用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 不傳統不用死讀的中學
樓主: 天雪
go

不傳統不用死讀的中學   [複製鏈接]

小可人媽媽 發表於 17-6-21 17:24
直資“顏寶鈴“應該合適你女讀!

謝謝意見^_^

cmchang0927 發表於 17-6-21 16:33
不開心會否因為校規?老師?同學?
如果是,其實找ㄧ間冇管理咁嚴咁死板的就ok了
...

謝謝意見^_^

ANChan59 發表於 17-6-21 16:40
你指绩優?還是資優?

有什麼分別的呢?請指教一下,謝謝!^_^

回覆樓主

大家唔介意,我想講吓,我都終於明白Bk 點解越來越少人,大家家長都系擔心子女問題,而想上來找多些資料去解決問題,用心解答幫忙的父母,我好多謝你地,唔幫的,都好正常,無話一定要幫的。但其他的,大家都系家長,各有各的難處和擔憂,其實我們可以最少做到多點友善和禮貌,當日行一善也好,為自己積福也好,正所謂施比受更有福。

kat0318    發表於 17-6-27 08:45

天雪 發表於 17-6-22 09:30
有什麼分別的呢?請指教一下,謝謝!^_^
The first one is good at examination, more academic.

The latter one is gifted in some Multiple Intelligence dimensions - Leadership, Sports, Maths, Science, Music , Art etc ....

In your first post, you mentioned your kid good grades in exam and also mentioned she is gifted, but not highlighted gifted in which dimension(s).

Just curious !!!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

可考虑香港兆基創意書院

2jkidsfather 發表於 17-6-22 08:59
你發覺了!
同港島區唔一樣,新界區比較大,由屯門去將軍澳都係新界,由屯門、元朗、上水、粉嶺等地去將軍澳比上深圳仲遠,所以需要講清楚。

天雪 發表於 17-6-20 15:14
我個囡讀傳統女校,有直升中學,讀書成績無問題,屬於資優學生,但學校教育太傳統死板保守嚴肅,本身個囡系 ...

會不會考慮港同, 真道, 優才, WKF, CKY或國際學校? 不過真道, 優才在TKO...
自強不息 厚德載物

IloveJJ 發表於 17-6-22 10:46

我有朋友見我成日上BK,叫我唔好上,佢話啲人好mean。
呢個蒲薯D回答...似乎...仲未睇到D mean ~~~

咁抽象既主題...配合咁抽象既簡述...真係令人頗R頭...

王家爸爸    發表於 17-6-22 13:38

回覆 天雪 的帖子

我有點為妳不值,明明說了住新界,覺得將軍澳遠,以正常人來講,已清楚明白妳的意思(將軍澳也屬於新界,但新界之大,小學生也會懂吧,硬要找話題指人未說清楚,咪玩啦,真的是浪費大家時間)。

我不太認識妳想要的那種學校,抱歉未能提供意見,但我衷心祝福妳早日為女兒找到合適的學校!

回覆 IloveJJ 的帖子

BK and EK not the same. Your friends' comment on BK, it's fair and correct.

Here is EK, not BK.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章

cornelius 發表於 17-6-22 12:22
回覆 天雪 的帖子

我有點為妳不值,明明說了住新界,覺得將軍澳遠,以正常人來講,已清楚明白妳的意思(將 ...

其他人看看吧!

如果來回要3小時

不如大家估吓
1: 新界去新界要幾耐車程 ??
2. 住新界返德望...車程要幾耐 ??

似乎...由尾向前睇...景觀可以好唔同...18樓都变成極低層....

IloveJJ 發表於 17-6-22 11:49
EK比BK既mean程度差好遠!所以,現在世代,點解有咁多弱不襟風既年青人!
玻璃心?

cornelius 發表於 17-6-22 12:22
回覆 天雪 的帖子

我有點為妳不值,明明說了住新界,覺得將軍澳遠,以正常人來講,已清楚明白妳的意思(將 ...
啲我講話住新界,第一時間諗起將軍澳、西貢等,然後諗起屯門、元朗、北區。

王家爸爸 發表於 17-6-22 13:42
啲我講話住新界,第一時間諗起將軍澳、西貢等,然後諗起屯門、元朗、北區。

...

我條問題2,申延落去係,Let = 我住沙田,小學返德望,若中學返啟思,時間相差幾遠, 當然,Let 可以係 我住沙頭角。

下一步,要進軍去猜下,傳統小學係那區,先有得比較下車程,仲有排猜猜猜 ~~~

Felix223    發表於 17-6-23 14:46
王家爸爸    發表於 17-6-22 15:48

mcl203 發表於 17-6-22 13:04
不如大家估吓
1: 新界去新界要幾耐車程 ??
2. 住新界返德望...車程要幾耐 ??
見樓主個回覆, 我仲以為自己miss咗D乜, 由頭再睇多次, 點解我仲未發現有JM既回覆好無禮貌? 係咪我理解有問題呢?
‹ 上一主題|下一主題