用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Wan chai St.Joe vs Aps, Kowloon Tong
樓主: bblove100
go

Wan chai St.Joe vs Aps, Kowloon Tong   [複製鏈接]

siden 發表於 17-6-21 19:15
我寧願試後日日ETV,都好過繼續教書。
各有所好,適合自己小朋友,咪ok囉。
(我同事就係埋怨學校試後日日睇ETV嘅家長)

hkpapa852 發表於 17-6-21 12:02
入U率, 其實只能評估一間學校是否達B1水平, 要排成績, 真係要睇4+/5+.....

LS同QC, 基本上只係伯仲之間,  ...
QC and LS has no big difference in credit rate (above 4) but QC has a better distinction rate (5**/5*). That's why QC has more medical school offers.

KikiDaddy 發表於 17-6-21 19:18
What's the point to finish a 12-year curriculum in 11 years?
這個問題已經解釋到爛了,詳細解釋請參閱信報上週五真道書院校長訪問(可在真道書院群組找到)。

無休息仲繼續上堂...有無問過學生是否愉快返學先
係家長定學生愉快 ??...可能咪又係家長一廂情願既想法

若津校老師都肯愉快教學...放棄暑假休息...可能學生都一樣愉快學習
但到時老師又彈弓手...大呼壓力大呀 ~~~

siden 發表於 17-6-21 19:15
我寧願試後日日ETV,都好過繼續教書。

阿仔返來都話ETV幾好看。前幾日先看完關於Donald Trump 的故事,全班看到笑不停。

mcl203 發表於 17-6-21 19:26
無休息仲繼續上堂...有無問過學生是否愉快返學先
係家長定學生愉快 ??...可能咪又係家長一廂情願既想法

第五學段,我接我仔放學,佢同佢啲同學都係笑住走喎(真道小朋友特色),問佢返學攰唔攰,佢話唔攰,仲好開心喎(下刪小兒開心分享學校點滴…),咁唔通我思覺失調?

littlefaith 發表於 17-6-21 19:21
各有所好,適合自己小朋友,咪ok囉。
(我同事就係埋怨學校試後日日睇ETV嘅家長)
...
咁...你同事位囝囝/囡囡都埋怨學校試後日日睇ETV ???.....

mcl203 發表於 17-6-21 19:32
咁...你同事位囝囝/囡囡都埋怨學校試後日日睇ETV ???.....
梗係啦,如果唔係我同事點知試後返學咁hea。

littlefaith 發表於 17-6-21 19:31
第五學段,我接我仔放學,佢同佢啲同學都係笑住走喎(真道小朋友特色),問佢返學攰唔攰,佢話唔攰,仲好 ...
咁...睇ETV班學生咸住放學 ??...定....係你主觀睇法 ??....

回覆 hkpapa852 的帖子

對, 又就快到開估時間, 公佈業績後, 又係你忙碌做統計為人民著想的時候 .......

辛苦哂  

講多少少哩間名津小,其實佢仲係無暑期作業做啲。咁可能比人覺得佢地仲hea.
但個人覺得除了讀書外,成長係需要很多不一樣的看會。
暑假唔洗做作業,就可以做多些小朋友鐘意做的野。

littlefaith 發表於 17-6-21 19:33
梗係啦,如果唔係我同事點知試後返學咁hea。
亦可能係你同事係直升機家長呢...你同事都係老師乎 ??...

littlefaith 發表於 17-6-21 19:25
這個問題已經解釋到爛了,詳細解釋請參閱信報上週五真道書院校長訪問(可在真道書院群組找到)。 ...
Just read interview with the principal. it explains "how" it can be done rather than "why" it should be done.

mcl203 發表於 17-6-21 19:34
咁...睇ETV班學生咸住放學 ??...定....係你主觀睇法 ??....
開心嘅相反唔一定係喊吓嘩?
咁如果有得玩,又有嘢學,小朋友正常都會開心,呢個並不主觀,而是經歷。

littlefaith 發表於 17-6-21 19:41
開心嘅相反唔一定係喊吓嘩?
咁如果有得玩,又有嘢學,小朋友正常都會開心,呢個並不主觀,而是經歷。
...
但...老師...你似乎係只存在...只有你既選擇係適當...其他既都係要相反
我以為你唔明乍....原來你明白既...即係睇ETV並非唔適合啦 ~~~

KikiDaddy 發表於 17-6-21 19:38
Just read interview with the principal. it explains "how" it can be done rather than "why" it should ...
11年背後,我所知(從早年入讀家長得知)原意是free一年出嚟,俾學生可以做一些正規課堂做不到的事,例如:交換生、海外探索遊歷、工作體驗,而且是在入大學前進行。但隨著前校長離去,這個意念也隨之逝去。
當年聽說前校長還有很多計劃,例如建宿舍讓準備公開試同學留宿,有老師輪流留宿給予支援… 外人看會很瘋狂,但正如早年真道申請IB school也被外人說瘋狂(神校斥巨資申請IB school卻不會被批評),誰料到真道IB會申請成功,成績也不俗?

hkpapa852 發表於 17-6-20 10:45
比SJC出色而又收男生既中學, 除了SPCC, 仲有LS同QC.
Those SJPS students with very good academic results will target QC because of its excellent DSE results. Like last year, 4 SJPS student went for QC.
Seldom heard SJPS students go to SPCC or LS.

mcl203 發表於 17-6-21 19:46
但...老師...你似乎係只存在...只有你既選擇係適當...其他既都係要相反
我以為你唔明乍....原來你明白既... ...
我幾時講過其他人選擇有錯?我只係指出一些問題,並沒有否定不同學校的努力。

littlefaith 發表於 17-6-21 19:52
11年背後,我所知(從早年入讀家長得知)原意是free一年出嚟,俾學生可以做一些正規課堂做不到的事,例如:交 ...
This really makes sense and is a very good experience for the students.

littlefaith 發表於 17-6-21 19:54
我幾時講過其他人選擇有錯?我只係指出一些問題,並沒有否定不同學校的努力。 ...

原來你唔知自己表達方法,某校A既現行方法,為何要應用於B校呢,世界上是否只有A校而去否定B, C, D, ....校既教學理念。若不,睇ETV係想表達甚麼意意思?? 況且,我好似,無用上"對"與"錯"噃 ~~~
‹ 上一主題|下一主題