用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 如果小兒不懂寫字
go

如果小兒不懂寫字 [複製鏈接]

佢今年8月入S位,e家在主流幼稚園全日班,
佢有發展遲緩,理解弱,到現在只能遙遠免強寫到好簡單數字,部分英文字母也未能寫到,中文更加難,我只可以扶著他的手仔慢慢寫,繼續下去⋯⋯佢怎樣生活莫說升小一!我怎樣幫助他呢!佢隻手冇力(emoji)(emoji)(emoji)
   1    0    0    0

加強小朋友fine motor skill,串下繩,玩下泥膠,夾衣架,剪紙張,倒水遊戲,投銀落銀罌(用5毫子)每次放3個係手掌心,等小朋友運用手指公同食指,投放入錢罌。玩下拉鏈,將d玩具放落袋入面,我講乜,佢就拎乜玩具出黎囉。每次又開又關。試下比小朋友係牆上或者趴係地下,寫字,畫線。

回覆樓主

多謝你的建議

Shirleychansl 發表於 17-6-21 10:30
佢今年8月入S位,e家在主流幼稚園全日班,
佢有發展遲緩,理解弱,到現在只能遙遠免強寫到好簡單數字,部分 ...

小朋友幾多歲?

long107 發表於 17-6-21 15:41
小朋友幾多歲?

5歲

回覆樓主

你今日又哭哭啼啼才完成仲要扶著佢只手

Shirleychansl 發表於 17-6-21 22:20
你今日又哭哭啼啼才完成仲要扶著佢只手

集中訓練小朋友小手肌先,玩練力膠,穿珠,衣夾,s位治療師會設計訓練計劃,家長多去學校參與訓練和做家居練習。

long107 發表於 17-6-22 10:59
集中訓練小朋友小手肌先,玩練力膠,穿珠,衣夾,s位治療師會設計訓練計劃,家長多去學校參與訓練和做家居 ...

佢唔鐘意快,叫佢玩,佢玩一陣就會厭,好鬧佢,佢好似知道我唔鍾意佢,佢喊住瞓著左,我知道自己都有唔對的地方。但我可以點幫佢,我好想放棄!我做唔到,

Shirleychansl 發表於 17-6-22 11:35
佢唔鐘意快,叫佢玩,佢玩一陣就會厭,好鬧佢,佢好似知道我唔鍾意佢,佢喊住瞓著左,我知道自己都有唔對 ...

家長先控制自己情緒,小朋友不是不想做,是他能力做不到,他都唔想,鬧他不是解決辦法。
家長往往覺得氣餒和無助感,和s位治療師,老師,社工好好溝通吧!他們會俾到培育發展遲緩的小朋友的方法給你的。

回覆 Shirleychansl 的帖子

寫字,就算普通小朋友都會唔鐘意寫,唔鐘意做,覺得好悶,更何況佢地!!!多D鼓勵小朋友,誇張d讚賞。你扶小朋友寫字,係捉佢手,定係扶手腕。我睇我仔個老師係扶手腕寫字。小朋友寫字寫得唔靚唔緊要,唔好即刻叫佢擦左去再寫過,你要佢寫完再寫過,攞佢條命,脾氣即刻黎。等佢做完,抖一下先自己靜雞雞擦左去,叫小朋友寫過。或者你試下搵一樣增強物,個小朋友係好喜歡既,你話比佢聽,你做完功課,你就可以得到。鼓勵佢寫字囉。又或者試下加d遊戲比小朋友。我仔都係勁討厭串珠,你一拎出黎,就即刻同你講唔要,你夾硬要佢做,一定發脾氣,死係到喊。我將d珠痴係牆,痴係櫃,sofa之類,我講咩色,佢就去搵咩顏色囉,搵完就串,咁樣學習無咁悶,我仔都喜歡做。唔係每次哭哭啼啼,大人小朋友都辛苦。加油!!!

以上的方法對我4歲仔就work,但你個個5歲唔知受唔受呢套。

happymilala 發表於 17-6-22 13:59
回覆 Shirleychansl 的帖子

寫字,就算普通小朋友都會唔鐘意寫,唔鐘意做,覺得好悶,更何況佢地!!!多D ...

我已經無要求靚,佢願意拎起之筆然後叫佢橫再直缐寫個雨佢都無從入手。唔識落筆,我話寫橫缐啦,佢只會把跟著我講就是只手唔識(肉)先唔討論靚與唔靚,繼續下去只有讀特殊小學吧

讀完S位再看有否改善, 老師及智能評估也會給你意見應否選擇主流小學

Shirleychansl 發表於 17-6-22 14:43
我已經無要求靚,佢願意拎起之筆然後叫佢橫再直缐寫個雨佢都無從入手。唔識落筆,我話寫橫缐啦,佢只會把 ...

如果係咁不如唔好勉強寫字先,唔好為完成功課而逼佢。

回覆樓主

多謝你的建議及聽為呻,今日仔仔放學終於可以完整剪到頭髪,終箅值得開心,平時由爸爸剪,今天佢好叻仔,人生第一次可以剪頭髮!

Shirleychansl 發表於 17-6-22 18:55
多謝你的建議及聽為呻,今日仔仔放學終於可以完整剪到頭髪,終箅值得開心,平時由爸爸剪,今天佢好叻仔,人 ...

咁好好啊!

回覆樓主

樓主, 小朋友的情況最好入S 位慢慢去訓練小肌肉, 因為從你講的內容中似乎現在要做的功課都對小朋友好有壓力,S 位的最大好處就係按能力去安排學習進度

Shirleychansl 發表於 17-6-22 18:55
多謝你的建議及聽為呻,今日仔仔放學終於可以完整剪到頭髪,終箅值得開心,平時由爸爸剪,今天佢好叻仔,人 ...

其實小朋友識字,背後涉及大小肌發展、視覺空間感、眼球追蹤能力等好多因素,要慢慢鍛練。上星期我去了step一個講座,關於小朋友寫字和認字能力,教了一些家居訓練遊戲。坊間也有為SEN小朋友的讀寫班。大家一切加油

回覆樓主:

佢唔識也要比佢寫,有一日佢會識。試下你同佢一同寫,你一筆,佢一筆!我小朋友同你小朋友一樣',s位老師只不斷話要訓練小手肌和空間感',但我自己係屋企同佢寫,佢有一日真係會自己落筆,之後中文字的自己教佢寫。

只可以說仔係自己,s位老師只是收人工,有几多真有心?而且佢地已把s位学生分等級,有D学生佢地已諗入特小,好聽係因進度而教,唔好聽係hea教!

回覆樓主:

你就咁叫佢寫佢未必識,我教亞女係在隔離寫比佢睇,一畫一畫咁跟住寫及講,佢哋依一類的小朋友係要睇到先會明,重要重複好多次先會記得,小朋友最鐘意比人讚,寫完十個字同佢玩5分鐘,再繼續寫會好d。
s位d老師都係打份工,我對住一個都暈,佢重要對6個。自己仔女能力自己最清楚,問心仔仔係咪真係要讀特殊小學?你會否考慮重讀k2?我女讀完S位重差過之前,好老實講亞女入S位,我只能係D治療師度學到點教個女。

idak 發表於 17-7-1 20:30
你就咁叫佢寫佢未必識,我教亞女係在隔離寫比佢睇,一畫一畫咁跟住寫及講,佢哋依一類的小朋友係要睇到先會 ...

佢冩數字對佢來講比較易,例如8,9,5字難D,英文又難D,可能佢對空間感比較冇甘易掌扼到,中文真是不懂得落筆,不過JM你㘦講得好好,讚賞是有用。
‹ 上一主題|下一主題