用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 小朋友面試天然呆!
go

小朋友面試天然呆! [複製鏈接]

昨天同呀囡去小一扣門面試,呀囡表現和平時完全不一,入到去校長室,好似呆咗咁,全部反應慢十拍,鵪鶉咁聲,連基本坐好都好似唔識咁!!

我當時好失望,但也忍著,晚上和她一起分析了這個問題,話佢知咁係唔得,呢個世界有好多嘢係要主動爭取,佢同我都哭了!(場面有D搞笑!)佢好似明白,之後我們都決定一齊努力克服怕羞,緊張呢個問題。

想請教下各位有經驗家長,你們的小朋友也會有類似的情況嗎?有什麼可以幫到他們呢?是否真的要報那些什麼什麼小司儀班?什麼什麼面試班呢?其實我最唔開心唔係佢扣唔到間學校,而係擔心佢呢個性格將來係社會真係冇競爭力...

0    0    0    0

錯帖, 己刪

我覺得你下朋友很大壓力

晚上和她一起分析了這個問題,話佢知咁係唔得,呢個世界有好多嘢係要主動爭取,佢同我都哭了!

何必搞到小朋友咁大壓力呢?

回覆:rrMM 的帖子

我都知道佢係緊張,但係我哋一向已經不是谷的家長,讀嘅係開心幼稚園,學術班都冇乜同佢報,所以我就係覺得有點迷失,係咪我比一個太輕嘅環境佢🤔🤔

你小朋友很正常呀。

1. 你們的小朋友也會有類似的情況嗎? => 有
2. 有什麼可以幫到他們呢? => 同佢講面試真實情況, 及只提成功之後, 開心事, 不要提失敗後果.
3. 是否真的要報那些什麼什麼小司儀班?冇報過, 覺得面試是互動, 什麼小司儀班是單向.
4. 什麼什麼面試班呢? => 報過, 完全冇用
5. 其實我最唔開心唔係佢扣唔到間學校,而係擔心佢呢個性格將來係社會真係冇競爭力..   => 父母通病, 將一件普通事情, 放大再放大, 只是小一, 雖然本性不變, 但處理陌生環境, 會隨著成長變的. 呢個性格夠可以相反解讀為穩重, 好有競爭力.

個人經驗, 父母只能做的是同仔女講清楚面試目的及可預見情況.  

MushroomLi 發表於 17-6-22 10:11
昨天同呀囡去小一扣門面試,呀囡表現和平時完全不一,入到去校長室,好似呆咗咁,全部反應慢十拍,鵪鶉咁聲 ...

壓力大多來自父母,試下給予你小朋友做得好的地方讚賞和肯定

比多D鼓勵,其實對住陌生人會天然呆好正常,唔好話小朋友,大人有時都會啦!

試下面試前一晚同佢玩,而唔係練習面試題目!朝早食早餐個時都係做D開心野,而唔係不停提佢陣間面試要點點點, 小朋友保持開心既心情,你之後叫佢做咩都易D !

其實樓上suggest報平平地既班,學咩唔重要,重要係比佢對多D陌生人,我覺得都可以一試!

回覆:小朋友面試天然呆!

好多謝大家嘅意見,冷靜落嚟,真係覺得自己都有問題,教育小朋友,感覺好像摸住石頭過河,我會努力,希望和大家多啲交流,吸取經驗之談,謝謝😅🙏🙏🙏

MushroomLi 發表於 17-6-23 12:33
好多謝大家嘅意見,冷靜落嚟,真係覺得自己都有問題,教育小朋友,感覺好像摸住石頭過河,我會努力,希望和 ...

明白你的用心,嘗試換個輕鬆D的方式,可能更有效果,我地都同小朋友一樣學習中,對嗎?

回覆:pollychan98 的帖子

謝謝你的鼓勵😇,是的,成長的歲月還有很長,呀媽都仲要進化一下😂🙏

MushroomLi 發表於 17-6-22 10:11
昨天同呀囡去小一扣門面試,呀囡表現和平時完全不一,入到去校長室,好似呆咗咁,全部反應慢十拍,鵪鶉咁聲 ...

考學校攪到哭,咁细的小明友,考到又如何?

IloveJJ 發表於 17-6-26 16:23
唔駛諗得咁誇張吧!五歲怕羞,將來就無競爭力?我仔都係怕羞緊張型,無計,我同老公都係咁。
影響將來競爭 ...

所言甚是,人云亦云!
‹ 上一主題|下一主題