用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40校網 協和小學長沙灣 vs 荔枝角天主教小學 ...
樓主: Creamypig2008
go

40校網 協和小學長沙灣 vs 荔枝角天主教小學   [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

要是真的荔天 vs長協, 意見如下:-

1) 荔天天主教 vs 長協基督教

2)長協始終都是新校, 學術上/課外活動上可能俾荔天更進取

3)爬文有話長協都谷, 精英班無90分都會收到老師 call (唔知真定假), 荔天爬文 comments 好似相對無咁谷

4) 荔天叩門填 Form vs 長協, 是詳細和認真好多. 加上2nd in 又突然 cancel, 揀得出嚟嘅都應該係佢地認為有能力同合適的小朋友.放棄好像都可惜.

當然, 最終都要問下小朋友鐘意邊間多d ~~

Danrice 發表於 17-6-23 15:58

雖然唔知點解成日有人講 深水埗 net 對男仔不利,但到妹妹時, 可能無多人, 容易考到 ...
如果沒有兒子的, 無需要去考究, 但如果有兒子的, 唔早D去考究只怕日後後悔.

早兩年同今年, 都係升中人數既谷底, SSP既B1中學學位都遠唔夠俾男仔分, 我唔相信6-10年後會有好大改善.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-6-23 16:11
如果沒有兒子的, 無需要去考究, 但如果有兒子的, 唔早D去考究只怕日後後悔.

早兩年同今年, 都係升中人數既 ...
hkpapa852, 我有些地方唔明想請教
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3295224&extra=page%3D1

#2表中 協和(長沙灣) 與荔天不同網? 即是協和的中學網是KL1油尖旺?

annakit 發表於 17-6-23 16:20
hkpapa852, 我有些地方唔明想請教
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3295224&ext ...
原來個表有D地方移咗位..... 已修正
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-6-23 16:11

早兩年同今年, 都係升中人數既 ...
想問吓數據王,小兒有禮賢offer,亦抽到屯門區一缐小學,其實留屯門好定去禮賢好,因我怕SSP升中不利仔!麻煩曬!

hkpapa852 發表於 17-6-23 16:32
原來個表有D地方移咗位..... 已修正

個表的油尖旺和深水埗官津數字好像不見了

tkinwong 發表於 17-6-23 16:43
個表的油尖旺和深水埗官津數字好像不見了
改番了

donaldjack 發表於 17-6-23 16:37
想問吓數據王,小兒有禮賢offer,亦抽到屯門區一缐小學,其實留屯門好定去禮賢好,因我怕SSP升中不利仔!麻 ...
睇吓呢度再決定吧!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2954758

hkpapa852 發表於 17-6-23 15:28
咁妳細仔係咪培幼生呢?

對女仔嚟講, 棄培道選協和/荔天係明智, 但對男仔嚟講, 係為6年後升中自找麻煩

細仔因為馬年出世, 競爭冇咁大, 所以多好多offer, 但我冇揀到培幼,揀咗民生,感覺上民生小學會好d,之後也有聖羅撒幼稚園offer, 如果阿女叩門派位唔成功,要讀培小,咁亞仔都有民生小學做backup, 但阿女現在扣到一間好嘅小學,咁我就會讓阿仔讀聖羅撒幼稚園,因為唔使學費,也唔需要擔心冇back up, 因為可以跟家姐一齊直上!

hppa    發表於 17-6-25 13:02
Felix223    發表於 17-6-23 16:58

hkpapa852 發表於 17-6-23 15:28
咁妳細仔係咪培幼生呢?

對女仔嚟講, 棄培道選協和/荔天係明智, 但對男仔嚟講, 係為6年後升中自找麻煩

唔明! 乜深水埗區中學校網好多女校咩?

creambun 發表於 17-6-23 15:50
近屋企確實十分好,你小朋友可以叩入3間熱門津小,好叻!

謝謝你

Danrice 發表於 17-6-23 15:58

雖然唔知點解成日有人講 深水埗 net 對男仔不利,但到妹妹時, 可能無多人, 容易考到 ...

謝謝你的分析

Creamypig2008 發表於 17-6-23 16:58
唔明! 乜深水埗區中學校網好多女校咩?

純女校好似有4間。

se6b03 發表於 17-6-23 17:01
純女校好似有4間。

真架?我都冇留意到添!

Creamypig2008 發表於 17-6-23 15:17
荔天要求嚴格好多,需要交profolio, k1 至k3成績表, 我自己都有放一封叩門信在profolio裏面, 協和今年好似 ...
謝謝分享!
荔天portfolio有限頁數嗎?
謝謝!

回覆 Creamypig2008 的帖子

唔使客氣, 希望幫到你啦 ~~
最遲要幾時決定 ~~

By the way, 瑪神咁難都叩到真係叻叻 ~~

Creamypig2008 發表於 17-6-23 15:19
仲有,我並沒有校長推薦信,因為小女讀嘅幼稚園可以直升上小學,唔好意思問校長 寫推薦信!
...
明白

hkpapa852 發表於 17-6-23 16:51
睇吓呢度再決定吧!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2954758

感謝分享

借位一問,如一囝一囡同年入讀,家住深水埗區。如有九循,荔天及德雅,以升中表現及校網來說,排位為九循>荔天>德雅,囝可跟油尖旺校網,囡跟住址深水埗網?

感謝指教

twintse 發表於 17-6-23 17:17

感謝分享
呢個係唔錯既策略, 不過要努力保持係九循Top 1/3, 否則可能做唔到B1學生

hkpapa852 發表於 17-6-23 17:27
呢個係唔錯既策略, 不過要努力保持係九循Top 1/3, 否則可能做唔到B1學生

感謝
‹ 上一主題|下一主題