用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Wan chai St.Joe vs Aps, Kowloon Tong
樓主: bblove100
go

Wan chai St.Joe vs Aps, Kowloon Tong   [複製鏈接]

Moral education, 價值觀等等, 我覺得從家庭教育著手及由家長身教比起靠學校教化更有效, 更直接。況且兩間小學都是好好的學校, 德育都會好好注重, 不會太差。

hppa    發表於 17-6-20 11:46

bblove100 發表於 17-6-19 20:09
回覆 retriever 的帖子

Yes, all parents focus on secondary allocation.Most will not want to suffer a ...

小兒曾是sjps用家,現在係SJC高中生。回想當年阿仔小一家長會,印象最深刻的是校長要求家長配合,小朋友要學識自理,書包不能要別人(由其是姐姐)代揹,更要學懂自律,家長千萬不要買練習給小朋友操練,要相信學校老師,上課學到的足以應付。

當然沒有最好的學校,只有最適合自己小孩的學校。見到一小部分同學仔離校,主要原因在於不能自律自學,太倚賴父母協助,適得其反,父母筋疲力盡。由於sjps津校,由幾個小朋友是過度活躍的,我個仔亦曾與這些小朋友同班,時常影響學習進度,但是這些會有專人(好似係駐校社工及其他老師)控制場面。但是其他小朋友會更學懂專注,不被外在環境影響,當然亦有一些會比較頑皮。

傳聞說sjps很多功課及必定要補習,我覺得只是家長太擔心他們升不上中學。我見到不單是我兒子,亦有很多同學沒有補習,當年他們有8班,約280人,競爭更激烈。

大體上我見到的sjps同學都是有禮貌,上了中學大都謙謙君子。據阿仔以前講過,他的同學高小時很多已不怕老師,所以上課很嘈吵,但是我反而覺得正常不過,畢竟是男校。

到初中時他有很多同學都會頑皮,甚至講粗話,但出奇地到中三後自然進入另一階段,大家搏命讀,名次上落很大。

雖然很多人旁人都覺得他們讀得辛苦,出奇的是他凝聚力很強,真心喜歡這所學校,上中學時一定要上SJC,所以他們高小時開始有鬥心。

上述已是多年前sjps 的大概,不知現在的sjps的情況,不知對樓主有沒有用。

hppa    發表於 17-6-20 11:49
gskw    發表於 17-6-19 21:08

Happy_J 發表於 17-6-19 20:35
可能我老套和膚淺,一間有全港有名,有歷史嘅學校(我覺得係港島LS咁濟,可能運動無咁勁),德育點都唔會 ...

deleted

bblove100 發表於 17-6-19 20:09
回覆 retriever 的帖子

Yes, all parents focus on secondary allocation.Most will not want to suffer a ...

重要係你點諗,如果你係絕對昇中派,唔駛諗喎。

唔係只講聖祖,係天主教男校跟APS 係唔同既野。傳統學校當然有佢嘅文化,但唔係會感化一個細路有咩改變,亦相對來講係一個較自由既環境。

從老伯伯到而家小一生,聖祖一直無改變既傳統係鼓勵競爭。

plastic 發表於 17-6-19 21:06
小兒曾是sjps用家,現在係SJC高中生。回想當年阿仔小一家長會,印象最深刻的是校長要求家長配合,小朋友要 ...

你講的情形很正常,典型男校。

IYY 發表於 17-6-19 20:50
Moral education, 價值觀等等, 我覺得從家庭教育著手及由家長身教比起靠學校教化更有效, 更直接。況且兩間 ...

其實學校亦可影響好大。

上左小學,細路在學校既時候較長,老師既權威,亦比父母高得多。

學校既洗腦,其實細路好受。

學校走向家長要走既方向,正如順水推舟。

retriever 發表於 17-6-19 22:06
其實學校亦可影響好大。

上左小學,細路在學校既時候較長,老師既權威,亦比父母高得多。
常理當然SJ啦,但APS小學生涯係幾精彩既(可能用錯形容詞)

路過,純粹好奇,點解成日都有人問APS, KTS?
遲啲或者會有人問:
DBS vs APS, KTS
SPCC vs APS, KTS
TSL vs APS, KTS...
其實,邊間係宇宙最強,心裡有數。

我接觸的SJC 學生都有禮,有風度,會思考,有自信。
SJPS 的學生就較少接觸。

我會投St Joseph 一票。

littlefaith 發表於 17-6-19 23:17
遲啲或者會有人問:

如果真的有人開post 問:DBS vs APS/KTS or SPCC vs APS/KTS,
相信又將會成為EK熱話,同埋大家應該叫樓主放棄 DBS or SPCC. 因為留番比真心欣賞這兩間學校的小孩入讀。

不過,TSL vs APS/KTS 反而仲可以拗下手㧓,始終學費、學習模式、語境也有所不同,而且級數相近一點。

littlefaith 發表於 17-6-19 23:17
遲啲或者會有人問:

老師,係唔係覺得點解仲未有人APS vs KTS vs SFA vs Logos呢?

LittleButter 發表於 17-6-19 23:26
如果真的有人開post 問:DBS vs APS/KTS or SPCC vs APS/KTS,
相信又將會成為EK熱話,同埋大家應該叫樓主 ...

如果TSL vs APS vs KTS,我會揀後兩間。

hppa    發表於 17-6-20 11:53
Felix223    發表於 17-6-20 10:32

Soundervolt 發表於 17-6-19 23:34
老師,係唔係覺得點解仲未有人APS vs KTS vs SFA vs Logos呢?
Logos已經成日俾人vs,vs到爛。Logos級數咁低,見到有人硬係要將Logos同級數高幾班嘅學校相比,真心唔知啲人係初到貴境定有心玩嘢。

hppa    發表於 17-6-20 11:54

Soundervolt 發表於 17-6-19 23:36
點解呢?願聞其詳

LittleButter 發表於 17-6-19 23:26
相信又將會成為EK熱話,同埋大家應該叫樓主 ...

SPCCPS vs aps 已出現過。

retriever 發表於 17-6-20 07:05
SPCCPS vs aps 已出現過。

相信嗰啲係新香港人

晴晴小B 發表於 17-6-20 08:31
相信嗰啲係新香港人
新香港人就唔駛諗啦, 一定有大食大...

基本上揀學校就係按SHOPPING LIST喎.

Felix223    發表於 17-6-20 10:32

Eat_Sleep_Play 發表於 17-6-20 01:37
點解呢?願聞其詳

未抽獎, 私小可保留抽獎機會. 抽左獎, 呢兩間私小有幾高既跳船機會.

等到昇中, 所謂B1 率, 亦高一大截!

Soundervolt 發表於 17-6-19 23:36
Same here!
‹ 上一主題|下一主題