用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: lemontea1021
go

.   [複製鏈接]

cmchang0927 發表於 17-8-9 18:22
回覆 千語mami 的帖子

Hm.....先唔講選邊間,我唔清楚你仔仔情況,因為小學階段女仔比男仔早熟,而呈分係 ...

有道理,所以好似分開睇好D

回覆 千語mami 的帖子

如果你在net 14,其實好多學校好平均, eg 滬江、北衛上下午、循道、北官etc
呢D男女平均D對男仔冇咁吃力(我自己覺得),因為我都是ㄧ女ㄧ仔。
Moreover,我識有canossa媽媽告訴我,升中時top那批if target官津中,會target bps,張記,ywgs, spss.
每年都有接近10個去spss。

每隔一段時間, 都會見到類似問題, 跟住就有一大堆人話: 無理由為咗個細既, 去犠牲個大既
咩叫犠牲呢? 或者又諗吓另一個畫面

家姐唔理細佬, 放棄一間地區一線津校入咗間全港性私立/直資名校, 結果細佬唔好彩, 一間直資/私立學校都考唔到, 抽獎中寶兼叩門失則.

原本如果家姐入咗間地區一線津小, 細佬可以跟住入, 但點解會攪到有咁既結果呢? 咁又算唔算犠牲咗細佬原本可以擁有地區一線津小, 同埋佢D後代可以攞埋津小世襲分的機會?

要點搵, 其實只有家長自己知, 家長應自己考慮以下問題:

如兩個小朋友在不同學校上課:
1. 家庭經濟是否負擔到?
2. 學校活動上既衝突, 有否足夠人力資源去處理?
3. 學校活程不同, 測考安排和要求不同, 家長有否能力應付
4. 如遇突發事件, 需要家長緊急處理 (如打風需要家長接回小朋友), 家庭如何處理呢?

加上考慮埋多個不同所謂"犠牲"既情況, 自己衡量吧!

"無理由為咗個細既, 去犠牲個大既"呢類說話, 係我眼中只係一句自以為公平既人講既廢話
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-8-10 10:29
每隔一段時間, 都會見到類似問題, 跟住就有一大堆人話: 無理由為咗個細既, 去犠牲個大既
咩叫犠牲呢? 或者 ...

我就中立(理性討論)
咁夠成日話選校最緊要適合
適合個大仔/女,定適合一家先!如果揀適合小朋友本身,咪以小朋友本身做考慮囉,唸細佬妹做咩。況且細佬得果幾歲,硬食兄姐果間,又點知兄姐果間最適合?

一間讀開直上,一間抽返黎唔清楚了解(清楚唔駛上網問啦),點睇都係直升較適合
為左細佬妹而轉去一間唔熟悉嘅,又一定符合「最適合」原則嗎?

hkpapa852 發表於 17-8-10 10:29
咩叫犠牲呢? 或者 ...

咁如果家姐入嘉諾撒!日後細路考到高主教或聖保羅書院等學校...咁個家姐公平嗎?明明可以讀一間更優質嘅女校得到更高水準嘅教育...但為左一個未來不確定因素而放棄左!
如果真係咁恐懼細路日後入寶校!所謂寶校都係啟基或佛康!咁你咪幼稚園幫佢報蘇浙、高主教或玫瑰崗!其實14區大多數學校都平均優質!都有4x%高b1架!唔使驚到咁嘅...

keith_ccc 發表於 17-8-12 17:31

咁如果家姐入嘉諾撒!日後細路考到高主教或聖保羅書院等 ...

請問蘇浙、高主教或玫瑰崗,這幾間是否申請必取錄?

piyohk 發表於 17-8-12 19:03
請問蘇浙、高主教或玫瑰崗,這幾間是否申請必取錄?

蘇浙近年要收錢...基本上比以前易入好多!而佢升小嘅機會亦好高!基本上我無乜幼稚園生升唔到蘇小!
高主教唔容易架!難架!咪比試下羅!入到高幼有六七成上到高小!
玫記基本上小學就好易入架拉!我真係好小聽人入唔到玫小...如果玫小都入唔到去嘉諾撒做女校男生...真係苦了哪小孩!

keith_ccc 發表於 17-8-12 19:12

蘇浙近年要收錢...基本上比以前易入好多!而佢升小嘅機會 ...

你原本是講報幼稚園!現在卻答升這幾所小學易?

piyohk 發表於 17-8-12 20:54
你原本是講報幼稚園!現在卻答升這幾所小學易?

可能我表達差!我講緊嘅幼稚園係同小學有聯繫!如果對細仔無信心!咪幫佢幼稚園搵定後盾!
其實今年蘇浙同已經易入好多!玫記亦唔見難入!咁樓主佢試左入未呢?如果細佬呢d學校都入唔到或唔願入!先再考慮其他!

回覆 keith_ccc 的帖子

請問這幾所幼稚園是申請必取錄嗎?

piyohk 發表於 17-8-12 21:37

唔係架!
無包生仔架!
不過!試左未先?

引用:回覆+keith_ccc+的帖子 請問這幾所幼稚園

原帖由 piyohk 於 17-08-12 發表

沒可能有必取錄這回事吧

bbccbbcc 發表於 17-8-12 21:49
沒可能有必取錄這回事吧

完全同意⋯說話(文字)要負責任⋯不要空說:叫你試下之麻,點知你家小孩唔得

「咁你咪幼稚園幫佢報蘇浙、高主教或玫瑰崗!」(說話的人,孩子今年9月才上K1,小一是很遙遠的事情)

回覆樓主

嘉諾撒已經係14最熱門,家姐入去不見如何委屈。而家姐本身也受惠,子孫也有舊生分。將來家姐也不用徬徨擔心地為自己子女憂心。
高幼入到上高小也只有六成人。作為高幼K2家長,全部人也徬徨地外補,報好多直私怕上不到高小。
可能有家長話,六成也做不到,到嘉諾撒也生存不到。但現實是,有小朋友在校拿學業獎、trinity 3 最高grade, gapsk 高級優越,starter 14盾,有上面試班,大方大禮非沈默型,暫時優才、真道無second in,音小不收。面試結果有誰料到。
津校的舊生分先係俾子女最好的禮物。呢個係父母有錢也買不到。

lcyesther 發表於 17-8-12 23:06
嘉諾撒已經係14最熱門,家姐入去不見如何委屈。而家姐本身也受惠,子孫也有舊生分。將來家姐也不用徬徨擔心 ...

同意。若姐姐和弟弟是讀書的材料,在嘉諾撒絕對是進可攻,退可收。因東區的中學,相對較多選擇,較平均。

我當年在家庭會議討論中失敗了,今年要面對「叩門」戰

piyohk 發表於 17-8-12 23:15

同意。若姐姐和弟弟是讀書的材料,在嘉諾撒絕對是進可攻,退 ...

同樣,當年K時放棄升小機會較高的蘇淅,而家十分後悔

keith_ccc 發表於 17-8-12 17:31

咁如果家姐入嘉諾撒!日後細路考到高主教或聖保羅書院等 ...
就係因為任何情況都不會有絕對的公平,所以更不應濫用公平為原因。於我而言,選擇是否公平並不重要,選擇是否合適家庭才重要。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

Agree

LittleButter 發表於 17-6-22 13:04
贊成!有$就去 St Paul Con. 我也是大女細仔,最後也是分開處理,如果有一間好的小學,又適合大女,不會 ...

我也是大女細仔由幼稚園至小學讀唔同學校

Charlotte_mom 發表於 17-8-10 11:40
我就中立(理性討論)
咁夠成日話選校最緊要適合
適合個大仔/女,定適合一家先!如果揀適合小朋友本身,咪 ...

我一向「最適合」既原則, 係以「家庭」做單位, 唔係以「個人」做單位
‹ 上一主題|下一主題