用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: lemontea1021
go

.   [複製鏈接]

monodad 發表於 17-6-24 01:40
我明喎,所以我之前咪指出,如果細佬喺叻仔,就算抽中寶校都會考到直私backup,但如果唔係叻仔,讀CSHK都 ...

友善討論 :

你係呢段已出現反駁 -
細仔未必係叻仔...係CSHK未必讀得掂
大女係叻女...係SPCS一定讀得掂 ??
如果你明左我既#33...你應該知我想講乜....6/12年路係存在唔少不明朗因素

已有網友俾左分享...#31 & #32... 從中亦有啟示...風險何在
細仔得10分...若又抽到弱校...(出生率高企下)
保險功用正正在此

若論叻仔與否...我相信絕少父母會一早認定子女既潛能...5歲人仔會為佢安排走投降路...機會都唔俾佢

我係無結論無堅持...只係講出2種選擇利弊
Opportunity Cost...當然係有得有失...世事難有perfect solution ~~~

mcl203 發表於 17-6-24 01:58
友善討論 :

你係呢段已出現反駁 -

當然係友善討論,我一向都好友善同理性。

我指出嘅係:細佬係叻嘅,根本無需去做女校男生,只要父母肯栽培家姐咁栽培細佬,一樣可以考到心儀學校,而且大前提係大家而家都假設佢一定要中寶咁悲哀。

如果唔係叻嘅,就算家姐讀SPCC而帶到細佬入去,只會苦了小弟弟,學WY校長話齋,學校都唔希望錯配學生令學生辛苦。

至於家姐叻唔叻?假設SPCS收得佢,即係學校唔覺得佢同學校係一個錯配先,咁起碼會比揀咗CSHK之後先發現錯配機會少。

最後,如果家長發現細佬現階段學術或成長未如理想,理應亡羊補牢,加緊為佢準備而唔係利用家姐幫佢揾間必入但又唔知適唔適合細佬嘅學校,家姐自己都未知啱唔啱讀,仲要同埋細佬一齊讀?萬一發現自己原來都唔鍾意間學校,仲會唔會叫細佬讀埋一份?咁到時細佬跳船考其他直私或有幸抽到心儀學校,係咪留返個家姐喺度讀?咁算唔算犧牲咗個家姐?樓主朋友及各位有呢個諗法嘅朋友,值得深思。

回覆 monodad 的帖子

#我指出嘅係:細佬係叻嘅,根本無需去做女校男生,只要父母肯栽培家姐咁栽培細佬,一樣可以考到心儀學校,而且大前提係大家而家都假設佢一定要中寶咁悲哀。
#29 細仔叻既可以升小照入SPCC/DBS...無人叫你照入CSHK

如果唔係叻嘅,就算家姐讀SPCC而帶到細佬入去,只會苦了小弟弟,學WY校長話齋,學校都唔希望錯配學生令學生辛苦。
#41 若論叻仔與否...我相信絕少父母會一早認定子女既潛能...5歲人仔會為佢安排走投降路...機會都唔俾佢

至於家姐叻唔叻?假設SPCS收得佢,即係學校唔覺得佢同學校係一個錯配先,咁起碼會比揀咗CSHK之後先發現錯配機會少。
#33 心魔論...能夠係SPCS 前列...係CSHK升中都去番同級
能夠係SPCS 中列...可能讀CC稍遜
能夠係SPCS 尾列...可能係CC仲見到
係SPCS仲差D...可能一早係2/3線見

最後,如果家長發現細佬現階段學術或成長未如理想,理應亡羊補牢,加緊為佢準備而唔係利用家姐幫佢揾間必入但又唔知適唔適合細佬嘅學校
#41 若論叻仔與否...我相信絕少父母會一早認定子女既潛能...5歲人仔會為佢安排走投降路...機會都唔俾佢
一早知到細仔唔岩讀CSHK...唔使出post問啦...行條早知既雙輸路 ??

家姐自己都未知啱唔啱讀,仲要同埋細佬一齊讀?
同理...若能存於SPCS...又去否定家姐係CSHK既能力 ??
即係...可以係SPCS 7科5**...但若讀CC 7大皆炒 ??...當然有可能既

萬一發現自己原來都唔鍾意間學校,仲會唔會叫細佬讀埋一份?
咁到時細佬跳船考其他直私或有幸抽到心儀學校,係咪留返個家姐喺度讀?
同理 #29 細仔叻既可以升小照入SPCC/DBS...無人叫你照入CSHK

咁算唔算犧牲咗個家姐?樓主朋友及各位有呢個諗法嘅朋友,值得深思。
#29 但...升中...只要大女勢力夠...入番B1A中學仍唔細
呢個決定係未輸得晒...當然買保險要係荷包科水啦(有成本考慮)

都係果句...Opportunity Cost 係買左保險係求穩陣...錢就一定要俾...但世事無perfect solution
正如旅遊保險係咪應該買...當然係任君決定
通常去完旅行...會發覺唔使買旅保...晒左幾舊水

補番句...一早講左...唔好义我
#9 唔理細佬升學,揀SPCS啦,英小,升中保障仲大D,中/小學成績較 嘉諾撤 好 ~~~
唔講啦...吹完算數...反正唔關我事...

SingMom 發表於 17-6-23 20:43
你都識講係"相對無咁好嘅學校". 唔係差. 細佬可以去到非常差寶校, 咁又對得起細果個咩?如果大既讀得書嘅,  ...
個女明明有個意中人, 大家情投意合。中途殺出個有錢亞伯, 話可以俾一大筆禮金女方嘅父母。女方嘅父母為咗嗰細佬將來有錢娶老婆,  答應咗頭婚事。你覺得成件事邊個係受害人?  嗰對父母最對唔住邊個? 最荒謬嘅係,原來個細佬係人中龍鳳, 大個後係全城首富。當日父母“賣”女所收嘅禮金, 對細佬嚟講, 根本就係nothing.

點解一開始就要假設細嗰個會派非常差嘅寶校? 再講, 就算真係派到非常差嘅寶校, 亦只能嘆句“運不如人”。又有邊個對佢唔住?! 始終唔同意“犧牲嗰大, 去成就個細”嘅!

星星的後裔 發表於 17-6-23 22:47
你漏左可以考直私呢?仲有大女可以考到SPCS, 可以資質好勁或人脈好。父母又點睇仔仔, 若資質不差,你地又 ...

一鳥在手好過兩鳥在林. 有左必修位都可以考直私、可以叩門. 有野渣手好過乜都無.  直私又唔一定考到. 明年仲要係出生率高峰.

ok3 發表於 17-6-24 17:57
個女明明有個意中人, 大家情投意合。中途殺出個有錢亞伯, 話可以俾一大筆禮金女方嘅父母。女方嘅父母為咗嗰 ...
用錯比喻. 首先嘉諾撒唔係有錢亞伯亦無比個錢樓主. 其次樓主都無講過同邊間情投意合, 有可能聖保祿先係有錢亞伯. 再者結婚呢D事都唔到家長話事. 以結婚比喻簡小學非常不恰當.

monodad 發表於 17-6-23 20:57
對閣下棄車保帥嘅理論真係不敢苟同,但尊重妳嘅個人意願。但如果我小朋友唔係果個資質,勉強用關係俾佢入 ...

我從來無講過"棄車保帥". 只不過係你對嘉諾撒有偏見 !! 讀嘉諾撒好差咩 ? 以數字論,今年升小入頭三志願率跌到新低,個個叫慘,明年更加多人。你比意見都要顧及客觀環境事實。

SingMom 發表於 17-6-24 21:07
我從來無講過"棄車保帥". 只不過係你對嘉諾撒有偏見 !! 讀嘉諾撒好差咩 ?

我從來無對嘉諾撒有偏見,事實上係有比嘉諾撒更好嘅學校。妳提議人放棄更好選擇而遷就細佬,我用棄車保帥呢個形容詞並無不妥。

SingMom 發表於 17-6-24 21:07
我從來無講過"棄車保帥". 只不過係你對嘉諾撒有偏見 !! 讀嘉諾撒好差咩 ?

而閣下肯定樓主朋友考唔到直私,叩唔到津校,又一定會抽中寶校嘅前設不知從何而來,我只係想人知道(emoji)閣下極度負面嘅前設之下,仔細想清楚事情是否一定如閣下所言而發生再作測入考慮。而免諗都唔諗適合兩姊弟與否就被教育制度之下嘅必收生制度牽着走。

monodad 發表於 17-6-24 21:49
而閣下肯定樓主朋友考唔到直私,叩唔到津校,又一定會抽中寶校嘅前設不知從何而來,我只係想人知道(emoji) ...
我無話一定考唔到,我係基於升小人數眾多,叫人用一個穩健的方法。如果你小朋友今年升小,你會明白何為一鳥在手。當然閣下叫人唔好理細佬,又認為有資質就一定入到理想學校係過個份自信定係不懂升小遊戲!?

SingMom 發表於 17-6-24 22:11
我無話一定考唔到,我係基於升小人數眾多,叫人用一個穩健的方法。如果你小朋友今年升小,你會明白何為一鳥 ...

哦,咁可能全世界淨係得妳一個知道咩叫升小遊戲啦,好在我冇閣下果隻負面思維,否則的話我的子女應該唔會讀到各自心儀嘅男校同女校。

monodad 發表於 17-6-24 01:24

咁睇呢個表都有1X%可以入到B1A英中嘅,但直升書院嘅就要滿 ...
睇嘉諾撒小學升中係幾好, 不過是對女仔.... 樓主的朋友是想帶個細仔入嘉諾撒小學.  咁呢個升中分佈對男仔覺得收唔收貨? 風險高唔高?

另外, 樓主的大女入到嘉諾撒小學, 咁即是14網(我估計)? 要知道大女入SPC, 細仔要面對的挑戰, 要看看14網的小學網如何.  我隨意取了一個forum, 可以看看家長說什麼.

https://www.edu-kingdom.com/foru ... tra=page%3D3&page=6

另外, 14網的學校有:

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/2017canet-14.pdf

希望作出正確選擇

mcl203 發表於 17-6-24 00:04
但...似乎...坑真男仔升中路一般...始終東區男女校多過灣仔
坑真未必考到...CSHK 就大機會係必收
只要仲係 ...

坑真男仔中學派得好好,16年20個男仔都有3個入皇仁兩個華仁,而且年年都係甘上下,好多男女校都未必有3個皇仁甘叻

SingMom 發表於 17-6-24 20:49
用錯比喻. 首先嘉諾撒唔係有錢亞伯亦無比個錢樓主. 其次樓主都無講過同邊間情投意合, 有可能聖保祿先係有錢 ...

比喻啫, 緊係舉個極端少少嘅例子啦!睇得明嘅自然會明。睇唔明或唔想明嘅,咪當時運高, 睇唔到囉!relax!

我無話一定考唔到,我係基於升小人數眾多,叫人用一個穩健的方法。如果你小朋友今年升小,你會明白何為一鳥 ...

Btw, 升小遊戲咁難玩,點解人地又可以同時有SPCS 同 CSHK 咁好嘅offer嘅?

回覆 SingMom 的帖子

同意叻唔代表一定有好offer, interview要靠臨場要靠把口,慢熱,或者較靜唔係咁鍾意講野既小朋友就好蝕底,但唔代表佢能力差讀唔上我有朋友好想細女跟家姐讀同一間直資,結果waiting, 寫左好多次求位信,等緊既日子喊左好幾次,好彩臨開學有call, 結果小一第一個學期家長日,老師讚不絕口全級考大約第十品學兼優,當日有個家姐都要wait得咁慘,大把叻既可能已經俾佢掃走,所以唔好以為叻就一定有好offer

今年大女玩完升小呢個遊戲,同你體會相同,自問阿囡學習能力強,只是個人比較內斂,直資私校全無offer, 冇辦法要自行,有宗教分都唔得,跟住大抽獎,結果派第5三線學校,現在叫做有間一線暗示左實收,等3/7 offical嗰日正式通知,但玩左咁耐,灰心左咁次,深明派位制度不是你肯俾錢,同有實力就有好學校你讀,我同樣有個細佬跟尾,未知佢能力如何,但我有信心唔會俾佢成績太差,但更冇信心再玩升小呢個好講彩數既遊戲

monodad 發表於 17-6-25 05:11
Btw, 升小遊戲咁難玩,點解人地又可以同時有SPCS 同 CSHK 咁好嘅offer嘅?
...
咁要睇下樓主個朋友做左乜野功夫. 讀邊間幼稚園, 有無特異功能, 有乜背景等等.

SingMom 發表於 17-6-26 19:50
咁要睇下樓主個朋友做左乜野功夫. 讀邊間幼稚園, 有無特異功能, 有乜背景等等. ...

正確,既然有做準備功夫,有用心裁培,有良好家庭背景,而又考到心儀學校,為何不可以同樣精神同樣裁培細佬,而認定佢一定入寶校呢?假設唔係心儀SPCS,純粹為細佬鋪路,點解要去報名考?
‹ 上一主題|下一主題