女女坐校車呀?

xo仔:
因為有個朋友佢以前教書﹐話驚我女太自我﹐又"憫憫憎憎"、硬頸﹐d老師可能會唔鍾意成日特別要"教"佢咁喎(因為仲有其他同學仔要教)...:-| 雖然亦有d朋友話囡囡算好乖﹐咁自己都覺得佢其實唔係好曳﹐不過真係可能見得人少﹐得我一個教佢﹐始終係唔鍾意/無耐性聽其他人話.....雖然﹐佢面試時都ok聽老師話咁﹐但而家大個左﹐識得扭計、「耍性子」﹐唉!你睇我!真係越講越無信心:tongue:

happy mother,
我囡囡都無返開學﹐只怕佢係喊得最大聲o個個又難哄﹐熟絡左之後最難搞又佢咁(唔合作﹐佢有佢自己玩o個種)....我已經有心理準備佢成日被投訴架喇

吉蒂:
唔會咁快坐校車住ru﹐你呢?

係呢﹐happy mom & 吉蒂:
你地o個兩日會唔會陪佢地上堂呀?我會陪晒^^

soong
你都唔洗太過擔心啦!返學之後,小朋友有好明顯既改變,到時,你會覺得女女太得太快......我反而有另一種憂慮,昨日係我仔N1的家長日,老師既建議都覺得我仔太細,發展唔及其他同年既小朋友,成日需要特別照顧,可能佢12月21日年尾個D,講野又唔叻....我怕到時上到真光,追得辛苦.........唉!順其自然,新生適應期我都會陪晒個仔返學,我唸佢都可以好快
適應掛,又返過教會熟識個地方,又讀開幼兒園,希望佢快D適應...初時幾個月我都係自己接送,因為佢太細,我有D擔心佢坐唔定
jasma
請問你女女有無坐校車?收費幾多,我都係住你附近

吉蒂:
你都咁夜呀!?咁你仔仔又真係細細仔﹐我囡囡好d ﹐9月月尾細女﹐佢又係講野唔係咁叻﹐佢兩歲左右先開始講野咋﹐之前應該係我太多野講佢聽﹐忽略左簡單重覆去要佢開口講﹐呢排特別著意重覆又重覆教佢講野就好d!我諗你仔仔會好快適應環境....唔知真光分班係咪跟出世日子分呢﹐如果係或者暫時都無咁驚佢追唔上~
唉!真係「養兒一百歲﹐長憂九十九」!

吉蒂,soong,

我阿B都係搭褓姆車的,7月份都要交學費。因只返4天,唔知比幾多好???

各位,

你地有咩意見呀?

soogn,
新生適應期我都會陪晒個仔返學, even I need to work, I plan to take one weeks VL to 陪晒個仔返學, hope he can get use to it.

吉蒂
I also plan to take the school bus but up to now, I do not receive any arrangement from the school, just want to know, whether we need to find it by myself ???

happy_mother,

你可以問老師,佢地會有資料,或放學時間在學校問口問下D校車,通常只有1-2間公司揀,我o個條線係獨市添。

如果可以,緊係陪小朋友一齊返學好D啦!
happy_mother 寫道:
soogn,
新生適應期我都會陪晒個仔返學, even I need to work, I plan to take one weeks VL to 陪晒個仔返學, hope he can get use to it.

吉蒂
I also plan to take the school bus but up to now, I do not receive any arrangement from the school, just want to know, whether we need to find it by myself ???
‹ 上一主題|下一主題