用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 迦密vs華英
樓主: jmk2012
go

迦密vs華英   [複製鏈接]

HTC都係自主学习~不过我从來無指导过女,中一开始自己搞掂。好多1A校都係禁,唔係好奇。

瑩希媽媽 發表於 17-6-23 12:38
我女兒就是那種要人推才前進的人加上自4年級起她就心儀迦密,但我心儀第二間
...

我覺得"九龍城區"都幾好,有"華英與迦密"兩所各有特色嘅英中,一係"要人推";一係"自主強",兩類極端性格的孩子皆有得選擇,各取需要,算幾易揀架啦!

雖然,你心儀嘅與囡囡的不同,但她總算選擇一所合自己嘅英中嘛!估佢都清楚要人推至有十分好的成績呢!

YmOra 發表於 17-6-23 12:57
我覺得"九龍城區"都幾好,有"華英與迦密"兩所各有特色嘅英中,一係"要人推";一係"自主強",兩類極端性格的孩 ...

是啊,她個人一放鬆就會跌,但是如果有人推一推她就會很好,這些性格真是好無奈,呈一好像考得不太好我跟她說你再不追人家就會追上來,她說要有壓力才有動力

回覆 little_yolky 的帖子

回覆 瑩希媽媽 的帖子

瑩希媽媽 發表於 17-6-23 13:00
是啊,她個人一放鬆就會跌,但是如果有人推一推她就會很好,這些性格真是好無奈,呈一好像考得不太好我跟 ...

係啊!有D成年人响公司拼搏也是全靠一份環境壓力推動,越做越出色架!睇嚟!你有個幾有""向上成長爆炸力強""嘅孩子喎!登你開心呢!

YmOra 發表於 17-6-23 13:24
係啊!有D成年人响公司拼搏也是全靠一份環境壓力推動,越做越出色架!睇嚟!你有個幾有""向上成長爆炸力強""嘅 ...

我跟女兒說,第一次考衰左下次要追會好大壓力,媽媽擔心你壓力太大,她反而說喜歡有壓力的感覺,感覺次次衰左果排她就好像變左第二個人例如積極和勤力,平時佢都好hea的,所以成日都是我緊張她不緊張的,有時覺得好勞氣

jmk2012 發表於 17-6-22 22:05
Which one is better?  Results and students' performance

去過2間open day
高下立見,我投迦密!

瑩希媽媽 發表於 17-6-23 13:30
我跟女兒說,第一次考衰左下次要追會好大壓力,媽媽擔心你壓力太大,她反而說喜歡有壓力的感覺,感覺次次 ...

唔駛勞氣播!佢哩種性格係好難令你理解,你緊張過佢又好正常,佢又好明白自己最"強"嘅狀態响邊樹和响咩情況出現,你就慢慢學習接受佢哩類孩子的""個性""吧!到咗有成就的一日,你回望過去,你會覺得囡囡原來係一個幾特別的小女孩呢!

leafun 發表於 17-6-23 11:53
回覆 Ktfk 的帖子

我記得舊年去何明華會督銀禧中學簡介會時,老師有提到佢哋係有行自主學習。我聽完覺得好 ...

"銀禧"有提倡""自主學習"",但"""力度"""不及"華英"呢!

華英  迦密  旅港  上智

教學模式 及 學生特質/品行  有冇評價呢?

ICbaby 發表於 17-6-23 13:33
去過2間open day
高下立見,我投迦密!
係,我都見到高下……迦密係山頂,華英係山脚.....
.....geographically...

YmOra 發表於 17-6-23 16:04
"銀禧"有提倡""自主學習"",但"""力度"""不及"華英"呢!

你好,我記得你,你對華英嘅情況真係好清楚,我都唔夠你知道得咁多,哈哈!

Ktfk 發表於 17-6-23 17:16
華英  迦密  旅港  上智

教學模式 及 學生特質/品行  有冇評價呢?
我去過迦密同旅港open day, 感覺迦密學生好活潑生動, 旅港學生沉實穩重, 兩間都好鐘意, 不過係我阿女未夠班啫。

stanleysham 發表於 17-6-23 18:00
你好,我記得你,你對華英嘅情況真係好清楚,我都唔夠你知道得咁多,哈哈!
...

你好呀!我只是知道"華英"優點的小部份而矣!其實,"九龍城區"好學校眾多,自己有幸屬於這區分,選校實在容易得多,故對此區的了解應該多下苦功才對得住手執好"""籌"""的女兒呢!

願大家繼續為兒女努力加油.

little_yolky 發表於 17-6-23 18:21
我去過迦密同旅港open day, 感覺迦密學生好活潑生動, 旅港學生沉實穩重, 兩間都好鐘意, 不過係我阿女未夠班 ...

我同你既感覺一樣

YmOra 發表於 17-6-23 18:56
你好呀!我只是知道"華英"優點的小部份而矣!其實,"九龍城區"好學校眾多,自己有幸屬於這區分,選校實在容易得 ...

好啊!令千金真幸福,有你這樣的家長,是她福氣。

YmOra    發表於 17-6-23 20:43

回覆 ICbaby 的帖子

可否具體D……....thx

little_yolky 發表於 17-6-23 18:21
我去過迦密同旅港open day, 感覺迦密學生好活潑生動, 旅港學生沉實穩重, 兩間都好鐘意, 不過係我阿女未夠班 ...
一直有留意迦密 ...
不過由荃湾地鐵沿缐去迦密又遠咗dd...

maymamayma 發表於 17-6-23 19:53
回覆 ICbaby 的帖子

可否具體D……....thx

華英個talk 比較是但,可能吾優冇人讀!
校舍沒有開放比人參觀,沒有机会同学生交談!感覺好封閉!
迦密個talk好多數據分析,校舍開放自由參觀,有学生表演,可以和学生交談,我觉得比較有熱誠!
以上係我個人感受,你應自己親身感受吓!
‹ 上一主題|下一主題