用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40校網 協和小學長沙灣 vs 荔枝角天主教小學 ...
樓主: Creamypig2008
go

40校網 協和小學長沙灣 vs 荔枝角天主教小學   [複製鏈接]

vinvintwins 發表於 17-6-25 00:26
回覆 worldcat 的帖子

想了解長協小三要用2.5-3小時完成功課,是今年還是幾年前的事?是個別例子還是...? ...
上面講嘅係小三或之後。有兩個朋友的意見都係咁上下。時間包括係學校時嘅導課班同網上練習。

iampizzamum 發表於 17-6-25 01:57
"校內課程點改都改變唔到40網家庭水平嘅問題。除非瑪小搬去41 11網就最易解決問題。"

以上這個不太明白, ...
白啲講,就係40區學生質素問題。自行同大抽獎都控制唔到學生質素,咁又好何保證小五小六有60%以上b1學生?
2014年後仲改左一條龍中學硬性收85%學位,瑪中更難上返/保持b1c甚至b2a。

瑪神不是一條龍,只是直屬中學,收70%而又有B2成績的小學部學生。所以瑪中有一班中文班以作保底之用。
當英文程度提升,可改入英文班,而英文班學生不會降入中文班的。
至於質素方面,區區也有新移民,你地咪問下政府點解日日要收150名大陸人來港,又唔夠地方住。在深水埗又要起咁多公屋囉!

twlo 發表於 17-6-25 10:32
瑪神不是一條龍,只是直屬中學,收70%而又有B2成績的小學部學生。所以瑪中有一班中文班以作保底之用。
當 ...

這是因為太多港人與國內人結婚,要家庭團聚

worldcat 發表於 17-6-25 10:05
白啲講,就係40區學生質素問題。自行同大抽獎都控制唔到學生質素,咁又好何保證小五小六有60%以上b1學生?
...

明白,這就是世襲制的另一問題。
學校不能保證收生的質素,對嗎?

謝謝你的解釋

twlo 發表於 17-6-25 10:32
當 ...

對!你說得真對!
現在深水埗真的是遍地起樓的地盤,將來升小的情況更加激烈...

worldcat 發表於 17-6-25 09:15
上面講嘅係小三或之後。有兩個朋友的意見都係咁上下。時間包括係學校時嘅導課班同網上練習。
...

vinvintwins 發表於 17-6-25 14:24
明白,原來你是根據2位朋友的意見來估評長協的功課量及適合什麼家庭入讀,我還以爲你是在40網的補習社工作 ...
等過一兩年,小朋友升左小三後,又分享下你小朋友情況。

Creamypig2008 發表於 17-6-23 15:17
荔天要求嚴格好多,需要交profolio, k1 至k3成績表, 我自己都有放一封叩門信在profolio裏面, 協和今年好似 ...

唔好意思。請問profolio係要入落活頁膠套,還是用釘書釘埋一疊給學校?

Cheddar85ang 發表於 17-6-25 21:36
唔好意思。請問profolio係要入落活頁膠套,還是用釘書釘埋一疊給學校?

學校沒有特別規定

worldcat 發表於 17-6-25 18:15
等過一兩年,小朋友升左小三後,又分享下你小朋友情況。

vinvintwins 發表於 17-6-26 02:45
再次感謝你的回覆。
長協系推行多閱讀,多思維,少抄寫,快樂校園。
資料要多啲家長分享,當然由一兩個小朋友唔可以確定全部事實。有兩樣補充係唔單止睇兩位小朋友,還有部分其他途徑得知情況,但其他因素唔係自己接觸到同關符人哋工作,所以就唔例明。另一方面我註明小三後的功課量係有原因,遲啲小朋友升到小三可能會有啲轉變。
協和係一間好學校真係無法否認,淨係計整體操行同成績可見一班。協和亦唔係話抄寫超多,我上面所講係相對性。

荔天同協和的教學方式係有啲唔同,最緊要係合自己同小朋友心水。

真心,我唔覺你嘅回覆有任可問題,而且亦需要家長不斷更新,因為學校都會不斷改善課程同教學去配合。

請多啲用家分享,等其他家長參考下,因為自己同其他朋友跟住幾年都要繼續參加呢個小一遊戲。

twintse 發表於 17-6-24 13:10

研究吓第 7 點:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3214646&highlight=
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Creamypig2008 發表於 17-6-23 16:56
細仔因為馬年出世, 競爭冇咁大, 所以多好多offer, 但我冇揀到培幼,揀咗民生,感覺上民生小學會好d,之後 ...
我仔讀民幼....自己叩入長協...VERY GOOD

hkpapa852 發表於 17-6-26 08:53
研究吓第 7 點:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3214646&highlight=
想問問為何深水埗英文中學那麼少?為何九龍城、沙田等那麼多英文中學?我見那麼多年深水埗的Band 1學生的學額比英文中學多,為何教育局不能增設英文中學呢?是否代表深水埗學生英文水平較其他區域差呢?

cherrieshum 發表於 17-6-26 09:58
想問問為何深水埗英文中學那麼少?為何九龍城、沙田等那麼多英文中學?我見那麼多年深水埗的Band 1學生的學 ...
自最近一次教改, 官津中學要成為全英中只有一個條件:

有至少85%學生既排名係屬於全港Top 40% (即係B1+B2A)

咁SSP只有個幾間符合呢個要求, 其餘學校都收唔夠Top 40%既學生......

點解D人寧選外區學校都唔選SSP既中學? 總有原因
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cherrieshum 發表於 17-6-26 09:58
想問問為何深水埗英文中學那麼少?為何九龍城、沙田等那麼多英文中學?我見那麼多年深水埗的Band 1學生的學 ...

thanks

hkpapa852 發表於 17-6-26 08:53
研究吓第 7 點:

thanks

mianyang_99 發表於 17-6-26 09:47
我仔讀民幼....自己叩入長協...VERY GOOD

為何不上民小?

worldcat 發表於 17-6-26 08:39
資料要多啲家長分享,當然由一兩個小朋友唔可以確定全部事實。有兩樣補充係唔單止睇兩位小朋友,還有部分其 ...
勇於分享所見所聞是好事,建議分享的同時多列數據(尢其非用家),相信認受性會增加。

‹ 上一主題|下一主題