用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙呂小 vs KTS
樓主: QQ2008
go

沙呂小 vs KTS   [複製鏈接]

QQ2008 發表於 17-6-19 01:41
代朋友問,佢冇估到有這個 luck,所以佢唔知㸃揀,請賜教。

朋友的大囡讀緊九小,細仔亦成功考入,但估唔 ...

關於呢6大問題呢.....

1)佢未知太太能否兼顧不同校的時間表(如返放學/ 興趣班/ 考試/ 假期/ 學校親子話動),因沒有工人姐姐幫忙

同一學校, 處理一定方便..... 萬一黑雨/打風畏早走接送, 都無咁麻煩

2) 九小一向不多功課,而且測默少兼唔計分,太太也習慣了學校教學、考試模式,但沙呂小2測2考,每星期都有默書,怕多功課和谷3)沙呂小二開始用 iPad 上堂,又怕影響視力

同一道理, 有大仔經驗, 細仔點都著數

4)朋友最近轉新工,收入未穩定,津小唔駛交學費好吸引

錢問題自己衡量

5)細仔相對醒目聰明,但大部分人上呂中,又擔心哂咗

如果有咁既擔心, 証明你同該家長都唔清楚呂中係咩級數既學校, 咁算吧啦! 留番個位俾心儀呂小同呂中既家長

6)升中成績九小是否比沙呂好?而B1 中是否九龍城網好D ?

九小升中派位比呂中好, 不過相差不太遠, 津小計, 呂小係全港最好個一批

中學網, 沙田同九龍城都係B1學位充足, 只係沙田有~1/3 B1尾中學, 九龍城近乎沒有B1尾中學

Fabi_c    發表於 18-5-8 15:27
hppa    發表於 17-6-19 17:36
IYY    發表於 17-6-19 12:47
Felix223    發表於 17-6-19 12:22
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小曳人 發表於 17-6-19 14:22
咁FYI
我機緣下聽過CU醫學院教授講,早幾年(當時)連續兩年入Dean list 嘅學生都係呂中畢業,仲大讚!
:good ...
沙呂中學都口近20年先打出名堂, 區外上一輩人唔識唔出奇, 不過如果區內家長唔識, 就真係好Out吓!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

DD仔 發表於 17-6-19 15:16
沙田一哥是曾记,二佬肯定就是吕中。
其实很多人考top私校都是为了有个保险而去搏抽top官津,所以每次有pos ...
我只係見到家長話有呢個擔心:

細仔相對醒目聰明,但大部分人上呂中,又擔心哂咗

咁我覺得佢絕對不適合呂明才

hppa    發表於 17-6-19 17:38
‹ 上一主題|下一主題