用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Wan chai St.Joe vs Aps, Kowloon Tong
樓主: bblove100
go

Wan chai St.Joe vs Aps, Kowloon Tong   [複製鏈接]

Felix223 發表於 17-6-20 18:21
呢D排名都信?

哈哈,認真就輸了……如果有日阿仔學校排第一就信得過!

Soundervolt 發表於 17-6-20 18:27

哈哈,認真就輸了……如果有日阿仔學校排第一就信得過! ...

呢句真!

siden 發表於 17-6-20 17:43
一間一條龍

一間升中收6成

一針見血

Soundervolt 發表於 17-6-20 18:20

但係GH喺某排名榜排全港第三位喎。
啊! 話九華校舍設施差過QC同保一個份?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-6-20 10:45
比SJC出色而又收男生既中學, 除了SPCC, 仲有LS同QC.

LS dse 成績比sj 好嗎?
只記得hkuga 成績比sj 好一截,咁咪即係同qc 咁上下level ?

phoebewong123 發表於 17-6-21 11:17
只記得hkuga 成績比sj 好一截,咁咪即係同qc 咁上下level ?
...

港同暫時只有上一年成績較突出, 而且的確比SJC好一點點.
但其餘年份, 和SJC尚有一段差距.

到底港同是否能持續上年成績呢? 過多幾星期就知了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

phoebewong123 發表於 17-6-21 11:17
...

根据上一年資料,三大入学率分别係LSC 6X%, QC 5X%,HKUGA 4X%,當然QC出状元,所以比较觸目。

Soundervolt 發表於 17-6-21 11:32
根据上一年資料,三大入学率分别係LSC 6X%, QC 5X%,HKUGA 4X%,當然QC出状元,所以比较觸目。
...

原來lsc 勁過qc又一截

phoebewong123 發表於 17-6-21 11:34
原來lsc 勁過qc又一截
未必可以完全咁講,LSC有Sportsman,QC整体DSE成绩未必差好遠。

Soundervolt 發表於 17-6-21 11:32
...
入U率, 其實只能評估一間學校是否達B1水平, 要排成績, 真係要睇4+/5+.....

LS同QC, 基本上只係伯仲之間, 無乜差別:

2016年DSE成績:

中學名稱

平均5+率

平均4+率

主科平均5+率

主科平均4+率

皇仁書院

49.11%

78.43%

47.55%

79.14%

喇沙書院

~49%

~80%

~44.75%

~77.75%

hkpapa852 發表於 17-6-21 12:02
入U率, 其實只能評估一間學校是否達B1水平, 要排成績, 真係要睇4+/5+.....

LS同QC, 基本上只係伯仲之間,  ...
所以我话兩者整体DSE成绩未必差好遠

hkpapa852 發表於 17-6-21 12:02

LS同QC, 基本上只係伯仲之間,  ...

可以比較埋dbs st joe 同spcc 嗎?唔該曬

littlefaith 發表於 17-6-19 23:57
Logos已經成日俾人vs,vs到爛。Logos級數咁低,見到有人硬係要將Logos同級數高幾班嘅學校相比,真心唔知啲 ...

可能閣下有所不知,十年八年前,真道俾人吹咗上天,又話11年讀晒人地12年嘅嘢,又話IB狀元搖籃,又會攞嚟vs DB,SPCC,DG等等
。有少少似而家嘅CKY。

...

又揾男校同男女校嚟比較?

monodad 發表於 17-6-21 15:50

可能閣下有所不知,十年八年前,真道俾人吹咗上天,又話11 ...

作為真道家長,已屆七年,怎會不知?但那已是過去的事,何況當年亦都有一班「常客」樂此不疲地「睇死」、「狂踩」,這你又知不知?

至於11年,不如我俾個最新例子你:我同事個仔正正就响某名津讀,佢哋依家考完試,日日返學校睇ETV (咁當然你可以話都係「學緊嘢」),試後時間半個月就係咁過。

但真道依家考完試,進入第五學段,係正常地繼續上課,預備專題研習。兩間學校,分別如此。11年之所以可以讀到12年課程,道理亦如此。 

現在實事求是,向前看吧﹗

littlefaith 發表於 17-6-21 15:56
作為真道家長,已屆七年,怎會不知?但那已是過去的事,何況當年亦都有一班「常客」樂此不疲地「睇死」、 ...

我就係你講嗰間囉。阿Q地諗鬼叫佢地唔洗$。又諗...佢地學校看哂ETV,返到屋企就唔比佢再看。
其實又衰唔哂。返咗一星期,都係看咗三日姐。其他日子有畫畫又有常識問答比賽。
其實又洗咩讀得咁快,反正學校唔谷,D家長都自己谷。。佢地平時都大壓力,就當比佢地輕鬆下啦

conniew 發表於 17-6-21 18:38
我就係你講嗰間囉。阿Q地諗鬼叫佢地唔洗$。又諗...佢地學校看哂ETV,返到屋企就唔比佢再看。
其實又衰唔哂 ...
香港人其實好矛盾,唔谷又怕lag behind,谷又話俾太大壓力小朋友。
至於真道第五學段繼續上課,又唔可以叫谷,小朋友係愉快地學習,有目標地完成專題研習,咁俾冇目標齋坐响度睇ETV充實得多啦。

conniew 發表於 17-6-21 18:38
其實又衰唔哂 ...

我寧願試後日日ETV,都好過繼續教書。

littlefaith 發表於 17-6-21 15:56
作為真道家長,已屆七年,怎會不知?但那已是過去的事,何況當年亦都有一班「常客」樂此不疲地「睇死」、 ...
What's the point to finish a 12-year curriculum in 11 years?

除非小朋友對音樂好有興趣及有天份,而家長又願意出錢出力栽培就揀APS,否則的話一定st joe
‹ 上一主題|下一主題