用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際基督教優質音樂中學暨小學 音小 是否不收天主教徒?
go

音小 是否不收天主教徒? [複製鏈接]

上星期去音小面試, 小朋友跟家長分開, 我和老公在一間班房先坐了20分鐘, 再於面談的班房門外等了超過15分鐘, (即上一對父母面談至少15分鐘),  待他們出來後, 我們入班房跟老師面談。
老師第一個問題當然問點解選擇該校, 第二個問題就問你地係天主教徒點睇如果小朋友將來轉使基督教徒, 我老公回答我們是open的, 因為我們都是相信天主, 小朋友每個星期都會返聖堂彌撒。

最後老師就問我地對小朋友有咩願望, 我地回答只想小朋友健康快樂成長, 老師就話用基督教形式祈禱。

整過面試過程少於5分鐘, 老師完全無問過關於我小朋友的問題, 亦無睇過檯面上的profile,  俾我感覺只關心我地係天主教徒, 不太適合該校!

2    0    0    0

回覆樓主

我見老師其實問左你地好多問題,你地夠哂機會去表達。以我所知,好多家長只被問一、兩條。

sl1211 發表於 17-6-21 17:37
上星期去音小面試, 小朋友跟家長分開, 我和老公在一間班房先坐了20分鐘, 再於面談的班房門外等了超過15 ...

我們兩夫婦是基督徒,問的也是差不多,不過無問天主教果題,而問我地教會生活如何,我都覺得in得好快,老師都無睇portfolio,等前面就好似見左好耐,不過我無count時間,可能只是心理作用?

sl1211 發表於 17-6-21 17:37
上星期去音小面試, 小朋友跟家長分開, 我和老公在一間班房先坐了20分鐘, 再於面談的班房門外等了超過15 ...
我同我先生兩個坐左係門口等左成30MINS,睇住旁邊D房間間已經入左3對家長都未到我哋入。
最終我哋都係見左5-10MINS上下,EXACTLY問左你上面MENTIONED個幾條問題,同埋都無拎過我哋分APPLICATION FORM 同PROFILE黎睇,D文件係KEEP左係個FOLDER 裡面。

我估同你哋係咪天主教徒應該無咩關係既。

Thanks all

由於同預計的太不同, 希望只係我多心。

sl1211 發表於 17-6-22 16:11
Thanks all

由於同預計的太不同, 希望只係我多心。
其實我自己係基督徒,但我先生唔係。
當日佢有拎本書仔出黎好快咁同我先生講左一次,我同意成件事似傳福音多過似入學面試。
但全程不超過10MINS。
臨走都有祈禱。

回覆樓主

唔會呀,我今日收到電話問要唔要offer, 不過已入另一間,所以放位了,我地都係天主教

Jos0125 發表於 17-6-26 14:45
唔會呀,我今日收到電話問要唔要offer, 不過已入另一間,所以放位了,我地都係天主教
...
請問你是2017/18嗎?

回覆 deby49 的帖子

肯定唔會係17-18 啦, 都未公怖結果, 啱啱in完個D, 22/7先知結果

eeyorepigpig 發表於 17-6-27 14:07
回覆 deby49 的帖子

肯定唔會係17-18 啦, 都未公怖結果, 啱啱in完個D, 22/7先知結果 ...

啱啱in嗰批係18-19

deby49 發表於 17-6-26 17:44
請問你是2017/18嗎?

Yes, 17-18, 9 月 開學

Bao太太 發表於 17-6-27 23:05
啱啱in嗰批係18-19

or.........講緊17-18入讀小一

回覆樓主:

回覆樓主

請問你最後收到音小offer嗎?
謝謝
‹ 上一主題|下一主題