用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解sfa 收完大訂仲未call waiting 既?
樓主: msyoyolam
go

點解sfa 收完大訂仲未call waiting 既?   [複製鏈接]

分享朋友個案: 小朋友幾年前入APS, 無樂器底而且被認定坐唔定唔專心一族, 當年被老師安排學一樣比較冷門樂器, 件樂器超過1萬.  父母好肉赤......頭一年小朋友都係hea學同麻麻地鍾意, 可能因為件樂器較冷, 小二入了樂團每星期要回校練習, 小朋友慢慢建立了小小的興趣, 每年學校會進行樂團面試(考核升或留), 同伴間都緊張結果....慢慢地小朋友喜歡了音樂, 從最初一星期練1-2次, 到3-4次, 到現在每日, 到考試期間, 學校不用返樂團及上樂器班, 但小朋友亦以練習樂器作減壓之用, 父母對此感到好安慰, 亦好欣賞APS提供一個專業的音樂環境之餘, 學術也有保證.
補充: 件樂器因為貴, 所以係有二手市場, 升五級後係要再買高級版取替, 父母認為值得.....

hppa    發表於 17-6-21 14:22

回覆樓主

八卦一問,sfa aps kts 的summer class 幾多錢?幾多日?同教什麼?我聴過係教哂tenses before 小一正式上課

cacanov06 發表於 17-6-21 11:51
分享朋友個案: 小朋友幾年前入APS, 無樂器底而且被認定坐唔定唔專心一族, 當年被老師安排學一樣比較冷門樂 ...
唔只一個成功個案啦,有小朋友入了APS 由初初唔太喜歡學樂器到之後經學校熏陶而慢慢投入喜歡音樂的case是不少的,但當然也有失敗例子,但嗰D大人小朋友也不願付出,以為比錢就可以搞掂一切的就不值一提了,好多野係講付出的,第一步也不願行的話,APS 確實實是唔太適合!

phoebewong123 發表於 17-6-21 12:12
八卦一問,sfa aps kts 的summer class 幾多錢?幾多日?同教什麼?我聴過係教哂tenses before 小一正式上 ...
SFA: English $1500/10 days+ 寫字$1000/10daysAPS: around $2900/20 days

回覆 MK0302 的帖子

我相信呢個世界無免費午餐, no pain no gain!  

cacanov06 發表於 17-6-21 13:00
回覆 MK0302 的帖子

我相信呢個世界無免費午餐, no pain no gain!
依點我都同意

回覆 kwscty 的帖子

我有睇呀, 所以咪叫佢如果決定唔讀APS, 希望佢儘快放位囉!  收到SFA waiting call 唔等於即刻放位

cacanov06 發表於 17-6-21 10:37
我提過亦有人升小二時轉去聲樂組, 不用學樂器.  
樓主報APS時唔知道學校要學樂器嗎?  
我認識的朋友讀其它 ...

剛剛睇完八掛新聞,原來學聲樂一D都唔平,一對一,三個學生要交八萬學費,平均每人二萬六

AgapePa 發表於 17-6-21 13:48
剛剛睇完八掛新聞,原來學聲樂一D都唔平,一對一,三個學生要交八萬學費,平均每人二萬六
...
唔搵譚生,揾家燕姐就平啲囉Wakakakaka

siden 發表於 17-6-21 10:47
都要睇聲做人架。

把聲唔靚點聲樂組?

有個朋友讀APS, 無乜音樂天份,鋼琴連一級都考唔到,(因為無心機學),老師指定學長笛,我估支笛最多咪一千幾百,只根學校學,無出外補樂器,無考級,所費無幾。小二入埋樂團。佢話入左樂團,可以無需考級,音樂科一樣過到關。

msyoyolam 發表於 17-6-20 23:05
有冇人收到waiting call?麻煩通知聲(emoji)(emoji)

我見SFA個group, 其實好多人放位,由第一批offer 組group 計,到現在起碼有60人放位。

AgapePa 發表於 17-6-21 13:56
有個朋友讀APS, 無乜音樂天份,鋼琴連一級都考唔到,(因為無心機學),老師指定學長笛,我估支笛最多咪一 ...

你呢種係讀書不是求分數模式,但似乎唔係為升中模式 ~~~

AgapePa 發表於 17-6-21 14:00
我見SFA個group, 其實好多人放位,由第一批offer 組group 計,到現在起碼有60人放位。
...

SFA 係咪有超收做法 ?? ~~~

AgapePa 發表於 17-6-21 14:00
...

SFA 放位好似比APS 同 KTS多。

creambun 發表於 17-6-21 14:22

因為SFA 早出offer, 比大部分熱門學校都早

creambun 發表於 17-6-21 14:22
我兩個group 也有,相對SFA啲人穩定啲

有個朋友讀APS, 無乜音樂天份,鋼琴連一級都考唔到,(因為無心機學),老師指定學長笛,我估支笛最多咪一 ...

最平大陸笛要近$2000,而唔少唔夠一年即壞。

Yamaha 入門笛連初小生用的U笛頭要起碼3千幾。

Yamaha 比入門笛好一點個model要4千幾。

另外,音樂科好難肥的。

一定過到關。

問題係乜嘢分數。

好彩音樂只是2

之但係在全校計音樂排名太差,或多或少有些影響。問題係學校整體音樂水準標青,大部分同學私補提高樂器程度,而你嚴重濟後。

冇嘅,中英數chur盡啲追番啲分囉。

siden 發表於 17-6-21 14:44

其實學得樂器就預左要使錢,唔通唔入APS 係出面自己學,支樂器會就平D咩?一個靚樂器係貴,但可以跟住你一世,有心想學就唔好太鏡住鏡住啦,大家可以嫌棄APS乜乜乜,但我相信一間可以提供優質音樂教育的學校並不多,機會錯過左就唔會咁易再有囉!

siden 發表於 17-6-21 14:44

Yamaha 要4千,我嗰個1星期1堂,學咗大半年都爆音,應該無咩天份。所以如果要音樂追分,又欠天份,我一定好痛苦。真你學你話齋,中/英/數攞多數分好過。

‹ 上一主題|下一主題