用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 呈分, 分享
樓主: Mat_Dad
go

呈分, 分享   [複製鏈接]

Mat_Dad 發表於 17-6-20 18:29
書永遠冇溫完, 溫到差不多就要輕鬆下, 唔係會有反效果
十分同意,我們通常早幾個星期開始溫,到到測考溫習就wind down,仲要小休去玩。自小養成這習慣,遇到壓力都識得去鬆鬆

little_yolky 發表於 17-6-20 15:03
下年呈分, 我打算個個禮拜同佢清!

日日清?做完功課溫習?我都好想,但好難做到,妳小朋友幾點睡?我成日搞到好夜,溫埋書咪仲夜,我都好想培養日日清的習慣,明年呈分啦

417bbs 發表於 17-7-14 07:14
日日清?做完功課溫習?我都好想,但好難做到,妳小朋友幾點睡?我成日搞到好夜,溫埋書咪仲夜,我都好想 ...
所以我只計劃個個禮拜清, 日日清都有D難度。

Mat_Dad 發表於 17-6-20 10:15
見有人開心分享, 忍唔住想分享下, 希望唔會比人話賣廣告

仔仔今次第一次呈分, 成積比上一個學期進 ...

我覺得爸爸肯出手,通常會俾媽媽出手見到顯注效果!
大仔中一時,我叫讀理科的爸爸出手,教下仔仔中學怎樣讀書和考試……
结果考試跟足兩個星期後,我老公隨即心贜病發,入左醫院做大手術呀!
唉!……我老公現在見到書都怕。

Mat_Dad    發表於 17-7-18 16:22

二是我老婆的提議, 就是考試期間及前兩三個星期"加操", 這加操是體操! 星期六日, 考試前的端午節, 考試期間, 早晚運動, 早游水, 晚跑步, 或者早羽毛球, 晚游水, 總之放假日日兩次運動.

咁多年來,考試期間,阿仔做法是星期六、日早晚各運動45分鐘左右。考完試回家,下午5時左右,溫唔溫得完都好,都到下面做吓動動。

阿仔成績都算過骨。

Mat_Dad 發表於 17-6-20 16:17
唔使爆, 慢慢來, 控制一下自己, 會影響小朋友的, 而且還有呈二呈三, 努力!
中作, 英作, 說話, 聆聽都要呈分 ...

請問普通話, 中英文口試要唔要呈分?  我小朋友升小三, 有什麼要裝備定?

little_kid 發表於 17-7-18 12:11
請問普通話, 中英文口試要唔要呈分?  我小朋友升小三, 有什麼要裝備定?
...

中英文口試一般也要呈分,但所占比例及情況,還是問你孩子的學校比較好,間間學校可能也有點不同。

yovin 發表於 17-7-17 13:54

我覺得爸爸肯出手,通常會俾媽媽出手見到顯注效果!
咁誇張?!

little_kid 發表於 17-7-18 12:11
...
問問學校, 不過升小三仲有時間。我哋學校普通話同中英口試都唔駛呈分。全部分加入中英作文入面。

回覆 little_yolky 的帖子

真係 間間唔同。
我地語文包括:卷,寫作,說話,聽力,默書

babywoman 發表於 17-7-18 14:07
回覆 little_yolky 的帖子

真係 間間唔同。

我哋呈分只有卷、作文、默書。默書係俾勤力但程度差D既同學追分既。

我仔呈讀本,寫作,說話,耹聽,
不呈默書

回覆樓主:

原來間間唔同, 課本, 作文,說話聆聽比重係咪又係間間唔同? 我小朋友作文,說話奇差。
美術, 音樂, 體育要唔要呈分? 呢啲都係我小朋友嘅弱科。

little_kid 發表於 17-7-18 17:11
原來間間唔同, 課本, 作文,說話聆聽比重係咪又係間間唔同? 我小朋友作文,說話奇差。
美術, 音樂,  ...

除左體育,中英數常,音樂、視藝,要呈分。如果音樂、視藝差,可以去學下樂器和畫畫,順便培養下小朋友的興趣。

Haz-mama 發表於 17-7-19 09:22
除左體育,中英數常,音樂、視藝,要呈分。如果音樂、視藝差,可以去學下樂器和畫畫,順便培養下小朋友的 ...

一定要樂器嗎?合唱團得唔得? 我小朋友學科都未學得好, 再學埋樂園怕佢攪唔掂。
如真係要學樂器, 咩樂器較容易學?

醒目開學勳章

little_kid 發表於 17-7-19 14:20
一定要樂器嗎?合唱團得唔得? 我小朋友學科都未學得好, 再學埋樂園怕佢攪唔掂。
如真係要學樂器, 咩樂 ...
唔識樂器可以吹牧童笛,不過吹得好難度都唔低

bobbob 發表於 17-7-19 14:38
唔識樂器可以吹牧童笛,不過吹得好難度都唔低

牧童笛邊度有得學?

醒目開學勳章

little_kid 發表於 17-7-19 15:18
牧童笛邊度有得學?
學校一定有教

我一路都有疑問, A校呈abcd科, B校呈bcde科, 而且份卷間間唔同, 係咪教育署有指引, 指出呈分卷的大約程度, 冇理由A校教淺考淺, B校教深考深, 咁對B校生咪好唔著數?

soscho 發表於 17-7-19 17:25
我一路都有疑問, A校呈abcd科, B校呈bcde科, 而且份卷間間唔同, 係咪教育署有指引, 指出呈分卷的大約程度,  ...
教育會調整各校呈分個分數架, 就係用PRE-S1的成績, 大家考PRE-S1都是同一份卷, 所以可以調整各校唔同的程度, 不過這PRE-S1成績是師兄師姐的成績, 所以學校往績對呈分是有影響的
‹ 上一主題|下一主題