用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 迦密vs華英
樓主: jmk2012
go

迦密vs華英   [複製鏈接]

回覆樓主:

我樓下有個男仔讀華英,話top 果啲就讀華英好如果似佢係學校中游份子,就唔係讀得甘開心,佢最終升唔到八大,讀副學士。
另外,識紅馬頭20幾名去左迦密,最終亦入唔到八大,去左英國讀。 另外識個女仔旅港開平,去左東華學院。所以冇得話邊間好,邊間唔好,以上提及幾間,在我心中已是好top, 其實最緊要合適就好。讀書靠自己,唔係入到band l 英一定上到理想大學。

小鹿揀學校 發表於 17-7-10 09:23
其實中文教LS,將來如果考政府工,e.g.,AO試, 會否蝕底d? AO試是英文卷?
有冇高人可以指教一下,thanks..
...
我唔係高人,只想講下一些個人的觀察。一間英中,有能力用英文教 history, geography, biology... 你覺得他們真的不能用英語教通識?可能只是要識多一些vocabularies, 但我唔信會比 history 困難。
反而,小朋友升中後,好少寫中文。
平日功課已經很少,大部分科目都是英文。阿女告訴我,開始有同學覺得作文難。
這樣下去,幾年後,點考科中文?
如果,上到高中,有科中文通識,學生可以乘機練下筆,中文欠佳的同學,至少可以主攻議論文。
某些傳統名校,中一收生精英雲集,何以數年後會炒中文?

ppmmbb    發表於 17-7-11 10:10

emmyfok 發表於 17-7-11 09:24
我唔係高人,只想講下一些個人的觀察。一間英中,有能力用英文教 history, geography, biology... 你覺得他 ...

練作文

回覆樓主

回覆 Gerard 的帖子

Ktfk 發表於 17-7-10 01:21
Liberal Studies 通識

Thx

回覆樓主:

對于通識用唔用英文,我冇意見,但其實有學者用左超過 10 年去追蹤英文中學同中文中學嘅學習成校,初中,中文較有利,但去到高中,英文中學成績較優。但其實當中有咩因素嘅改變,都會係有影響。

其實用中文去教通識,係全個中學 6 年?定係初中係中文,高中係英文? 有冇人可以分享下?
‹ 上一主題|下一主題