用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 呈分, 分享
樓主: Mat_Dad
go

呈分, 分享   [複製鏈接]

回覆 Mat_Dad 的帖子

HI, 好想參考你嘅做法, 可否詳細啲分享一吓....

soscho 發表於 17-7-19 17:25
我一路都有疑問, A校呈abcd科, B校呈bcde科, 而且份卷間間唔同, 係咪教育署有指引, 指出呈分卷的大約程度,  ...
所以冇中學的正常唔會呈分特別深, 有中學的可能唔想學生走, 會突深, 取全B成績的自行考直資會難左.

當然中學對小學程度都了解.

哈利媽 發表於 17-11-2 16:34

HI, 好想參考你嘅做法, 可否詳細啲分享一吓....
今日考完呈二數學又再分享下,基本就是考試期間也要保持運動。有些人在考試期間會把小朋友的所有課外活動也停了,而我們只會停綱琴合唱團等活動,運動如游水網球等照常。溫習週(考試前一兩週)更天天跟他游水;他今天早上考數學,昨天早上考完英文後,下午在家溫習,中間也有跟他去游水。長時間的溫習很累,運動有助消除疲劳、減輕考試壓力。除了運動,休息也很重要,溫書一般25分鐘一節,之後10分鐘休息,休息一般隨他自己喜歡做什麼,通常是玩lego或睇youtube。

Mat_Dad 發表於 17-11-3 12:43
今日考完呈二數學又再分享下,基本就是考試期間也要保持運動。有些人在考試期間會把小朋友的所有課外活動也 ...
想問重溫低年級嘅內容係比習作佢做, 或只是講解, 是否每日都溫? 因為我小朋友嘅情況係考試時十分緊張, 令到佢成績好差, 老師有提過佢四式運算未夠純熟, 同埋要多訓練綜合習作, 因為佢好多時係錯之前學過嘅嘢, 但又怕同佢加強溫習後, 又好似比多咗壓力佢令佢更加緊張, 都唔知點攪好

考數通常好緊張...成日唔夠時間做

呈分主力看級名次, 不太看分數
‹ 上一主題|下一主題