用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好煩惱,可以俾d意見嗎
樓主: ALICEHUNGBB
go

好煩惱,可以俾d意見嗎 [複製鏈接]

咁我真係要諗轉老師, 不過亞女又話個老師好好.

回覆樓主:

建議你先轉老師,再吾得轉center 或自己教

mystellamoon 發表於 17-6-21 15:15
咁我真係要諗轉老師, 不過亞女又話個老師好好.

好好可以係好人、好倾、好夾、好鈡意佢,不过未必係教得你女好呢……成績有目共睹吖~

去補都係為改善成績,小朋友去補習,來來回回用好多時間,無用即停啦,仲驚無得返去。

ALICEHUNGBB 發表於 17-6-21 12:24
我有傾過架,佢都話平時上堂冇問題,一做卷就大意,提佢好多次又係咁,我女都係錯呢d,
...

是阿sir/miss 講? 自己有冇睇過份卷點錯?因為大意可以代表很多野,eg,有時上堂學一樣野唔會有問題,到到做卷有不同問題就易出現混淆,若果概念ok只是大意計錯,反而我唔會太緊張(事實係緊張都冇大用,隨時反效果),每天花幾分鐘針對性操下練習便可,阿sir係好的應該會比到good advice,或者你再同佢溝通下

回覆 ALICEHUNGBB 的帖子

我囡都係由K3補數到現在都係數X,成績有時6X, 7X, 8X, 老師話佢係唔睇題目唔小心,但又係補咗咁耐都係咁,我都諗緊是否繼續補好,放棄唔補又驚佢成績會繼續跌,是否私補會好D?

PurinBB 發表於 17-6-22 08:50
回覆 ALICEHUNGBB 的帖子

我囡都係由K3補數到現在都係數X,成績有時6X, 7X, 8X, 老師話佢係唔睇題目唔小心 ...
私補要搵啱人都唔容易, 成日都聽到D私補話放飛機, 無交代等等, 搵得啱就緊係好。

IloveJJ 發表於 17-6-22 10:30
唔小心都要補?
因為係大懲罰嚟!

數X個個禮拜要做額外練習, 大概兩份, 測考前仲三份添。以阿細懶惰成性既性格, 做額外練習=加功課, 真係要咗佢條命。佢真係做到喊架。咁我就話, 如果你唔想補, 測考做得好D就唔駛你補, 佢就即刻攞返9X分了。停咗都仲係一直保持住, 係今次大考跌咗幾分, 我諗緊駛唔駛故技重施。

IloveJJ 發表於 17-6-22 10:35
好多媽咪,補開就補,人補就補,例如:好成績既同學去嗰間補,我個女一齊去,就會成績好。反而,補既內容、 ...
係ar,若只是做練習,咁來回補習舍的時間都已經做左,買坊間練習和或用apps便可,不過當然唔識做錯父母要花時間教

回覆 little_yolky 的帖子

我囡都係比較懶,數X有功課做當係比佢每日操練下D題目,現在未搵到私補,所以不敢放棄數X先,請問知否坊間除了數X,還有冇其他補數較好的補習社?
‹ 上一主題|下一主題