用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中文考普通話拼音
go

中文考普通話拼音 [複製鏈接]

請問各位中文卷考普通話拼音是否合理?但平日未見這方面的操練。
   0    0    0    0

如果本身係普教中而又唔再有普通話堂, 咁中文問埋都唔算不合理, 我聽聞好多普教中的學校都係咁.

AHGU 發表於 17-6-19 21:54
請問各位中文卷考普通話拼音是否合理?但平日未見這方面的操練。
有考。平時無操練, 但有功課。考的亦相對簡單, 而且佔好少分。

AHGU 發表於 17-6-19 21:54
當然不合理!
中文就是中文,
普通話才會學/考拼音。
大家都被誤導了。

不知是否普教中, 我見普通話(聽寫)分是有夾去中文科的, 可能不會佔大比例, 如果是這樣, 考就好正常.

我仔拚音是平時上堂學, 我唔見佢有溫, 真唔知佢識唔識, 有些學校平時中默有埋拼音, 可能會注重些.

little_yolky 發表於 17-6-20 10:15
有考。平時無操練, 但有功課。考的亦相對簡單, 而且佔好少分。
Yes,佔分很少。阿女以前經常看有付拼音的中文圖書,基本不用刻意教她拼音,她很快上手,現在若是中文打字,都是用拼音輸入法。
‹ 上一主題|下一主題