用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: lemontea1021
go

.   [複製鏈接]

lcyesther 發表於 17-8-12 23:06
嘉諾撒已經係14最熱門,家姐入去不見如何委屈。而家姐本身也受惠,子孫也有舊生分。將來家姐也不用徬徨擔心 ...

對呀,考小一是一個緣份遊戲,而且學術和面試技巧,真的一山還有一山高,當你以為自己小朋友準備充足,學術比其他人技高一籌,e.g. 英文已經starter 15 盾,怎知原來世上已有k2 小朋友 flyer 15 盾 現在香港社會,全街也是神童和資優,所以,有一個穩入的backup, 真係會放心很多呢

hkpapa852 發表於 17-8-13 18:26
就係因為任何情況都不會有絕對的公平,所以更不應濫用公平為原因。於我而言,選擇是否公平並不重要,選擇是 ...
非常同意,一出世,做阿哥家姐,定係做人細佬妹,已經唔同,計分制度亦都唔同,一出世就冇得講公平我覺得經歷過同小朋友找學校呢年,曾經吃過苦頭,心態會唔同左,好自然會穩陣d,唔會再以為小朋友有能力就必定有好學校咁單純

Charlotte_mom 發表於 17-8-10 11:40
我就中立(理性討論)
咁夠成日話選校最緊要適合
適合個大仔/女,定適合一家先!如果揀適合小朋友本身,咪 ...

明白嘅人自然會明白,對自己或者子女有信心嘅會為每一個子女追求最好嘅學校,冇信心或者怕風險又費事煩嘅會選擇退而求其次。無所謂對與錯,即係同一情況發生喺兩個家庭身上,分開處理而最後又有理想效果嘅,就會建議妳去aim high,相反失敗咗嘅就會叫妳唔好去搏,無可厚非。不過相信如果係聖保祿 vs 軒官咁可能大家嘅建議又會唔同咁囉⋯⋯

hippoo    發表於 17-8-15 16:02

回覆樓主:

呢兩間揀, 一定係聖保祿。 講完。

lcyesther 發表於 17-8-12 23:06
嘉諾撒已經係14最熱門,家姐入去不見如何委屈。而家姐本身也受惠,子孫也有舊生分。將來家姐也不用徬徨擔心 ...

高幼家長中肯意見,亦是我所知的也有認識的真係品行學術也很好但高小唔收佢,佢把心一橫搬去12抽男校抽中左,益埋后代

回覆樓主

正路係揀Paul con既(如果錢唔係問題),如果唔係有第二個小朋友又點會咁多考慮細佬妹問題,唔駛諗一定會揀Paul con全力集中火力.

如家庭資源人手配合到全力栽培細佬,問題樓主朋友家庭是否資源充足可以做到呢?一直無資料

大家都心明就算全力栽培都會有人0 offer, 亦明白小一遊戲入場券係識人好過識字,咁樓主朋友點解因為cannossa 要有考慮?即係樓主朋友都怕細佬會有入寶校既可能,到時自行無分大抽無運派去寶校 (最多咪讀寶校,你未受害過當然講野下巴輕輕呢d不負責任既說話,認為讀寶校都可以讀到書咁大家又駛乜咁緊張要小朋友入名小)PS:我沒有祈視寶校意思,世事無野無可能

仲有你估入到Paul con就一定讀得上?每年有幾多Paul con生讀唔上升唔番自己中學?
留意Paul con中學有一班係外校生,若然家姐在Paul con讀得差無得留低要退學又點計呢?

咁到時細佬無保險線又是否細佬犧牲左(emoji),世事無絕對既,讀唔到Paul con就代表犧牲家姐?讀到Paul con就一定有好前途?讀cannossa 就代表唔可以有好出路?每個家長諗法也不一樣 無話邊個犧牲邊個,風險問題無絕對與錯,大家諗法唔同啫

hkpapa852 發表於 17-8-13 18:26
就係因為任何情況都不會有絕對的公平,所以更不應濫用公平為原因。於我而言,選擇是否公平並不重要,選擇是 ...

同意

Muigg 發表於 17-8-20 06:44
正路係揀Paul con既(如果錢唔係問題),如果唔係有第二個小朋友又點會咁多考慮細佬妹問題,唔駛諗一定會揀 ...

大嗰個有個意中人嘅同時, 有一個可以喺事業上幇到佢細嗰個的人同時出現。大嗰個最後揀選了意中人。其他人大呼對細嗰個唔公平。我覺得好荒謬囉!

ok3 發表於 17-8-20 15:03
大嗰個有個意中人嘅同時, 有一個可以喺事業上幇到佢細嗰個的人同時出現。大嗰個最後揀選了意中人。其他人 ...

好似好合理既比喻 ......

K3小朋友/小學生係咪真係有話事權,同有能力為自己既決定承擔責任呢?

如果小朋友話其實佢鍾意14網間啟基,咁大家係叫樓主尊重小朋友意願俾佢入啟基先?

所以大家所謂既喜歡/合適,其實又係邊個認為先?真係100%從小朋友角度去考慮?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-20 16:03
好似好合理既比喻 ......

K3小朋友/小學生係咪真係有話事權,同有能力為自己既決定承擔責任呢?
你講緊嘅係小朋友喺選小學時嘅參與度同話事權。我講緊嘅係大嘅應否為細嘅去放棄一間更好/更合適 (假設父母自己都係咁認為) 嘅小學? !係兩個唔同題目嚟!再講, 細嗰個因此而冇咗個世襲位又點可以話對佢唔公平?! 假設我從來冇對兩老付出過, 兩老退休後將層自住樓攞去銀行做逆按揭。唔通我又可以話佢地對我唔公平?

ok3 發表於 17-8-20 17:08
你講緊嘅係小朋友喺選小學時嘅參與度同話事權。我講緊嘅係大嘅應否為細嘅去放棄一間更好/更合適 (假設父母 ...
所以我一直強調不要濫用公平做擋箭牌,更不要將自己認為公平既想法強加於別人身上。
到底何為最合適,別人自會考量。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-20 18:17
所以我一直強調不要濫用公平做擋箭牌,更不要將自己認為公平既想法強加於別人身上。
到底何為最合適,別人 ...
呢樣我同意! 每人嘅考量都唔同。唔好將自己嘅想法強加於別人身上。至於公平與否, 每人心中把尺都唔同,係可以主觀嘅,冇對與錯。科學同數據分析亦派不上用場。

ok3 發表於 17-8-20 18:33
呢樣我同意! 每人嘅考量都唔同。唔好將自己嘅想法強加於別人身上。至於公平與否, 每人心中把尺都唔同,係可 ...

世襲必收生的制度本意是方便家長照顧子女同讀一間學校為原則而制訂出嚟嘅政策,而非為咗細嘅派唔到心儀學校而為家長而設,理論上讀任何官津小學都不應該違反此本意,否則就會被垢病為不公平。奇怪的是有人會為咗細嘅唔會入寶校而用呢個機制去做保險而非主要為方便照顧為本意,喺不公平嘅意圖上再談兩位小朋友及家庭嘅公平論云云,請問該類型家長所謂公平嘅思維是如何定義?

hippoo    發表於 17-8-21 18:12
‹ 上一主題|下一主題